Кери и Лавров без договора о Сирији

САД и Русија наводе да су решили бројна питања која стоје на путу увођења примирја у Сирији и отварању путева за доставу помоћи, али нису успели да постигну споразум о јачању сарадње на коначном окончању рата у којем је страдало на стотине хиљада људи.

Свијет 27.08.2016 | 14:48
Кери и Лавров без договора о Сирији
Након састанка који је са прекидима трајао дуже од десет сати у Женеви, амерички државни секретар Џон Кери и руски министар иностраних послова Сергеј Лавров, могу да потврде само постепени напредак у заједничким напорима, преноси АП.

Њихов неуспех да се постигне општи споразум је истакао сложеност ситуације на терену у Сирији, као и дубоко неповерење Вашингтона и Москве.

Сложеност ситуације је још већа са укључивањем све већег броја страних држава, чиме је ратиште у Сирији постало терен за битке између регионалних и светских сила, посебно слањем турских трупа преко границе са Сиријом како би се борили против припадника Исламске државе, напомиње агенција.

Кери је рекао да се сложио са Лавровим око техничких питања увођења прекида ватре и отварања хуманитарних путева, али критичне, спорне тачке остају нерешене.

"Близу смо" рекао је Кери и додао да "неће да жури ка споразуму док се у потпуности не задовоље потребе сиријског народа".

Лавров је указао на потребу да се раздвоје борци из Ел Нусра фронта, који су повезани са Ал Каидом, од бораца који су уз подршку САД на северозападу Сирије.

Лавров је додао да "обострано поверење расте након сваког састанка".

Кери је додао да ће амерички и руски технички експерти наставити наредних дана разговоре у Женеви како би решили низ питања, док је Лавров рекао да "неке ствари још треба финализовати".

Разговорима се придружио и изасланик УН за Сирију Стафан де Мистура, преноси АП.

Портпаролка руског министарства Марија Захарова изјавила је раније новинарима да ће делегација, предвођена Лавровом, са Керијем разговарати о решавању сиријске кризе, као и могућностима блиске сарадње у борби против терористичких група које су сада активне у Сирији.

Захарова је додала да ће бити говора и о другим међународним питањима, међу којима је и украјинска криза, пренео је Тас.

Вашингтон и Москва су већ недељама у контакту поводом успостављања војне сарадње у борби против џихадистичке групе Исламске државе у Сирији.

Разговори су одржани у женевском хотелу "Председник Вилсон".

Састанак је одржан у петак, месец дана након што су Кери и Лавров у Москви постигли договор о бројним акцијама.

Као ни у Москви, након јучерашњег састанка у Женеви, ни Кери ни Лавров нису хтели да откривају детаље разговора.

"Ми не желимо договор зарад договора, желимо договор који је ефикасан'' рекао је Кери.

Извор: Тањуг

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

врх цинизма

27.08.2016 13:35

"Неце да зури ка споразуму док се не задовоље све потребе сиријског народа"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјецко

27.08.2016 13:39

Док се види договарате,доле у Сирији главе падају!Тако је било и на балкану м..... Ј....

ОДГОВОРИТЕ