Keri i Lavrov bez dogovora o Siriji

SAD i Rusija navode da su rešili brojna pitanja koja stoje na putu uvođenja primirja u Siriji i otvaranju puteva za dostavu pomoći, ali nisu uspeli da postignu sporazum o jačanju saradnje na konačnom okončanju rata u kojem je stradalo na stotine hiljada ljudi.

Svijet 27.08.2016 | 14:48
Keri i Lavrov bez dogovora o Siriji
Nakon sastanka koji je sa prekidima trajao duže od deset sati u Ženevi, američki državni sekretar Džon Keri i ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, mogu da potvrde samo postepeni napredak u zajedničkim naporima, prenosi AP.

Njihov neuspeh da se postigne opšti sporazum je istakao složenost situacije na terenu u Siriji, kao i duboko nepoverenje Vašingtona i Moskve.

Složenost situacije je još veća sa uključivanjem sve većeg broja stranih država, čime je ratište u Siriji postalo teren za bitke između regionalnih i svetskih sila, posebno slanjem turskih trupa preko granice sa Sirijom kako bi se borili protiv pripadnika Islamske države, napominje agencija.

Keri je rekao da se složio sa Lavrovim oko tehničkih pitanja uvođenja prekida vatre i otvaranja humanitarnih puteva, ali kritične, sporne tačke ostaju nerešene.

"Blizu smo" rekao je Keri i dodao da "neće da žuri ka sporazumu dok se u potpunosti ne zadovolje potrebe sirijskog naroda".

Lavrov je ukazao na potrebu da se razdvoje borci iz El Nusra fronta, koji su povezani sa Al Kaidom, od boraca koji su uz podršku SAD na severozapadu Sirije.

Lavrov je dodao da "obostrano poverenje raste nakon svakog sastanka".

Keri je dodao da će američki i ruski tehnički eksperti nastaviti narednih dana razgovore u Ženevi kako bi rešili niz pitanja, dok je Lavrov rekao da "neke stvari još treba finalizovati".

Razgovorima se pridružio i izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura, prenosi AP.

Portparolka ruskog ministarstva Marija Zaharova izjavila je ranije novinarima da će delegacija, predvođena Lavrovom, sa Kerijem razgovarati o rešavanju sirijske krize, kao i mogućnostima bliske saradnje u borbi protiv terorističkih grupa koje su sada aktivne u Siriji.

Zaharova je dodala da će biti govora i o drugim međunarodnim pitanjima, među kojima je i ukrajinska kriza, preneo je Tas.

Vašington i Moskva su već nedeljama u kontaktu povodom uspostavljanja vojne saradnje u borbi protiv džihadističke grupe Islamske države u Siriji.

Razgovori su održani u ženevskom hotelu "Predsednik Vilson".

Sastanak je održan u petak, mesec dana nakon što su Keri i Lavrov u Moskvi postigli dogovor o brojnim akcijama.

Kao ni u Moskvi, nakon jučerašnjeg sastanka u Ženevi, ni Keri ni Lavrov nisu hteli da otkrivaju detalje razgovora.

"Mi ne želimo dogovor zarad dogovora, želimo dogovor koji je efikasan'' rekao je Keri.

Izvor: Tanjug

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

vrh cinizma

27.08.2016 13:35

"Nece da zuri ka sporazumu dok se ne zadovolje sve potrebe sirijskog naroda"

ODGOVORITE
Name

Djecko

27.08.2016 13:39

Dok se vidi dogovarate,dole u Siriji glave padaju!Tako je bilo i na balkanu m..... J....

ODGOVORITE