Босић: Бременит политички тренутак

Предсједник Српске демократске странке Младен Босић позвао је данас све актере на политичкој сцени у БиХ и региону на разум и одговорност за будућност следећих генерација, наглашавајући да је стратешки циљ СДС - Извући Републику Српску из спирале пропадања.

Република Српска 27.08.2016 | 13:04
Босић: Бременит политички тренутак
Обраћајући се Скупштини Српске демократске странке у Бијељини, Босић је оцијенио "бременитим" политички тренутак у коме се налазимо у предвечерје локалних избора.

Наглашавајући да су кандидати СДС-а за градоначелнике, начелнике и носиоци листа за одборнике скупштина локалних заједница велика политичка снага, Босић је рекао да се ради о људима од интегритета иза којих постоје резултати, дјела и повјерење грађана.
"Грађани знају да наши кандидати нису у функцији био кога другог осим њих самих", казао је Босић.

Он је упозорио да се тренутно налазимо у политичком тренутку, који по много чему личи на деведете из прошлог вијека, апелујући на политичке актере да својим политикама и жељама да владају и по цијену конфликта не одузимају будућност и сљедећим генерацијама.



"Умјесто распаљивања ниских страсти и потпиривања сукоба, СДС позива све актере на политичкој сцени у БиХ и региону на разум и одговорност за будућност својих сљедећих генерација", казао је лидер СДС, додајући да нико не жели да живи у другој најјаднијој земљи на свијету.
Осврћући се на стање у Републици Српској, БиХ и региону и све узаврелој атмосфери, Босић је рекао да због интереса српског, али и осталих народа који живе на овом географском простору треба смоћи снаге и изаћи из спирале конфликта и сукоба.

"То је могуће само уколико и други политички фактори прихвате да је приоритет како повећати запосленост, како покренути привреду и како обезбиједити владавину закона подједнако за све", рекао је Босић.

Навео је да треба престати са политиком провокација, политиком тук на утук,односно забадања прста у око другој страни ако се мисли кренути напријед.

"Мора престати политика виктимизације само свог народа и сатанизације других. Мора престати злоупотреба Уставног суда БиХ за доношење одлука које мијењају Дејтонски мировни споразум и које се доносе прегласавањем од стране двојице судија из бошњачког народа и тројице судија из иностранства као што је то било са одлуком о Дану Републике Српске. Мора престати и политика превара као што је то било код пописа становништва", рекао је Босић.

Нагласио је да Република Српска треба да промијени своје стратешке приоритете и од политике учествовања у продуковању политичких криза због мобилизације гласачког тијела око лажних заштитника нације, на политику смиривања страсти и стабилизације како би дали шансу да се привреда и друштво извуку из спирале пропадања.



За Босића је типичан примјер како се праве конфликти ситуација када по апелацији Бакира Изетбеговића Уставни суд БиХ прегласавањем српских и хрвтских судија доноси одлуку о укидању 9. јануара као Дана Републике Српске.

"Свима је јасно да од тога сигурно немају ништа добро Бошњаци, посебно се због тога неће осјећати сигурније и боље они који живе у Републици Српској. Али, то је довољно добро набачена лопта онима у РС који играју на карту страха да искористе Бакирову лопту да мобилишу Србе како би одржали референдум седам дана прије локалних избора у октобру", рекао је Босић.

Он је мишљења да је избор тог термина политичка манипулација и покушај прекривања локалних избора националном мобилизацијом о Дану Републике Српске.

"Стара политичка игра у којој Бакир и Додик набацују лопте кризе један другом, а Федерација и Република Српска све више и више тону у јад. Многи су се прикључили овој игри, али СДС не треба да учествује у томе, јер то није у интересу народа", констатовао је лидер СДС.

Става је да циљ референдума није да ријеши питање 9.јануара, него да утиче на резултат локалних избора.
"СДС неће ни на какав начин опструисати најављени референдум. него ће урадити све оно што зависи од нас да други референдум у историји Републике Српске успије", казао је Босић.

Подсјетио је и да је први референдум одржан 1993. када се гласало о Венс-Овеновом плану и да је тада Додик гласао за план према којем никада не би постојала Република Српска.

"Референдум је демократско право народа, које нажалост Додик покушава да искористи у своју политичку добит, прије него у добит Републике Српске и народа", казао је Босић.

Указујући на потребу заокрета у курсу којим иде Република Српска, лидер СДС је рекао да је неопходно обезбиједити функционисање правне државе.

" Без рјешења тог питања нема ефикасних реформи ни могућности да се извучемо из зачараног круга пропадања и сиромаштва у који смо сами себе довели", казао је Босић, чије излагање је у више наврата прекидано аплаузима.

Према Босићевим ријечима, крупни криминал под патронатом корумпираних појединаца из врха власти достигао је огромне размјере, а корупција је постала наша свакодневница коју правосуђе и Републике Српске и БиХ толерише.

" Размјере опљачканог новца у Републици Српској су толике да је то постала рак рана која пријети да уништи саме темеље Републике Српске и читавог друштва", казао је Босић, наводећи да је СДС као највиши политички приоритет дефинисао почетак борбе против криминала и корупције.

"То је разлог зашто смо од министра Мектића тражили да учини све да се механизми правне државе покрену. Ствари су сада јасне. Корумпирани тужиоци не желе да раде свој посао. Напротив, они су постали заштитници врха криминалне пирамиде у Републици Српској и БиХ, а и сам правосудни систем је ушао у канџе корупције", рекао је Босић, наводећи да се то не односи на све судије и тужиоце.

"То се односи на оне судије и тужиоце који су донијели одлуке да заштите одговорне за криминал у Бобар банци, Банци Српске, Бирчу Зворник и многих других афера пљачке више милијарди марака народних пара", казао је Босић.

Нагласио је да Република Српска не би срљала у дужничко ропство у које је води актуелна власт да функционише правна држава.

"Све то је изродило један посебан нови вид корупције – политичку корупцију - која разједа демократију у Републици Српској. Људи који су гласовима грађана изабрани за функционере, јавно продају свој глас за новац и услуге. Стевандићи, Максимовићи, Бањци су преварили оне који су гласали за њих на изборима и показали колика је дебљина и колико кошта људски образ",навео је Босић, додајући да је то последица општег пада морала и свијести у нашем друштву.

"Ја не вјерујем у патриоте који док пљачкају свој сопствени народ, тврде да су они једини који га штите, а сви остали су издајници. Највећи противници Срба и Републике Српске су они који га гурају у сиромаштво и дужничко ропство из којег нема излаза", рекао је Босић.

Поручио је да је циљ ослободити Републику Српску од деспотског начина владавине једног човјека и вратити у погом демократске институције да штите интересе народа, а не појединаца.

Предсједник СДС је рекао да програмска документа која ће донијети Скупштина СДС дефинишу основне правце политике у наредном периоду, сконцентрисана у пет приоритета, владавина права и правна држава, економски патриотизам, децентрализација, европске интеграције и помирење и коегзистенција.

"Владавина права и правна држава је предуслов свих осталих промјена и реформи, док је економски патриотизам свијест да је главни национални интерес извлачење РепубликеСрпске из економског пропадања и дужничког ропства у које све дубље тонемо", објаснио је Босић.

Што се тиче децентрализације Републике Српске, Босић је рекао да је то нужан предуслов демократизације и доношења одлука на нивоима власти који су ближи грађанима.

"Европске интеграције су циљ који треба да нас изведе из изолације и уведе у модерно уређено друштво. Без обзира на то када ћемо и да ли ћемо бити дио ЕУ, ми морамо ускладити прописе и модернизовати друштво у складу са потребама 21. вијека" рекао је Босић.

Помирење и коегзистенција су услов мира и развоја Срба, али и свих осталих на овим просторима, што је предуслов боље будућности и живота следећих генерација.

"За тако озбиљне задатаке које смо поставили пред себе, СДС је тражила савезнике и нашла их у странкама које чине данашњи СЗП. Нашу сарадњу и вољу за промјенама смо показали и у договору око заједничког наступа за локалне изборе у октобру ове године. Договорили смо заједничке кандидате за начелнике и вјерујемо у побједу", констатовао је Босић, наводећи да очекује и побједу у Бањалуци, гдје Драган Чавић, кандидат за градоначеника, заједно са листама Савеза за промјене треба да донесе промјене у главном граду Републике Српске.

"Пред нама је важан задатак. Зато Вас позивам све да од сутра сви заједно кренемо у народ и добијемо битку за будућност слободне Републике Српске, казао је Босић на крају свог обраћања делегатима Скупштине.



БН телевизија

Коментари / 47

Оставите коментар
Name

Паса90

27.08.2016 11:20

Вјерујем да су вам кандидати, како Ви то казете, људи који иза себе имају резултате. А прваке медју њима сте наравно ставили на цело СДС у Лактасима. Разумијем Вас. Лактаси су битни. Тако би бар требало бити. Носилац листе Стаменко Поповиц и Предраг Смиљаниц као буди нацелник опстине. Ма нема да не иде :) За СДС нема кризе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО Микиц

27.08.2016 21:29

Децентрализација власти РС висе од опстина води њеном унистењу и постепеном нестанку. Због тога дејтонски споразум и законе који су из њега проистекли не треба мењати вец преставнике власти који Законе не примењују у пракси. У супротном бице "сјасе курте да узјаси мурте!"

Name

Тузла

27.08.2016 11:31

У праву је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Једно питање

27.08.2016 11:39

Сто нисте 1990те позивали на разум?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЧИЊЕНИЦА

27.08.2016 11:48

СДА и ХДЗ су били ту који су били неразумни, а не СДС.

Name

ре

27.08.2016 11:50

Тад су имали ЈНА сад нема висе

Name

АЦО В .

27.08.2016 12:14

Сад имамо Републику Српску.Име довољно говори!

Name

Ре Цињеница

27.08.2016 12:41

Појма ти немас о цињеницама. Јеси ли се запитао засто су и други отисли из Југославије? Није било сда и хдз у Словенији, Македонији, Ц.Гори, а ни на Космету...

Name

ре цињеница

27.08.2016 13:03

Казес СДА и ХДЗ? Ето, удје Словенија у ЕУ, па и Хрватска, саце и Црна Гора, односно србија. Остала била након рата Југославија, па Србија и Црна Гора, па Србија, па Србија без Косова, не дај Бозе Србија без Војводине... Логицки посматрајуци, знаци није био проблем у свим овим републикама, вец је проблем био у српском руководству 80-тих година. Да се тад направила нека всрта Уније Југословенских Република/Дрзава, били бисмо испред Пољске, Цеске, Мадјарске, па мозда цак испред Аустрије, Португала... Исправи ме ако гријесим.

Name

Проф. др Радомир Несковиц

27.08.2016 11:47

Босиц је промасио и око референдума и око Уставног суда,јер у Уставу БиХ и уставу РС ствари су дефинисане другације него сто их он приказује. Савез за промјене Јос увијек нема конкретног и разумљивог политицког плана, све принципи и демагогија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Локо

27.08.2016 13:03

Који то план има СНСД након што одржи референдум?? Нису способни планирати ни за 5 дана унапријед. Овако тешке одлуке доносе само од данас до сутра како би спасили своју кожу а народ гурају у јако нестабилна времена.

Name

ре локо

27.08.2016 13:42

Нема ни СНСД план. Зато и јесмо најебали. Немају план ниједни ни други, јер су исти и СНСД и СДС. Банда лоповска и опортунистицка.

Name

АЦО В .

27.08.2016 11:50

Бас тако,медју народ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пајо

27.08.2016 11:57

Покренућу нову странку у којој не смије бити ниједан члан који је претходно био у СНСД-у, СДС-у, СПРС-у, ДНС-у, СНС-у, СРС-у, итд... Златко Максимовић је био основа кампање СДС-а, а сад је СНСД-а! Он је остао исти као личност, његов морални и ментални склоп се није промијенио и то је проблем, није битна странка већ неморална "елита"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Валтер

27.08.2016 12:20

Само је то рјешење! 70% нових и остатак пробрати од старије поставе из свих странака!!!!

Name

Бас он

27.08.2016 18:48

Прелетац и папак као и остали

Name

Саса

27.08.2016 11:58

Хоцемо Говедарицу за предсједника!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Валтер

27.08.2016 12:18

Једино он и ваља! Додуше, може се још нешто пробрати!

Name

Добра намјера

27.08.2016 12:00

Босићу, Челинац ти је катастрофалан са кадровима. Поправља то што прије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леко

27.08.2016 12:25

Од 91 гласам за СДС ,у задњих неколико мјесеци сто вам је урадио Додик на који нацин вас је потукао је залосно,са референдумом за који се зна резултат прије пар дана избора ви сте унистени да се одрзао или не изгубицете изборе.Босицу нисте имали храбрости ви из савеза за промјене да казете да сте за референдум али после избора и то је једина васа греска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е Леко,леко

27.08.2016 13:16

Леко,леко,странацки боту,изадји вани нека те мало сунце огрије.Иструнуцес смисљајуци глупаве коментаре који би као требали утицати на неције мисљење.Прозирно...

Name

Ма дјикани обицни

27.08.2016 12:26

Демагогија. Пропадање је вец у току, нема повратка, крај се близи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нојева барка

27.08.2016 13:18

Ти пропадни пратеци свог слијепог водју,пуса.

Name

Средоје

27.08.2016 12:43

Момцило и Стаменко су примјер како не треба да раде СДС-одборници,унистили су Сребреницу заједно са Лалом-СНСД и СДА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логик

27.08.2016 13:02

Иако се у висе ствари не слазем са господином Босицем мислим да је он и њему слицни будуцност овога простора јер не слагати се с неким у мисљењу не знаци аутоматски бити непријатељ као сто се то овдје ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

27.08.2016 13:21

Ово је оно што нама свима треба а не ево 20 година слушам исту причу...сије се мржња да би се остало на власти...све друго пропада само се они око Додика богате.Људи запамтите...Додик нам има понудит само конфликт и рат и сваки мјесец ново задужење.....Додик нема другог програма и реформи....Укључите мозак...Ако вам је добро онда ништа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лола

27.08.2016 13:50

Трла баба лан...

ОДГОВОРИТЕ
Name

васке

27.08.2016 18:50

Од свих говорника највисе ми се допадају говор,из Гацка,Сокоца и Теслица.Осало Танкосава

Name

фадил

27.08.2016 14:05

Код Додика данас на академији СНСД- а, амбасадори Кине и Русије. Све је јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

27.08.2016 15:00

Код Додика данас све ДЕЗЕРТЕРИ,ЛОПОВИ КОЈИ СУ НАС ОПЉАЦКАЛИ.100000000,Година робије,ако бог да

Name

дино

27.08.2016 18:15

А ти ко бива "Фадил"

Name

мики

28.08.2016 07:11

...и овај марко..Мозда су дједовска имена..

Name

Зззззз

27.08.2016 15:54

Дзаба све радите и говорите, док једном не схватите да докле ГОД не добијете бањалуку никад ништа нећете моћи уградити, дзаба вам да Освојите 70 посто опстина без бањалуке ништа , а совом структуром људи који задњих година воде бањалуку никад је нећете освојити, босицу дај нове људе у бањалуци који ће срушити снсд а не ове папке и полтроне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одавно звони...

27.08.2016 19:00

Бањалука шаптом пада за мјесец и који дан. Осваја је СзП, односно тежња за промјенама и бољи живот, чежња за правдом и законом једнако за све, за једнаке могућности, за љепшу, свјетлију и извјеснију будућност свих, младих нараштаја прије свега.

Name

Ре одавно з.....

27.08.2016 20:21

Брате не сањари превисе. Није то добро

Name

Блблбл

28.08.2016 10:39

Ово је једина истина, никада се ништа неће промијенити док у Бањалуци не дођу нови људи, људи говорим јер никад ми неће бити јасно кога је СДС изабрао за генералног секретара као прво, као друго схватите да у Бањалуци има толико моћних и паметних људи који би растурили СНСД али како доћи у прилику поред вјечитих губитника.

Name

Миле

27.08.2016 19:05

Не мозе нам нико ниста јаци смо од судбине.. могу да нам п... они сто нас не -во-ле. Хопа. Нема ста да се дода овој празној прици. Република је стабилна, здрава а криза је у цјелом свјету. Србину треба дрзава а хљеб је најмања брига. Србија је ту наорузаце нас. Ми нема ста да цекамо узимамо насхе а послије иду златне каске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Студент

27.08.2016 19:12

У СДСу се морају појавити нова лица! Нова, потпуно нова. Ово је све похабано и сморено од неуспеле борбе са СНСДом. Могу да послуже само као саветници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зановјетало

28.08.2016 00:55

Потпуно се слазем са студентом.Толико дјелују јадно да и сам не знам кога да бирам иако сам цитав зивот СДС,Од оних сто се престависе само бих гласао за оног из Гацка,Теслица и ако бих на дан гласања устао на десну ногу за БЛуку и Цавица.Босиц је јадан постен,ал зар не мозе несто да каза а да не цита и то и оно сто цита замуцкује.

Name

гоја бл

27.08.2016 19:17

Сад бањалуку узима савез за промјене и за две године сигурно и републичку власт. Велика је подршка бањалучана Чавићу зато што знају да он нема шефа. Опаметите се већ једном и казнимо бар на онај дан када су избори све оне који нераде у интересу народа. Бањалуку су нам уништили тотално. Хоћемо промјене

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

27.08.2016 19:38

Све странке имају исти програм. Доци на власт. Поставити на мјеста гдје има новца своје људе. Црпити из тих дрзавних предузеца новац. Слиједи запосљавање цланова породица ... Занимљиво да ове сто су запослили СНСД неце отјерати ови нови ако побиједе. Све у свему слаба нада за сиромасни народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОЈА

27.08.2016 20:39

ВЕЛИЧАНСТВЕН СКУП СВАКА ЧАСТ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Г7

27.08.2016 21:54

Ја гласам за миграцију ове године. Немамо ми 100 зивота сано 1!

ОДГОВОРИТЕ
Name

днк

27.08.2016 23:58

Подрска Босицу.Свака му је искрена и злата вриједна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лакy

28.08.2016 07:09

Бременит!!! Ви сте увелико допринијели да буде бременит..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

28.08.2016 08:35

Гдје надјосе оволике столице цитава фабрика лијепе луксузне једна најмање коста 500 КМ.Нису могли сједити на једноставнијим столицама.Е мој народе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

28.08.2016 10:50

Босицу немас план за ниста.

ОДГОВОРИТЕ