Анализа - Туга еx-YУ фудбала: Јесен пред ТВ екраном!

Од 24 тима, колико је учествовало у квалификацијама за Лигу шампиона и Лигу Европе, само један се пробио у групну фазу.

Фудбал 28.08.2016 | 00:00
Анализа - Туга еx-YУ фудбала: Јесен пред ТВ екраном!
Фудбалска лига СФР Југославије је у годинама пред распад земље обично имала пет представника у евротакмичењима - једног у Купу шампиона, једног у Купу победника купова и три у Купу УЕФА.

Тада је било много мање држава, па су сви - од Немаца до Малтежана - играли Европу од септембра. Није било потребе за гломазним квалификацијама, чији почетак се данас у парним годинама преклапа са завршницом светских и европских првенстава.

Реалност клубова са простора бивше "Југе" је да своје европске утакмице у модерној ери играју усред лета и најчешће се "окрећу обавезама у домаћем првенству" пре него што највише дневне температуре падну испод 30 степени.

Још је поразније што се већина - са правом - задовољава, па чак и поноси када успе да прође једно или два преткола!

Актуелни циклус по оствареним резултатима је најлошији у овој деценији, јер је од 24 клуба, колико је ушло у квалификације, само један - Динамо из Загреба - успео да се пласира у групну фазу.

Првак Хрватске играће у Лиги шампиона четврти пут у последњих шест година, док у Лиги Европе (Лиги Купа УЕФА) неће бити ниједног клуба из бивше Југославије - први пут откако је УЕФА 2004. увела такмичење по групама.

Дакле, фудбалска јавност у пет од шест еx-YУ земаља ће провести јесење уторке, среде и четвртке стриктно уз ТВ екране, дивећи се по "хиљадити" пут чаролијама Месија, Роналда и осталих асова великих европских клубова. Лепо и помало досадно, али из те се коже не може...

Бар док се нешто битно не промени у начину на који се фудбал схвата и на који свакодневно функционише на "брдовитом Балкану".

Ево и пресека учинка српских, хрватских, словеначких, македонских, босанскохерцеговачких и црногорских тимова у Европи од 28. јуна до 25. августа.

Л И Г А   Ш А М П И О Н А

Србија - Црвена звезда
Хрватска - Динамо Загреб
Словенија - Олимпија
БиХ - Зрињски
Македонија - Вардар
Црна Гора - Младост Подгорица

Биланс другог кола - 2:4 (два пролаза и четири елиминације).

Динамо се састао са Вардаром, па је ту било гарантованих 1:1. Звезда је елиминисала првака Малте, а остали су испали од првака Словачке, Пољске и Бугарске.

Биланс трећег кола - 1:1.

Динамо је био бољи од првака Грузије, а Звезда испала од првака Бугарске.

Биланс плеј-оф рунде - 1:0.

Динамо је после продужетака елиминисао Ред Бул из Салцбурга и пласирао се међу 32 најбоља тима "старог континента".

ПЛАСМАНИ У ГРУПНУ ФАЗУ ОД 2010.

2015. Динамо (скор у групи 1-0-5)
2014. Марибор (0-3-3)
2012. Динамо (0-1-5)
2011. Динамо (0-0-6)
2010. Партизан (0-0-6)

Л И Г А   Е В Р О П Е

Србија - Чукарички, Војводина (стартовали у првом колу квалификација), Партизан (друго коло)

Хрватска - Локомотива Загреб (прво коло), Хајдук (друго коло), Ријека (треће коло)

Словенија - Домжале, Горица (прво коло), Марибор (друго коло)

БиХ - Радник Бијељина, Слобода Тузла, Широки Бријег (прво коло)

Македонија - Шкендија, Силекс, Работнички (прво коло)

Црна Гора - Рудар Пљевља, Будућност, Бокељ (прво коло)

Осам тимова завршило је такмичење већ у првом колу, а шест није успело да пређе последњу препреку, укључујући Црвену звезду, која је пребачена у плеј-оф након испадања из квалификација за Лигу шампиона.

Биланс првог кола - 6:8.

Играли су Бокељ - Војводина и Работнички - Будућност, где је било сигурних 2:2. Еx-YУ тимови елиминисали су два ривала из Андоре и по једног из Казахстана и Пољске, а изгубили су два двомеча са Израелцима и по један са представницима Малте, Албаније, Бугарске и Лихтенштајна.

Биланс другог кола - 6:3.

"Пали" су Велшани (Војводина), Белоруси (Домжале), Финци (Локомотива), Азербејџанци (Шкендија), Бугари (Марибор) и Румуни (Хајдук), а бољи су били Пољаци (од Партизана), Мађари (од Чукаричког) и Белгијанци (од Будућности).

Биланс трећег кола - 5:2.

Два хрватска тима, Локомотива и Хајдук, "избацила" су Украјинце, Војводина Белорусе, Марибор Шкоте, а Шкендија Чехе. Домжале су испале од Енглеза (Вест Хем), уз победу у првом мечу, а Ријека од Турака.

Биланс плеј-оф рунде - 0:6.

Бољи од Звезде био је италијански Сасуоло, од Војводине холандски АЗ Алкмар, белгијски Гент и Генк од Шкендије, односно Локомотиве, а азербејџанска Габала од Марибора. Најближи пролазу био је Хајдук, који је од израелског Макаби Тел Авива испао на пенале.

Укупан скор еx-YУ тимова у 12 плеј-оф утакмица је 2-3-7, уз гол-разлику 9:23.

ПЛАСМАНИ У ГРУПНУ ФАЗУ ОД 2010.

2015. Партизан (скор у групи 3-0-3)
2014. Партизан (0-2-4), Динамо (2-0-4), Ријека (2-1-3)
2013. Динамо (0-1-5), Ријека (0-4-2), Марибор (2-1-3)
2012. Партизан (0-3-3), Марибор (1-1-4)
2011. Марибор (0-1-5)
2010. Динамо (2-1-3), Хајдук (1-0-5)

У "нокаут" фазу пласирао се само Марибор 2013/14. У шеснаестини финала изгубио је од Севиље, каснијег освајача Лиге Европе - 2:2, 1:2.

НЕКАД БИЛО...

Набројмо само највеће клупске успехе у периоду до 1991. године: Црвена звезда првак Европе 1991. и финалиста Купа УЕФА 1979; Партизан финалиста Купа шампиона 1966. и четвртфиналиста Купа купова 1990; Раднички Ниш полуфиналиста Купа УЕФА 1982; Хајдук Сплит полуфиналиста Купа УЕФА 1985. и четвртфиналиста Купа шампиона 1976. и 1980; сарајевски Жељезничар полуфиналиста Купа УЕФА 1985; Динамо Загреб четвртфиналиста Купа УЕФА 1990; Војводина четвртфиналиста Купа шампиона 1967.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар