Analiza - Tuga ex-YU fudbala: Jesen pred TV ekranom!

Od 24 tima, koliko je učestvovalo u kvalifikacijama za Ligu šampiona i Ligu Evrope, samo jedan se probio u grupnu fazu.

Fudbal 28.08.2016 | 00:00
Analiza - Tuga ex-YU fudbala: Jesen pred TV ekranom!
Fudbalska liga SFR Jugoslavije je u godinama pred raspad zemlje obično imala pet predstavnika u evrotakmičenjima - jednog u Kupu šampiona, jednog u Kupu pobednika kupova i tri u Kupu UEFA.

Tada je bilo mnogo manje država, pa su svi - od Nemaca do Maltežana - igrali Evropu od septembra. Nije bilo potrebe za glomaznim kvalifikacijama, čiji početak se danas u parnim godinama preklapa sa završnicom svetskih i evropskih prvenstava.

Realnost klubova sa prostora bivše "Juge" je da svoje evropske utakmice u modernoj eri igraju usred leta i najčešće se "okreću obavezama u domaćem prvenstvu" pre nego što najviše dnevne temperature padnu ispod 30 stepeni.

Još je poraznije što se većina - sa pravom - zadovoljava, pa čak i ponosi kada uspe da prođe jedno ili dva pretkola!

Aktuelni ciklus po ostvarenim rezultatima je najlošiji u ovoj deceniji, jer je od 24 kluba, koliko je ušlo u kvalifikacije, samo jedan - Dinamo iz Zagreba - uspeo da se plasira u grupnu fazu.

Prvak Hrvatske igraće u Ligi šampiona četvrti put u poslednjih šest godina, dok u Ligi Evrope (Ligi Kupa UEFA) neće biti nijednog kluba iz bivše Jugoslavije - prvi put otkako je UEFA 2004. uvela takmičenje po grupama.

Dakle, fudbalska javnost u pet od šest ex-YU zemalja će provesti jesenje utorke, srede i četvrtke striktno uz TV ekrane, diveći se po "hiljaditi" put čarolijama Mesija, Ronalda i ostalih asova velikih evropskih klubova. Lepo i pomalo dosadno, ali iz te se kože ne može...

Bar dok se nešto bitno ne promeni u načinu na koji se fudbal shvata i na koji svakodnevno funkcioniše na "brdovitom Balkanu".

Evo i preseka učinka srpskih, hrvatskih, slovenačkih, makedonskih, bosanskohercegovačkih i crnogorskih timova u Evropi od 28. juna do 25. avgusta.

L I G A   Š A M P I O N A

Srbija - Crvena zvezda
Hrvatska - Dinamo Zagreb
Slovenija - Olimpija
BiH - Zrinjski
Makedonija - Vardar
Crna Gora - Mladost Podgorica

Bilans drugog kola - 2:4 (dva prolaza i četiri eliminacije).

Dinamo se sastao sa Vardarom, pa je tu bilo garantovanih 1:1. Zvezda je eliminisala prvaka Malte, a ostali su ispali od prvaka Slovačke, Poljske i Bugarske.

Bilans trećeg kola - 1:1.

Dinamo je bio bolji od prvaka Gruzije, a Zvezda ispala od prvaka Bugarske.

Bilans plej-of runde - 1:0.

Dinamo je posle produžetaka eliminisao Red Bul iz Salcburga i plasirao se među 32 najbolja tima "starog kontinenta".

PLASMANI U GRUPNU FAZU OD 2010.

2015. Dinamo (skor u grupi 1-0-5)
2014. Maribor (0-3-3)
2012. Dinamo (0-1-5)
2011. Dinamo (0-0-6)
2010. Partizan (0-0-6)

L I G A   E V R O P E

Srbija - Čukarički, Vojvodina (startovali u prvom kolu kvalifikacija), Partizan (drugo kolo)

Hrvatska - Lokomotiva Zagreb (prvo kolo), Hajduk (drugo kolo), Rijeka (treće kolo)

Slovenija - Domžale, Gorica (prvo kolo), Maribor (drugo kolo)

BiH - Radnik Bijeljina, Sloboda Tuzla, Široki Brijeg (prvo kolo)

Makedonija - Škendija, Sileks, Rabotnički (prvo kolo)

Crna Gora - Rudar Pljevlja, Budućnost, Bokelj (prvo kolo)

Osam timova završilo je takmičenje već u prvom kolu, a šest nije uspelo da pređe poslednju prepreku, uključujući Crvenu zvezdu, koja je prebačena u plej-of nakon ispadanja iz kvalifikacija za Ligu šampiona.

Bilans prvog kola - 6:8.

Igrali su Bokelj - Vojvodina i Rabotnički - Budućnost, gde je bilo sigurnih 2:2. Ex-YU timovi eliminisali su dva rivala iz Andore i po jednog iz Kazahstana i Poljske, a izgubili su dva dvomeča sa Izraelcima i po jedan sa predstavnicima Malte, Albanije, Bugarske i Lihtenštajna.

Bilans drugog kola - 6:3.

"Pali" su Velšani (Vojvodina), Belorusi (Domžale), Finci (Lokomotiva), Azerbejdžanci (Škendija), Bugari (Maribor) i Rumuni (Hajduk), a bolji su bili Poljaci (od Partizana), Mađari (od Čukaričkog) i Belgijanci (od Budućnosti).

Bilans trećeg kola - 5:2.

Dva hrvatska tima, Lokomotiva i Hajduk, "izbacila" su Ukrajince, Vojvodina Beloruse, Maribor Škote, a Škendija Čehe. Domžale su ispale od Engleza (Vest Hem), uz pobedu u prvom meču, a Rijeka od Turaka.

Bilans plej-of runde - 0:6.

Bolji od Zvezde bio je italijanski Sasuolo, od Vojvodine holandski AZ Alkmar, belgijski Gent i Genk od Škendije, odnosno Lokomotive, a azerbejdžanska Gabala od Maribora. Najbliži prolazu bio je Hajduk, koji je od izraelskog Makabi Tel Aviva ispao na penale.

Ukupan skor ex-YU timova u 12 plej-of utakmica je 2-3-7, uz gol-razliku 9:23.

PLASMANI U GRUPNU FAZU OD 2010.

2015. Partizan (skor u grupi 3-0-3)
2014. Partizan (0-2-4), Dinamo (2-0-4), Rijeka (2-1-3)
2013. Dinamo (0-1-5), Rijeka (0-4-2), Maribor (2-1-3)
2012. Partizan (0-3-3), Maribor (1-1-4)
2011. Maribor (0-1-5)
2010. Dinamo (2-1-3), Hajduk (1-0-5)

U "nokaut" fazu plasirao se samo Maribor 2013/14. U šesnaestini finala izgubio je od Sevilje, kasnijeg osvajača Lige Evrope - 2:2, 1:2.

NEKAD BILO...

Nabrojmo samo najveće klupske uspehe u periodu do 1991. godine: Crvena zvezda prvak Evrope 1991. i finalista Kupa UEFA 1979; Partizan finalista Kupa šampiona 1966. i četvrtfinalista Kupa kupova 1990; Radnički Niš polufinalista Kupa UEFA 1982; Hajduk Split polufinalista Kupa UEFA 1985. i četvrtfinalista Kupa šampiona 1976. i 1980; sarajevski Željezničar polufinalista Kupa UEFA 1985; Dinamo Zagreb četvrtfinalista Kupa UEFA 1990; Vojvodina četvrtfinalista Kupa šampiona 1967.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar