Племенити чин родитеља шестогодишње Божане

Јосип и Габријела Миоч, родитељи шестогодишње Божане која је у сплитској болници подлегла повредама задобијеним након што ју је аутомобилом ударио пијани возач у Томиславграду, одлучили су се, упркос великој трагедији која их је задесила, на племенит чин вриједан сваког дивљења.

Босна и Херцеговина 27.08.2016 | 08:00
Племенити чин родитеља шестогодишње Божане
Након што им је саопштено да је њихова дјевојчица изгубила битку за живот, донијели су најхуманију одлуку, да дарују њене органе и тако спасе друге животе.

Ова прича о највећој трагедији с једне и несебичности родитеља и њиховом племенитом чину с друге стране, дирнула је све људе.

Божанина мајка Габријела, иако скрхана тугом, за „Аваз“ је испричала да је увијек свима говорила да, ако се не дај Боже њој нешто деси, дарују њене органе.

И када се суочила с губитком дјетета, није ни секунде двојмила какву ће одлуку донијети.

"Увијек бих то направила. У том тренутку као да ти Бог каже да ће твоје дијете наставити живјети у другој дјеци и људима и да ће они бити спашени. Знали смо да је прекасно за нашу Божану, да се више ништа не може учинити, а њени органи били су здрави.

Хтјели смо помоћи другој дјеци, да њихови родитељи никад не доживе највећу бол коју једна мајка и отац могу доживјети губитком дјетета, а која нас сада раздире. И рекли смо: Нека друга дјеца преживе", казује нам Габријела, у чијем се гласу, упркос томе што је прекјуче сахранила вољено дијете, осјећа понос док говори.

Божана је на јесен требала поћи у први разред. Родитељи су својој малој принцези купили нове ципелице за школу, али их она, нажалост, није стигла обути.

"Жао ми је што их није ни обула. Никад човјек не би помислио да се њему овакво нешто може десити. Божана је са својих шест година учинила нешто толико велико, што неки човјек за цијели живот не успије. Кажу да су њеним органима спашена четири живота. Два органа дали су у Њемачку, а два у Хрватску. Није нам се нико још јавио од обитељи чији су најмилији спашени. Бог ће одредити хоће ли се и када јавити", говори нам Габријела.

Јосип и Габријела имају још три дјевојчице, а Габријела је трудна пети пут и носи дјевојчицу. Истиче да ће, када роди, беби дати име Божана.

Извор: Дневни аваз

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

мајка

27.08.2016 06:47

Мојој имењакињи нека драги Бог подари небеско царство, а њеним родитељима разум и снагу да их одржи у овим тешким тренуцима и хвала од срца на оваком чину...ДА ИМ БОГ ДРАГИ ПОДАРИ МНОГО СРЕЋЕ И ЛИЈЕПИХ ТРЕНУТАКА СА ЊИХОВОМ ФАМИЛИЈОМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

корни

27.08.2016 09:54

Бас им је подарио.Хвала му