"Велики" су побиједили, 16 клубова директно у ЛШ!

Прве четири екипе из четири најјаче лиге имаће гарантована места у групној фази Лиге шампиона од сезоне 2018/2019, саопштила је Европска фудбалска унија (УЕФА).

Фудбал 26.08.2016 | 19:30
"Велики" су побиједили, 16 клубова директно у ЛШ!
Тако ће тимови из Премијер лиге, Примере, Бундеслиге и Серије А чинити половину учесника елитног такмичења, биће их најмање 16 од 32.

Пети и шести по коефицијенту ће имати по два представника, а од седмог до деветог места по један тим у ЛШ.

Према тренутном систему, шпанска, немачка и енглеска лига имају по три гарантована места у групној фази, док њихове четвртопласиране екипе играју бараж за улазак у најелитније европско такмичење. Четврта лига по квалитету, италијанска, за сада има два гарантована места у групној фази, а трећепсирани тим игра у баражу.

Освајач Лиге Европе ће и ићи директно у групну фазу ЛШ, а новина је и обрачунавање коефицијента клубова који ће зависити само од њиховог личног учинка, не више и од ранга своје лиге, осим ако је индивидуални нижи 20% од коефицијента земље.

У коефицијент ће бити урачунат и историјски резултат клуба, поени од раније освајаних титула европских такмичења, а најважније за клубове је што ће добијати више новца у оба такмичења.

Финансијска дистрибуција зависиће од четири основе, ту су почетна награда, учинак у такмичењу, индивидуални клупски коефицијент и удео у тржишту. Тако ће спортски успех бити више награђен него до сада, а порашће и приходи од тржишта.

Што се тиче квалификација, остају подељена два "пута", стаза шампиона и осталих екипа, ЛШ ће и даље имати 32 клуба подељена у осам група по четири из којих по два тима иду у нокаут фазу. Исто формат ће задржати и ЛЕ.

Остали детаљи нису објављени, али нема сумње да ће "мали" клубови од 2018/2019 имати знатно мање шансе да се пробију у елитно такмичење.

Ова одлука уследила је под притиском великих клубова који су наводно заговарали оснивање свог такмичења затвореног карактера независно од УЕФА.

Тренутна ранг листа лига*:
1. Шпанија
2. Немачка
3. Енглеска
4. Италија
5. Француска
6. Русија
7. Португал
8. Украјина
9. Белгија
10. Турска
11. Чешка
12. Швајцарска
13. Хрватска
14. Грчка
15. Холандија
27. Србија

* Ранг листа за следећу сезону зависиће од резултата представника земаља у наставку европских купова

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар