"Veliki" su pobijedili, 16 klubova direktno u LŠ!

Prve četiri ekipe iz četiri najjače lige imaće garantovana mesta u grupnoj fazi Lige šampiona od sezone 2018/2019, saopštila je Evropska fudbalska unija (UEFA).

Fudbal 26.08.2016 | 19:30
"Veliki" su pobijedili, 16 klubova direktno u LŠ!
Tako će timovi iz Premijer lige, Primere, Bundeslige i Serije A činiti polovinu učesnika elitnog takmičenja, biće ih najmanje 16 od 32.

Peti i šesti po koeficijentu će imati po dva predstavnika, a od sedmog do devetog mesta po jedan tim u LŠ.

Prema trenutnom sistemu, španska, nemačka i engleska liga imaju po tri garantovana mesta u grupnoj fazi, dok njihove četvrtoplasirane ekipe igraju baraž za ulazak u najelitnije evropsko takmičenje. Četvrta liga po kvalitetu, italijanska, za sada ima dva garantovana mesta u grupnoj fazi, a trećepsirani tim igra u baražu.

Osvajač Lige Evrope će i ići direktno u grupnu fazu LŠ, a novina je i obračunavanje koeficijenta klubova koji će zavisiti samo od njihovog ličnog učinka, ne više i od ranga svoje lige, osim ako je individualni niži 20% od koeficijenta zemlje.

U koeficijent će biti uračunat i istorijski rezultat kluba, poeni od ranije osvajanih titula evropskih takmičenja, a najvažnije za klubove je što će dobijati više novca u oba takmičenja.

Finansijska distribucija zavisiće od četiri osnove, tu su početna nagrada, učinak u takmičenju, individualni klupski koeficijent i udeo u tržištu. Tako će sportski uspeh biti više nagrađen nego do sada, a porašće i prihodi od tržišta.

Što se tiče kvalifikacija, ostaju podeljena dva "puta", staza šampiona i ostalih ekipa, LŠ će i dalje imati 32 kluba podeljena u osam grupa po četiri iz kojih po dva tima idu u nokaut fazu. Isto format će zadržati i LE.

Ostali detalji nisu objavljeni, ali nema sumnje da će "mali" klubovi od 2018/2019 imati znatno manje šanse da se probiju u elitno takmičenje.

Ova odluka usledila je pod pritiskom velikih klubova koji su navodno zagovarali osnivanje svog takmičenja zatvorenog karaktera nezavisno od UEFA.

Trenutna rang lista liga*:
1. Španija
2. Nemačka
3. Engleska
4. Italija
5. Francuska
6. Rusija
7. Portugal
8. Ukrajina
9. Belgija
10. Turska
11. Češka
12. Švajcarska
13. Hrvatska
14. Grčka
15. Holandija
27. Srbija

* Rang lista za sledeću sezonu zavisiće od rezultata predstavnika zemalja u nastavku evropskih kupova

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar