Пропада принчев план: Арапима звони аларм

Много звона за узбуну звони у Саудијској Арабији у последње време. Краљевина сада има нови проблем - трошкови задуживања

Свијет 26.08.2016 | 10:05
Пропада принчев план: Арапима звони аларм
Саудијска привреда расла је само 1,5 одсто у првом кварталу, што је је њена најнижа стопа раста у последњих 13 година. Приватни сектор који није везан за послове с нафтом забележио је раст од 0,2 одсто у односу на исти прериод прошле године, што је опет најмање повећање за 25 година.

Грађевински сектор пао је за 1,9 одсто у односу на претходну годину, а зараза је почела да се прелива и на друге делове привреде. Стање је толико лоше да Саудијска Арабија размшиља да емитује обвезнице на међунардоном тржишту по први пут.

Разлога за бригу има још више због тога што ови лоши резултати долазе у време када Краљевина покушава да развија своју економију даље од нафте.

У априлу је заменик принца престолонаследника Саудијске Арабије Мухамед бин Салман представио план за побољшање економије и спас од ниске цене нафте. Али изгледа да друге области економије те земље просто нису дорасле нафтном сектору.

Нешто што је доста незапажено прошло јесте да се саудијска Интербанка која је прошле године скоро утрострулила профит сада бори са ликвидношћу.

Финансијски аналитичари кажу да је само питање времена када ће трошкови позајмљивања порасти толико да не могу да се контролишу.

Компаније које ће морати да се боре са кредитима биће оне из индустријског, грађевинског, пољопривредног и прехрамбеног сектора, а чини се да ће бар засада, сектор цемента и телекомуникација бити поштеђени.

Повећање трошкова позајмљивања је последња ствар која треба саудијским компанијама ових дана. Многе се већ суочавају са изазовима да због слабије потражање снизе цене.

Осим тога, влада их је погодила и одлуком да смањи сувбенције за енергенте.


Извор: Б92

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

фф

26.08.2016 08:32

Треба водити бригу о нашој земљи и проблемима и задужењима а не о другим државама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аа

26.08.2016 10:30

Лијепо је имати поглед даљи од хоризонта али и знати неке ствари које можда и са нама имају везе...

Name

стипендиста

26.08.2016 10:25

Нек ангазују Зељку, Телгетију и Милета да их спасе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

стипе...

26.08.2016 11:10

одма' це да забиљезе привредни раст.

Name

Кики

26.08.2016 12:19

Фактицки це зивјети јос 4 године дузе ал без пензије.

Name

Qwертy

26.08.2016 16:31

Наравно да биљеже стагнацију и пад кад улажу-купују,селе се у Европу па и у БиХ. Питање је како ћемо се уклопити с њима или они с нама кад дођу у мало већем броју. О томе изгледа мало ко размишља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма не

26.08.2016 18:21

Саудијска Арабија је смбол пара и благостања. Људе зацуди како и код њих нема пара. Огромне породице и маса слузинцади. Не мозе се зивјети од Омре и Хадза. Нафта је некад била вазна.

ОДГОВОРИТЕ