Propada prinčev plan: Arapima zvoni alarm

Mnogo zvona za uzbunu zvoni u Saudijskoj Arabiji u poslednje vreme. Kraljevina sada ima novi problem - troškovi zaduživanja

Svijet 26.08.2016 | 10:05
Propada prinčev plan: Arapima zvoni alarm
Saudijska privreda rasla je samo 1,5 odsto u prvom kvartalu, što je je njena najniža stopa rasta u poslednjih 13 godina. Privatni sektor koji nije vezan za poslove s naftom zabeležio je rast od 0,2 odsto u odnosu na isti preriod prošle godine, što je opet najmanje povećanje za 25 godina.

Građevinski sektor pao je za 1,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a zaraza je počela da se preliva i na druge delove privrede. Stanje je toliko loše da Saudijska Arabija razmšilja da emituje obveznice na međunardonom tržištu po prvi put.

Razloga za brigu ima još više zbog toga što ovi loši rezultati dolaze u vreme kada Kraljevina pokušava da razvija svoju ekonomiju dalje od nafte.

U aprilu je zamenik princa prestolonaslednika Saudijske Arabije Muhamed bin Salman predstavio plan za poboljšanje ekonomije i spas od niske cene nafte. Ali izgleda da druge oblasti ekonomije te zemlje prosto nisu dorasle naftnom sektoru.

Nešto što je dosta nezapaženo prošlo jeste da se saudijska Interbanka koja je prošle godine skoro utrostrulila profit sada bori sa likvidnošću.

Finansijski analitičari kažu da je samo pitanje vremena kada će troškovi pozajmljivanja porasti toliko da ne mogu da se kontrolišu.

Kompanije koje će morati da se bore sa kreditima biće one iz industrijskog, građevinskog, poljoprivrednog i prehrambenog sektora, a čini se da će bar zasada, sektor cementa i telekomunikacija biti pošteđeni.

Povećanje troškova pozajmljivanja je poslednja stvar koja treba saudijskim kompanijama ovih dana. Mnoge se već suočavaju sa izazovima da zbog slabije potražanje snize cene.

Osim toga, vlada ih je pogodila i odlukom da smanji suvbencije za energente.


Izvor: B92

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

ff

26.08.2016 08:32

Treba voditi brigu o našoj zemlji i problemima i zaduženjima a ne o drugim državama.

ODGOVORITE
Name

aa

26.08.2016 10:30

Lijepo je imati pogled dalji od horizonta ali i znati neke stvari koje možda i sa nama imaju veze...

Name

stipendista

26.08.2016 10:25

Nek angazuju Zeljku, Telgetiju i Mileta da ih spase...

ODGOVORITE
Name

stipe...

26.08.2016 11:10

odma' ce da zabiljeze privredni rast.

Name

Kiki

26.08.2016 12:19

Fakticki ce zivjeti jos 4 godine duze al bez penzije.

Name

Qwerty

26.08.2016 16:31

Naravno da bilježe stagnaciju i pad kad ulažu-kupuju,sele se u Evropu pa i u BiH. Pitanje je kako ćemo se uklopiti s njima ili oni s nama kad dođu u malo većem broju. O tome izgleda malo ko razmišlja.

ODGOVORITE
Name

Ma ne

26.08.2016 18:21

Saudijska Arabija je smbol para i blagostanja. Ljude zacudi kako i kod njih nema para. Ogromne porodice i masa sluzincadi. Ne moze se zivjeti od Omre i Hadza. Nafta je nekad bila vazna.

ODGOVORITE