Намет привреди: Казна до 50.000 КМ уколико..

Послодавци у БиХ дужни су да воде збирке личних података и да их на захтјев Агенције за заштиту личних податка у БиХ доставе тој институцији, јер би се у супротном могли суочити са казном од 5.000 КМ до 50.000 КМ.

Република Српска 25.08.2016 | 22:56
Намет привреди: Казна до 50.000 КМ уколико..
У циљу ефикаснијег спровођења Закона о заштити личних података, Агенција за заштиту личних податка у БиХ је путем свог сајта упутила позив за све јавне органе, физичка и правна лица, агенције или друге органе – контролоре збирки личних података, да јој у складу са законом доставе евиденције о збиркама личних података које су дужни да воде.

Послодавци у Републици Српској су дужни да у складу са Законом о евиденцијама у области рада и здравственог осигурања, обавезно воде евиденције о запосленим радницима, о платама и о несрећама на послу.

Садржај збирки које су послодавци дужни по закону да воде прописан је Законом о евиденцијама у области рада и здравственог осигурања и то за сваку збирку одвојено, а ради се о конкретним личним подацима радника који се уписују у збирку као што су име, презиме, ЈМБГ, пол, датум рођења, радно вријеме радника, нето плата и новчане накнаде, да ли је радник раније претрпио несрећу на послу и колико пута и друго.

Међутим, обрада података, односно њихово прикупљање, уношење, чување, кориштење, откривање, може почети тек онда када Агенција то одобри или након истека два мјесеца од дана када је Агенција запримила захтјев за обраду података.

Дакле, послодавац односно контролор збирке личних података је дужан да прије успостављања збирки личних података тави Агенцији обавјештење да намјерава успоставити збирку личних података заједно са евиденцијом о тој.

Агенција затим провјерава те податаке како би утврдила да ли потпуно или дјелимично аутоматско вођење збирки садржи ризик за права и слободе носиоца података.

(Прессрс.ба)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

#

25.08.2016 21:02

Криза је све већа, локвица све плића а администрацији, која буја као коров, треба све више лове, Не либе се ниједног начина да до ње додју.Неће ово изаћи на доброл

ОДГОВОРИТЕ
Name

вупер

26.08.2016 06:08

Нова агенција, све набројано је нпрмално било и бице. Само агенцоја ноје мормална а мора постојати. Колико це ту бити запослено, како це код њих да цвета производња, а наравно и плате

ОДГОВОРИТЕ