Зашто Владимир Путин мобилише војску?

Председник и врховни командант Оружаних снага Русије Владимир Путин подигао је готово читаву војску у стање борбене готовости.

Свијет 25.08.2016 | 22:01
Зашто Владимир Путин мобилише војску?
По оценама војних експерата, ово је највећа војна вежба у Русији у последњих годину и по дана и „важан је сигнал потенцијалним војно-политичким противницима Русије“. Изненадна провера је почела јутрос у зору и трајаће до краја месеца.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу је рекао да је циљ ових вежби „провера спремности војске да одреагује на евентуалне кризне ситуације“, на јужно-западном стратешком правцу.

Руски експерти ове маневре доводе у везу са растућим међународним тензијама. Они су, према њиховом мишљењу, директан одговор на масовне војне вежбе НАТО-а у Источној Европи, у близини руских граница.

Са друге стране, Путинова одлука да мобилизује војску већ је изазвала нервозу код западне војне алијансе.

У НАТО-у су изразили забринутост због ових вежби. У Москви очекују да ће изненадне вежбе изазвати хистерију на Западу. Експерти, међутим, наглашавају да ови маневри имају искључиво „одбрамбени карактер“, али и да носе јасну поруку — свака агресивна акција против Русије добиће адекватан одговор.

Данас постоји конкретна претња, која директно угрожава безбедност Русије, додају стручњаци.

„Интензитет борбене обуке наше војске расте у последње три године. То је повезано, пре свега, са војним напетостима у свету. Турска је ушла у рат у Сирији, Сједињене Државе су нагомилале трупе на нашим границама, и наш војни врх предузима одговарајуће мере“, каже доктор војних наука Константин Сивков.

Заменик председника Комитета за одбрану и безбедност Савета Федерације Франц Клинцевич потврђује да је изненадна провера борбене готовости само одговор на потезе Алијансе.

„Одлуке варшавског самита НАТО-а озбиљно су измениле војно-стратешку ситуацију у Европи. Русија је просто била приморана да држи своју војску у борбеној готовости“, рекао је Клинцевич, подсећајући на недавне покушаје диверзије на Криму, коју су организовале украјинске обавештајне службе, а на које Русија није могла да одреагује.


Руски званичници и експерти такође подсећају да је изненадна провера борбене готовости уобичајена пракса, која се повремено примењује у многим армијама света.

Главни циљ таквих вежби је провера борбене готовости јединица, оружја и војне технике, али и њихове спремности на мобилизацију.

„У Русији се изненадне провере и велике војне вежбе одржавају већ неколико година, откако је Сергеј Шојгу именован за министра одбране. Пре тога, овакве провере и вежбе су се доживљавале као сензација, али сада је то редовна појава, рутинска ствар. Мислим да ће руско руководство наставити са овако великим проверама. Тиме се шаље и одређена порука нашим западним колегама. НАТО јача активности у близини руских граница, а овакве провере показују Алијанси могућности и капацитете руских Оружаних снага. Знате, боље је демонстрирати снаге него их користити“, каже за Спутњик руски војни аналитичар Иван Коновалов.

Изненадне провере борбене готовости активно су почеле да се примењују у Оружаним снагама Русије од 2013. године. У руском Министарству одбране су више пута говорили о позитивном утицају таквих вежби на војску, као и о томе да намеравају да и даље примењује ту праксу заједно са осталим, раније планираним вежбама.

Овог пута, војска је дигнута на ноге у више руских региона и обухвата Јужни, Западни и Централни војни округ, као и Северну флоту и команде Ваздушно-космичких снага и Ваздушно-десантних снага.

У вежбе су укључене и јединице у пограничним подручјима с Украјином и балтичким земљама, укључујући и Крим, који је после припајања Русији ушао у Јужни војни округ.

Руски министар одбране је рекао да је у том округу у току и активна припрема стратешких војних вежби „Кавказ 2016“. Шојгу је такође наложио да се информишу војни аташеи страних држава о почетку изненадне провере борбене готовости руске војске.

(Спутњик)
(фото: © Спутник/ Алексей Никольский)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

блбл

25.08.2016 20:26

Ма да "мировне" сврхе као и на Криму.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.08.2016 22:19

А ста ти није јасно са Кримом? Вратили своје. Тако цемо и ми једног дана вратити Косово.

Name

Димњачар

26.08.2016 03:13

Који сте то "Ви"? Како мислите "Ви" вратити Косово? Да сте знали са шиптарима и дозволили људима да имају иста права на својој земљи као и "Ви", никада им не би наумпало одвајање. Сада само кмечи и гледај "Ваше" Косово на телевизији. Све би "Ви" вратили, а у цркви се једва скупи 140 марака за дјецу на Косову! Све борци преко интернета...

Name

МИХАИЛО Микиц

25.08.2016 20:36

Умјесто сто Путин и Русија стално саљу "поруке" својим непријатељима пуно би боље за свијет било када би Русија војно интервенисала у Сирији и Украјину!

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Михаила

25.08.2016 21:09

Спавас ли ти?Ста су сво вријеме у Сирији радили?

Name

Аxxе

25.08.2016 20:39

Нека им је Бог на помоци навалили су на Русиу да унисте као нас пропаганда Израела прети свима.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кобац

26.08.2016 04:31

Црвени екмери од кад су постали само би ратовали лакше је и ото него заврнути рукаве

ОДГОВОРИТЕ