Zašto Vladimir Putin mobiliše vojsku?

Predsednik i vrhovni komandant Oružanih snaga Rusije Vladimir Putin podigao je gotovo čitavu vojsku u stanje borbene gotovosti.

Svijet 25.08.2016 | 22:01
Zašto Vladimir Putin mobiliše vojsku?
Po ocenama vojnih eksperata, ovo je najveća vojna vežba u Rusiji u poslednjih godinu i po dana i „važan je signal potencijalnim vojno-političkim protivnicima Rusije“. Iznenadna provera je počela jutros u zoru i trajaće do kraja meseca.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je rekao da je cilj ovih vežbi „provera spremnosti vojske da odreaguje na eventualne krizne situacije“, na južno-zapadnom strateškom pravcu.

Ruski eksperti ove manevre dovode u vezu sa rastućim međunarodnim tenzijama. Oni su, prema njihovom mišljenju, direktan odgovor na masovne vojne vežbe NATO-a u Istočnoj Evropi, u blizini ruskih granica.

Sa druge strane, Putinova odluka da mobilizuje vojsku već je izazvala nervozu kod zapadne vojne alijanse.

U NATO-u su izrazili zabrinutost zbog ovih vežbi. U Moskvi očekuju da će iznenadne vežbe izazvati histeriju na Zapadu. Eksperti, međutim, naglašavaju da ovi manevri imaju isključivo „odbrambeni karakter“, ali i da nose jasnu poruku — svaka agresivna akcija protiv Rusije dobiće adekvatan odgovor.

Danas postoji konkretna pretnja, koja direktno ugrožava bezbednost Rusije, dodaju stručnjaci.

„Intenzitet borbene obuke naše vojske raste u poslednje tri godine. To je povezano, pre svega, sa vojnim napetostima u svetu. Turska je ušla u rat u Siriji, Sjedinjene Države su nagomilale trupe na našim granicama, i naš vojni vrh preduzima odgovarajuće mere“, kaže doktor vojnih nauka Konstantin Sivkov.

Zamenik predsednika Komiteta za odbranu i bezbednost Saveta Federacije Franc Klincevič potvrđuje da je iznenadna provera borbene gotovosti samo odgovor na poteze Alijanse.

„Odluke varšavskog samita NATO-a ozbiljno su izmenile vojno-stratešku situaciju u Evropi. Rusija je prosto bila primorana da drži svoju vojsku u borbenoj gotovosti“, rekao je Klincevič, podsećajući na nedavne pokušaje diverzije na Krimu, koju su organizovale ukrajinske obaveštajne službe, a na koje Rusija nije mogla da odreaguje.


Ruski zvaničnici i eksperti takođe podsećaju da je iznenadna provera borbene gotovosti uobičajena praksa, koja se povremeno primenjuje u mnogim armijama sveta.

Glavni cilj takvih vežbi je provera borbene gotovosti jedinica, oružja i vojne tehnike, ali i njihove spremnosti na mobilizaciju.

„U Rusiji se iznenadne provere i velike vojne vežbe održavaju već nekoliko godina, otkako je Sergej Šojgu imenovan za ministra odbrane. Pre toga, ovakve provere i vežbe su se doživljavale kao senzacija, ali sada je to redovna pojava, rutinska stvar. Mislim da će rusko rukovodstvo nastaviti sa ovako velikim proverama. Time se šalje i određena poruka našim zapadnim kolegama. NATO jača aktivnosti u blizini ruskih granica, a ovakve provere pokazuju Alijansi mogućnosti i kapacitete ruskih Oružanih snaga. Znate, bolje je demonstrirati snage nego ih koristiti“, kaže za Sputnjik ruski vojni analitičar Ivan Konovalov.

Iznenadne provere borbene gotovosti aktivno su počele da se primenjuju u Oružanim snagama Rusije od 2013. godine. U ruskom Ministarstvu odbrane su više puta govorili o pozitivnom uticaju takvih vežbi na vojsku, kao i o tome da nameravaju da i dalje primenjuje tu praksu zajedno sa ostalim, ranije planiranim vežbama.

Ovog puta, vojska je dignuta na noge u više ruskih regiona i obuhvata Južni, Zapadni i Centralni vojni okrug, kao i Severnu flotu i komande Vazdušno-kosmičkih snaga i Vazdušno-desantnih snaga.

U vežbe su uključene i jedinice u pograničnim područjima s Ukrajinom i baltičkim zemljama, uključujući i Krim, koji je posle pripajanja Rusiji ušao u Južni vojni okrug.

Ruski ministar odbrane je rekao da je u tom okrugu u toku i aktivna priprema strateških vojnih vežbi „Kavkaz 2016“. Šojgu je takođe naložio da se informišu vojni atašei stranih država o početku iznenadne provere borbene gotovosti ruske vojske.

(Sputnjik)
(foto: © Sputnik/ Алексей Никольский)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

blbl

25.08.2016 20:26

Ma da "mirovne" svrhe kao i na Krimu.

ODGOVORITE
Name

re

25.08.2016 22:19

A sta ti nije jasno sa Krimom? Vratili svoje. Tako cemo i mi jednog dana vratiti Kosovo.

Name

Dimnjačar

26.08.2016 03:13

Koji ste to "Vi"? Kako mislite "Vi" vratiti Kosovo? Da ste znali sa šiptarima i dozvolili ljudima da imaju ista prava na svojoj zemlji kao i "Vi", nikada im ne bi naumpalo odvajanje. Sada samo kmeči i gledaj "Vaše" Kosovo na televiziji. Sve bi "Vi" vratili, a u crkvi se jedva skupi 140 maraka za djecu na Kosovu! Sve borci preko interneta...

Name

MIHAILO Mikic

25.08.2016 20:36

Umjesto sto Putin i Rusija stalno salju "poruke" svojim neprijateljima puno bi bolje za svijet bilo kada bi Rusija vojno intervenisala u Siriji i Ukrajinu!

ODGOVORITE
Name

za Mihaila

25.08.2016 21:09

Spavas li ti?Sta su svo vrijeme u Siriji radili?

Name

Axxe

25.08.2016 20:39

Neka im je Bog na pomoci navalili su na Rusiu da uniste kao nas propaganda Izraela preti svima.....

ODGOVORITE
Name

Kobac

26.08.2016 04:31

Crveni ekmeri od kad su postali samo bi ratovali lakše je i oto nego zavrnuti rukave

ODGOVORITE