Извршна власт крива што корупција у БиХ цвјета

У Студији националног интегритета БиХ, која сагледа институције и механизме за борбу против корупције, Транспаренси интернешенел БиХ чекирао је извршну власт као најодговорнију за лош систем, или боље речено -непостојање квалитетног система за борбу против корупције.

Република Српска 25.08.2016 | 22:58
Извршна власт крива што корупција у БиХ цвјета
Извршна власт у БиХ има законске могућности и ресурсе, али проблем представљају њена неефикасност, неодговорност, нетранспарентност и одсуство координације између различитих нивоа власти.

Одмах иза извршне власти на свим нивоима, на листи одговорних што нам корупција цвјета - јесу правосуђе и политичке партије.

У борби против корупције, највишу оцјену су добили ревизори, чак 58 поена од могућих стотину. Међутим, тужилаштва не дјелују проактивно и налази ревизора углавном сакупљају прашину, а ни судови се нису показали, па је укупна оцјена за рад правосуђа 31 поен.

Најнижу оцјену за учешће у креирању закона, односно превенцију и борбу против корупције у БиХ, добила је извршна власт - 29 поена. Разлога је више, али је један кључан.

Транспаренси годинама врши притисак на законодавну власт када је ријеч о антикоруптивним законима, у првом реду Закону о сукобу интереса. И на постојећи закон који сматрају лошим, припремили су амандмане. Чека се на успоставу интерресорне радне групе.

На крају, све почиње и завршава са политичким партијама, које су главни креатори законодавно-правног оквира за борбу против корупције. Колико им је стало до те борбе, најбоље показује примјер имовинских картона које попуњавају наши политичари, а који, барем за сада, не служе ничему осим да буду попуњени.



(БН телевизија)

Коментари / 0

Оставите коментар