Упис: Споран пријем у Ђачки дом у Бањалуци

Министарство просвјете и културе Републике Српске не дозвољава упис 60-оро дјеце у Ђачки дом у Бањалуци, јер би то захтијевало исплату пет додатних плата за запослене у тој установи.

Република Српска 25.08.2016 | 19:54
Упис: Споран пријем у Ђачки дом у Бањалуци
Због немогућности уписа дјеце,пред зградом Министарства су протестовали родитељи дјеце, махом из Кнежева. Иако су се најавили, нико их није примио. Из Министарства нам је стигао писани одговор.

Конкурс за пријем дјеце у бањалучки Ђачки дом је завршен, ранг-листа за пријем 240 ученика је састављена, а испод црте је остало њих 140. Како то да је свих претходних година у дом могло да се смјести 300 дјеце, а ове само 240, питају се родитељи дјеце, њих око 60, која ове године не могу да се смјесте или да продуже боравак у дому.

Проблем је настао када су из дома затражили да им одобре запошљавање двије конобарице, два васпитача и референта за ученички смјештај и стандард, јер, како су навели, са садашњим бројем радника не могу адекватно да брину о дјеци.Из Министарства саопштавају да је капацитет установе 240 ученичких мјеста, а да цијелом организацијом руководи директор Дома.

Министарство је на захтјев ЈУ “Средњошколског дом”, Бања Лука, од 25.7.2016. године, ову установу обавијестило да, уколико жели да се смјештајни капацитети Дома прошире са 240 на 300 кревета, потребно је да доставе приједлог измјене Статута у дијелу који се односи на смјештајни капацитет, што до сада није урађено.

Такође, затражили смо да нам доставе образложење и пратећу документацију која се односи на простор, опрему и хигијенско-техничке услове, који потврђују могућност смјештаја већег броја ученика у Дом, да бисмо размотрили наведени приједлог. Ни то до сада није урађено.

У претходним годинама се број кревета кретао и до 310, али нико није спомињао техничке услове, кажу у Дому. Из Управног одбора Дома одговарају да су, у складу са препоруком Министарства, управо кренули у измјене статута, те да сада не виде разлог да смјештајни капацитети не буду проширени – да дјеца не би испаштала.

Родитељи дјеце која су, за сада, остала без смјештаја, надају се да ће до почетка школске године проблем бити ријешен. У супротном, најављују нове и бројније протесте пред зградом Министарства.



(БН телевизија)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

јово

25.08.2016 19:28

Док је садашњег министра Малешевића биће и проблема ,хитна смјена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

соле

25.08.2016 21:55

Прво упис у медицинску школу па сад у ђачки дом,министар је лузер треба га отјерати док тотално не упропасти просвету.Отео је пола превоза професорима,будала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станко

26.08.2016 13:48

Нек се граде хотели за смјестај политицара, а дјецу на улицу, у контејнере, ста има да се сколују, најбољи су кад су неписмени послусници. Е несрецне ли творевине од дрзаве!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мами

26.08.2016 21:56

Форма, увек форма мора бити задовољена! Пустите људе да раде примите децу!

ОДГОВОРИТЕ