Upis: Sporan prijem u Đački dom u Banjaluci

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske ne dozvoljava upis 60-oro djece u Đački dom u Banjaluci, jer bi to zahtijevalo isplatu pet dodatnih plata za zaposlene u toj ustanovi.

Republika Srpska 25.08.2016 | 19:54
Upis: Sporan prijem u Đački dom u Banjaluci
Zbog nemogućnosti upisa djece,pred zgradom Ministarstva su protestovali roditelji djece, mahom iz Kneževa. Iako su se najavili, niko ih nije primio. Iz Ministarstva nam je stigao pisani odgovor.

Konkurs za prijem djece u banjalučki Đački dom je završen, rang-lista za prijem 240 učenika je sastavljena, a ispod crte je ostalo njih 140. Kako to da je svih prethodnih godina u dom moglo da se smjesti 300 djece, a ove samo 240, pitaju se roditelji djece, njih oko 60, koja ove godine ne mogu da se smjeste ili da produže boravak u domu.

Problem je nastao kada su iz doma zatražili da im odobre zapošljavanje dvije konobarice, dva vaspitača i referenta za učenički smještaj i standard, jer, kako su naveli, sa sadašnjim brojem radnika ne mogu adekvatno da brinu o djeci.Iz Ministarstva saopštavaju da je kapacitet ustanove 240 učeničkih mjesta, a da cijelom organizacijom rukovodi direktor Doma.

Ministarstvo je na zahtjev JU “Srednjoškolskog dom”, Banja Luka, od 25.7.2016. godine, ovu ustanovu obavijestilo da, ukoliko želi da se smještajni kapaciteti Doma prošire sa 240 na 300 kreveta, potrebno je da dostave prijedlog izmjene Statuta u dijelu koji se odnosi na smještajni kapacitet, što do sada nije urađeno.

Takođe, zatražili smo da nam dostave obrazloženje i prateću dokumentaciju koja se odnosi na prostor, opremu i higijensko-tehničke uslove, koji potvrđuju mogućnost smještaja većeg broja učenika u Dom, da bismo razmotrili navedeni prijedlog. Ni to do sada nije urađeno.

U prethodnim godinama se broj kreveta kretao i do 310, ali niko nije spominjao tehničke uslove, kažu u Domu. Iz Upravnog odbora Doma odgovaraju da su, u skladu sa preporukom Ministarstva, upravo krenuli u izmjene statuta, te da sada ne vide razlog da smještajni kapaciteti ne budu prošireni – da djeca ne bi ispaštala.

Roditelji djece koja su, za sada, ostala bez smještaja, nadaju se da će do početka školske godine problem biti riješen. U suprotnom, najavljuju nove i brojnije proteste pred zgradom Ministarstva.



(BN televizija)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

jovo

25.08.2016 19:28

Dok je sadašnjeg ministra Maleševića biće i problema ,hitna smjena.

ODGOVORITE
Name

sole

25.08.2016 21:55

Prvo upis u medicinsku školu pa sad u đački dom,ministar je luzer treba ga otjerati dok totalno ne upropasti prosvetu.Oteo je pola prevoza profesorima,budala.

ODGOVORITE
Name

Stanko

26.08.2016 13:48

Nek se grade hoteli za smjestaj politicara, a djecu na ulicu, u kontejnere, sta ima da se skoluju, najbolji su kad su nepismeni poslusnici. E nesrecne li tvorevine od drzave!

ODGOVORITE
Name

mami

26.08.2016 21:56

Forma, uvek forma mora biti zadovoljena! Pustite ljude da rade primite decu!

ODGOVORITE