Трка: Какве шансе у УН има Вук Јеремић?

У понедељак ће се у Савјету безбједности Уједињених нација одржати трећи круг гласања за мјесто генералног секретара УН-а.

Србија 25.08.2016 | 19:13
Трка: Какве шансе у УН има Вук Јеремић?
Трка за фотељу у којој сада сједи Бан Ки Мун траје мјесецима.

Од 29. августа и трећег круга гласања овај списак највероватније биће сужен на свега четири имена. Да ће у најужи избор ући Вук Јеремић вјерује један од његових најближих сарадника.

"Има реалне шансе да се нађе у четири првопласирана, јер му је тренд позитиван и смањио је број негативних гласова и оба пута је имао натполовичну већину", навео је Никола Јовановић из ЦИРСД-а.
Будући генерални секретар Уједињених нација биће или...
Вук Јеремић – Србија
Игор Лукшић – Црна Гора
Весна Пусић - Хрватска
Антонио Гутереш - Португал
Ирина Бокова – Бугарска
Сузан Малкора - Аргентина
Данило Тирк – Словенија
Хелен Кларк - Нови Зеланд
Срђан Керим – Македонија
Наталија Герман - Молдавија
Мирослав Лајчак - Словачка
Кристијана Фигерес – Костарика

Међутим, из даље трке испали су Игор Лукшић и Весна Пусић.

По неформалном кључу, сљедећи генерални секретарУН-а требало би да буде из југоисточне Европе. Чак и ако Јеремић остане једини из региона, не значи да је побиједио, сматра човјек који је својевремено као југословенски амбасадор радио на Ист риверу.

"Односи Америке и Вука Јеремића ...Америка је досад гласала за друге, али ако је у стању да изглади односе и која би била цијена и да ли би је прихватио. Чињеница да је Вук Јеремић изашао из прва два круга, а да амерички фаворит Португалац јер је Португалија чланица НАТО-а, што неће Руси и Кинези прихватити...Остаје да се избори да буде једини кандидат”, рекао је Владислав Јовановић.

А главна противкандидаткиња Јеремићу на том путу биће Бугарка Ирина Бокова - посебно јер многи очекују да Бан Ки Муна насљеди жена. У дипломатским круговима важи за особу која има подршку Русије. Свакако, лобирање како по ходницима УН-а тако и по амбасадама широм свијета увелико траје.

"Та битка за све кандиате у УН-у је важна и једнака ватерполистима под водом. Не виде се ударци, али су врло снажни и врло болни", додао је Јовановић.

Поред тога што интензивно лобира, некадашњи шеф српске дипломатије једини је изложио и 53 иницијативе, тј. планове шта ће урадити ако буде изабран. А хоће ли - требало би да буде познато у октобру.

(Б92)

Коментари / 0

Оставите коментар