Trka: Kakve šanse u UN ima Vuk Jeremić?

U ponedeljak će se u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija održati treći krug glasanja za mjesto generalnog sekretara UN-a.

Srbija 25.08.2016 | 19:13
Trka: Kakve šanse u UN ima Vuk Jeremić?
Trka za fotelju u kojoj sada sjedi Ban Ki Mun traje mjesecima.

Od 29. avgusta i trećeg kruga glasanja ovaj spisak najverovatnije biće sužen na svega četiri imena. Da će u najuži izbor ući Vuk Jeremić vjeruje jedan od njegovih najbližih saradnika.

"Ima realne šanse da se nađe u četiri prvoplasirana, jer mu je trend pozitivan i smanjio je broj negativnih glasova i oba puta je imao natpolovičnu većinu", naveo je Nikola Jovanović iz CIRSD-a.
Budući generalni sekretar Ujedinjenih nacija biće ili...
Vuk Jeremić – Srbija
Igor Lukšić – Crna Gora
Vesna Pusić - Hrvatska
Antonio Gutereš - Portugal
Irina Bokova – Bugarska
Suzan Malkora - Argentina
Danilo Tirk – Slovenija
Helen Klark - Novi Zeland
Srđan Kerim – Makedonija
Natalija German - Moldavija
Miroslav Lajčak - Slovačka
Kristijana Figeres – Kostarika

Međutim, iz dalje trke ispali su Igor Lukšić i Vesna Pusić.

Po neformalnom ključu, sljedeći generalni sekretarUN-a trebalo bi da bude iz jugoistočne Evrope. Čak i ako Jeremić ostane jedini iz regiona, ne znači da je pobijedio, smatra čovjek koji je svojevremeno kao jugoslovenski ambasador radio na Ist riveru.

"Odnosi Amerike i Vuka Jeremića ...Amerika je dosad glasala za druge, ali ako je u stanju da izgladi odnose i koja bi bila cijena i da li bi je prihvatio. Činjenica da je Vuk Jeremić izašao iz prva dva kruga, a da američki favorit Portugalac jer je Portugalija članica NATO-a, što neće Rusi i Kinezi prihvatiti...Ostaje da se izbori da bude jedini kandidat”, rekao je Vladislav Jovanović.

A glavna protivkandidatkinja Jeremiću na tom putu biće Bugarka Irina Bokova - posebno jer mnogi očekuju da Ban Ki Muna nasljedi žena. U diplomatskim krugovima važi za osobu koja ima podršku Rusije. Svakako, lobiranje kako po hodnicima UN-a tako i po ambasadama širom svijeta uveliko traje.

"Ta bitka za sve kandiate u UN-u je važna i jednaka vaterpolistima pod vodom. Ne vide se udarci, ali su vrlo snažni i vrlo bolni", dodao je Jovanović.

Pored toga što intenzivno lobira, nekadašnji šef srpske diplomatije jedini je izložio i 53 inicijative, tj. planove šta će uraditi ako bude izabran. A hoće li - trebalo bi da bude poznato u oktobru.

(B92)

Komentari / 0

Ostavite komentar