Лукавац: Заражена вода отровала људе

Због симптома тровања око стотину мештана лукавачког насеља Пољице Доње код Лукавца затражило је помоћ лекара, а једна особа је  хоспитализована у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) у Тузли.

Босна и Херцеговина 25.08.2016 | 17:32
Лукавац: Заражена вода отровала људе
Иако званичних узрока и налаза још увек нема, заједничко свим пацијентима је да су конзумирали воду из поплављеног месног водовода, па се сумња на тровање водом, пише радиосарајево.ба

У локалној амбуланти потврдили су да су јуче медицинске услуге пружене за 34 пацијента.

"Пацијенти долазе углавном са истим симптомима, а то с повраћање, болови у стомаку и повишена телесна температура. За сада ситуацију држимо под контролом. Неки примају инфузије и ињекције, док су неки пацијенти конзервативно третирани лековима код куће. Данас нам се јавило 20 нових случајева, али има и пацијената који одлазе у Хитну помоћ или у Дом здравља у Лукавцу, док се неки и не јављају лекарима", казала је Самира Бегић, докторка медицине.

У Служби за односе са јавношћу УКЦ Тузла потврдили су да је једна особа задржана на лечењу и да је у стабилном стању, док је 15 њих прегледано у дневној болници, а 18 је након прегледа упућено на кућно лечење.

Нермин Омеровић, председник Месне заједнице Пољице Доње, каже да су након олује и невремена површинске воде потопиле локални водовод одакле се водом снабдева 650 домаћинстава.

"Невреме је било у ноћи са 22. на 23. август и услед потапања, вода се замутила, а пробијен је и потпорни зид. Оваква ванредна ситуација дешава се по први пут. Проблем је што је становништво, не знајући шта се десило, користило воду за пиће. Иначе, хемијска анализа воде требала би бити готова до краја дана, а биолошке налазе очекујемо у понедељак", рекао је Омеровић, додајући да је обустављено водоснабдевање целог места јер се резервоар дезинфикује.

Испред амбуланте стационирано је ватрогасно возило којим је довезена вода за основне потребе грађана, а општински санитарни инспектор забранио је до даљње кориштење и изворске воде.

Емир Ћатић један је од пацијената чије се стање побољшава након што је примио инфузију.

"Јутрос сам био у Хитној помоћи и одмах су ме питали да ли сам пио воду из чесме. Јесам, као и многи други, јер је наша вода до сада била добра. Цели живот је пијемо", изјавио је Ћатић.

(РадиоСарајево.ба)
(Фото: Аваз)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Џевдо

26.08.2016 14:15

Ватрогасна довезла воду из Лукавца , а тамо је , из водовода нико жив не пије . Једном је смеђа , други пута смрди на бензин и запаљену гуму , елем није ни за прање веша . Сви шуте и плаћају . Код нас , у Лукавцу , се то зове патриотизам ! Е , па , крепите !

ОДГОВОРИТЕ