Lukavac: Zaražena voda otrovala ljude

Zbog simptoma trovanja oko stotinu meštana lukavačkog naselja Poljice Donje kod Lukavca zatražilo je pomoć lekara, a jedna osoba je  hospitalizovana u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) u Tuzli.

Bosna i Hercegovina 25.08.2016 | 17:32
Lukavac: Zaražena voda otrovala ljude
Iako zvaničnih uzroka i nalaza još uvek nema, zajedničko svim pacijentima je da su konzumirali vodu iz poplavljenog mesnog vodovoda, pa se sumnja na trovanje vodom, piše radiosarajevo.ba

U lokalnoj ambulanti potvrdili su da su juče medicinske usluge pružene za 34 pacijenta.

"Pacijenti dolaze uglavnom sa istim simptomima, a to s povraćanje, bolovi u stomaku i povišena telesna temperatura. Za sada situaciju držimo pod kontrolom. Neki primaju infuzije i injekcije, dok su neki pacijenti konzervativno tretirani lekovima kod kuće. Danas nam se javilo 20 novih slučajeva, ali ima i pacijenata koji odlaze u Hitnu pomoć ili u Dom zdravlja u Lukavcu, dok se neki i ne javljaju lekarima", kazala je Samira Begić, doktorka medicine.

U Službi za odnose sa javnošću UKC Tuzla potvrdili su da je jedna osoba zadržana na lečenju i da je u stabilnom stanju, dok je 15 njih pregledano u dnevnoj bolnici, a 18 je nakon pregleda upućeno na kućno lečenje.

Nermin Omerović, predsednik Mesne zajednice Poljice Donje, kaže da su nakon oluje i nevremena površinske vode potopile lokalni vodovod odakle se vodom snabdeva 650 domaćinstava.

"Nevreme je bilo u noći sa 22. na 23. avgust i usled potapanja, voda se zamutila, a probijen je i potporni zid. Ovakva vanredna situacija dešava se po prvi put. Problem je što je stanovništvo, ne znajući šta se desilo, koristilo vodu za piće. Inače, hemijska analiza vode trebala bi biti gotova do kraja dana, a biološke nalaze očekujemo u ponedeljak", rekao je Omerović, dodajući da je obustavljeno vodosnabdevanje celog mesta jer se rezervoar dezinfikuje.

Ispred ambulante stacionirano je vatrogasno vozilo kojim je dovezena voda za osnovne potrebe građana, a opštinski sanitarni inspektor zabranio je do daljnje korištenje i izvorske vode.

Emir Ćatić jedan je od pacijenata čije se stanje poboljšava nakon što je primio infuziju.

"Jutros sam bio u Hitnoj pomoći i odmah su me pitali da li sam pio vodu iz česme. Jesam, kao i mnogi drugi, jer je naša voda do sada bila dobra. Celi život je pijemo", izjavio je Ćatić.

(RadioSarajevo.ba)
(Foto: Avaz)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dževdo

26.08.2016 14:15

Vatrogasna dovezla vodu iz Lukavca , a tamo je , iz vodovoda niko živ ne pije . Jednom je smeđa , drugi puta smrdi na benzin i zapaljenu gumu , elem nije ni za pranje veša . Svi šute i plaćaju . Kod nas , u Lukavcu , se to zove patriotizam ! E , pa , krepite !

ODGOVORITE