Представљен нови селекор рукометних "Змајева"

Билал Шуман, нови селектор рукометне репрезентације Босне и Херцеговине, данас је званично представљен као први човјек рукометних "змајева".

Остали спортови 26.08.2016 | 13:15
Представљен нови селекор рукометних "Змајева"
Шуман је 36 пута облачио дрес репрезентације БиХ, а играчку каријеру је обогатио наступима у шпанским и данским клубовима. Управо је у овој скандинавској земљи, у екипи Колдинга је стекао и тренерска искуства.

"Желимо да направимо већи фонд играча, до 30 рукометаша и направимо много јачу, здраву конкуренцију, те наравно, да се пласирамо на велика такмичења. БиХ има велике шансе да буде једна од учесница европског или свјетског првенства", казао је Шуман.

Нови селектор најавио је и промјене у А репрезентацији БиХ.

"Биће много имена који нису раније позивани у репрезентацију и то је 14 нових играча који ће, уз костур екипе који су играли посљедњих четири, пет година чинити тим", казао је Шуман.

О новим именима, за сада, селектор није желио говорити.

"У процесу сам телефонскоих разговора са свим потенцијалним именима. Тај списак ће изаћи у року од седам дана и тада ћемо имати комплетну слику. Тражим од играча да буду 200 одсто у репрезентацији БиХ", казао је Шуман.

Нови селектор је представио свој програм који ће бити уско везан за млађе селекције. Према његовим ријечима, репрезентације У16, У18, У21 и селекција која ће бити сачињена од играча из домаћег првенства, ће бити ослонац А селекцији и покушаће се кроз систематски рад правити екипа за будућност.

"'А' репрезентација треба да буде локомотива која ће вући све друге селекције", казао је Шуман, који је истакао да од млађих рукометаша неће захтјевати само добре партије на терену, већ и квалитетно образовање ван паркета како би млади играчи изградили потпуне личности.

Овај систем који ће бити уведен у рукомет у БиХ, према ријечима Шумана, је копиран од скандинавских земаља, гдје је успјешно имплементиран посљедњих година.

"Одрастао сам у рукоментом свијету у Данској. Ово је систем којег користе скандинавске земље и сигуран сам да ће у наредном периоду дати један резултат и да ћемо добити квалитетну екипу", истакао је нови селектор бх. тима.

Он је најавио и најмање пет пута годишње окупљање млађих селекција и одигравање утакмица с јаким репрезентацијама.

"Првенствено мислим с екипама из Скандинавије гдје би учествовали на турнирима и унаприједили нашу игру", казао је Шуман.

Селектор је на наше питање одакле новац за такав пројекат, изјавио како ће све млађе селекције у Скандинавију путовати о трошку тамошњих савеза или тимова. Такође је најавио и сарадњу с рукометним клубом Колдинг.

Селектор отпимиста пред почетак квалификација

Пред А селекцијом су квалификације за Европско првенство у Хрватској 2018. године. На путу до првенства у сусједној нам држави дијеле нас мечеви са Финском, Аустријом и Шпанијом.

Селектор је истакао да је важно у сваки сусрет ући са великим респектом, те да недостатак врхунских игача као што су Дувњак или Карабатић, морамо надокнадити колективним духом.

"Што се групе тиче, Финска је једна рукомента нација непозната за нас, али с огромним респектом улазимо у те двомече гдје мислим да имамо довољан квалитет да остваримо двије побједе", казао је Шуман.

Селектор је истакао да не треба превише трошити ријечи на Шпанце који су посљедњих година у самом врху свјетског рукомета, али да своју шансу морамо тражити против Аустрије.

"Остаје велика борба измежу Аустрије и БиХ гдје су они показали велики квалитет. Осамдесет одсто њихових играча игра у њемачкој Бундеслиги, а један дио у Аустрији. Јак су рукометни колектив и с њима ће сваки гол бити директан исход да ли ћемо ићи на Европско првенство или не", казао је Шуман.

Са новим селектором долази и нови стручни штаб.

"Стручни штаб је сасвим нови. Тренер, који ће имати иста овлашћења као и ја, је Зденко Грбавац, тренер Извиђача из Љубушког. Ту је и Бојан Јовић, који ће бити одговоран за све селекције и имати огроман посао испред себе. Имаћемо кондиционог тренера који ће бити везан за све млађе селекције, новог масера и доктора репрезентације. За сада немам тренера голмана", казао је нови селектор рукометних "змајева".

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар