Сјећања - видео... На данашњи дан: Шумахеров деби прије четврт века...

Уочи трке у Белгије овог викенда, треба се подсетити да је можда и највећи шампион Формуле 1 свих времена дебитовао баш на том месту, на данашњи дан, пре 25 година...

Остали спортови 25.08.2016 | 20:45
Сјећања - видео... На данашњи дан: Шумахеров деби прије четврт века...
Михаел Шумахер живи као биљка и бори се у најважнијој трци живота, после тешких повреда задобијених на скијању крајем децембра 2013. године.

Према оцени многих највећи возач Формуле 1 оставио је неизбрисив траг у том спорту. Чак седам пута је освајао шампионску титулу (1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003. и 2004), што никоме осим њега није пошло за руком.

У каријери је извезао 308 трка, остварио је 91 победу, а чак 155 пута пео се на победничко постоље.

Он је баш на данашњи дан, пре 25 година дебитовао у Формули 1, и то на трци Спа Франкоршамп у Белгији, која ће се возити и овог викенда.

Прву трку у "најбржем циркусу" возио је у болиду Џордана. Он је захваљујући сјајној вожњи на тестовима у Силверстоуну скренуо пажњу помоћника Едија Џордана Герија Андерсона, који је потом убедио газду да би било сјајно да га ангажују.

Иако је Шумахер био под уговором са Мерцедесом, Еди Џордан није жалио новца и времена па је платио 150.000 долара да га доведе у свој тим.

Џордану је речено да Михаел одлично познаје стазу у ваздушној бањи Спа Франкоршамп, што заправо није била истина, јер Немац никада раније није возио на њој. Будући да је газди представљено да је познаје "као свој џеп", он је је прошао на бициклу неколико пута како би запамтио све њене кривине и детаље.

Џордан му је пружио прилику и није се покајао. Шумахер је мењао у тиму Бертрана Гашоа, који је био ухапшен, и возио је болид са бројем 32.

У квалификацијама је остварио велики успех, јер је заузео седмо место. Еди Џордан био је презадовољан јер је он већ на првој трци успео да изједначи најбољи резултат екипе те сезоне.



Ипак, на трци је заказао. Заправо Шумахер је завршио трку одмах у првом кругу, али не својом кривицом. Издало га је квачило, па је званични деби завршен правим фијаском.



Еди Џордан желео је да га задржи у тиму до краја сезоне, упркос пеху на трци, али је Михаел Шумахер одлучио да пређе у Бенетон, са којим је потом освојио две титуле у низу 1994. и 1995. године.

Остало је историја...

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар