Анализа: Динамо и Мамић не стају - на продају још један!

Невероватан посао раде Динамо Загреб и Здравко Мамић. Зарада од трансфера и пласмана у Лигу шампиона може да буде око 80 милиона евра овог лета!!! На продају и млади Анте Ћорић. И он би могао у Премијер лигу.

Фудбал 27.08.2016 | 00:00
Анализа: Динамо и Мамић не стају - на продају још један!
Распиштољио се, скинуо до паса, Здравко Мамић, "алфа и омега" загребачког Динама, посленовог пласмана клуба у Лигу шампиона.

Како и не би! Потенцијална зарада Динама и Мамића овог лета могла би да буде чак 80 милиона евра! Динамо је већ сада зарадио двоструко више од свих клубова бивше Југославије ЗАЈЕДНО! Прочитајте како и од чега!

Загребачки Динамо је потврдио још једном - на Балкану му нема премца. Осим Олимпијакоса, ретко који други клуб, може да се мери за "модрима" и што се тиче резултата на домаћој и евро сцени и што се тиче трансфера и зарађеног новца.

Новац који је Динамо "обрнуо" овог лета за регионалне прилике је нестваран, а и за многе делове Европе. Готово да би могао да се мери са стабилним клубом у енглеској Премијер лиги.

Динамо је овог лета оборио сопствени и хрватски рекорд што се тиче трансфера - Марко Пјаца је продат Јувентусу за феноменалних 23 милиона евра, чиме је надмашен и трансфер Луке Модрића у Реал Мадрид.

То је била само једна од продаја овог лета, а упркос томе што је "на пијацу" ставио све најбоље, Динамо се још једном пласирао у групну фазу Лиге шампиона! Четврти пут у последњих шест година!

Да, ми можемо само да будемо љубоморни на хрватског шампиона, јер код нас нема довољно слуха, талента, шлифа за овако нешто. И српски фудбалери одлазе рано у "печалбу", али за много, много мање новца него што то успева Динамо, а улазак у Лигу шампиона је сан. Успевао је Партизан, два пута, и то би било то. Партизан је и једини који успева да буде, колико-толико, редован у Лиги Европе, да продаје играче по нешто већим ценама, али све је то мало у односу на Динамо.

Да се вратимо на Динамо и Мамића, који се као повукао са функционерских положаја у клубу, али се и даље пита за све. Он је нека врста саветника, такорећи "консиљере".

Одласцима Пјаце у Јувентус за 23 милона евра, најављеном продајом Марка Рога у Наполи за 13,5 милиона евра (он би требало до петка да оде на лекарске прегледе у Наполи), потом продајом Јосипа Брекала у Волфзбург за седам милиона и Таравела у Гент за милион евра, првак Хрватске је већ или ће инкасирати 43,5 милиона евра. Томе треба додати и продају 34-годишњег португалског голмана Едуарда у Челси (није обелодањена сума, али сигурно неће бити испод 5 милиона евра), а најновија вест је да је 19-годишњи Анте Ћорић најозбиљнији кандидат за селидбу на Острво - у Манчестер сити.

Почетком јула, хрватски медији пласирали су информацију да је за Ћорића заинтересован Ливерпул и да би за њега платио 15 милиона евра. "Вечерњи лист" пише да је Сити заинтересован за Ћорића и да Динамо сада нема ништа против продаје.

Проценимо да ће за Сити за њега дати 10 милиона евра и већ смо дошли до, грубо израчунато,око 60 милиона евра! Само од трансфера овог лета! Поједини трансфери од ових које смо навели још нису остварени, реализовани, тако да ово јесте груба процена. Али и да, рецимо, Ћорић, не оде овог лета, зарада Динама од трансфера је рекордна.

Најновија информација у вези са Марком Рогом је да он "затеже" око трансфера у Наполи, јер још није договорио личне сулове, али то увек може да се преокрене у кратком времену.

До ове године Динамова рекордна зарада од продаје фудбалера била је 31 милион евра и она је остварена у сезонама 2007/08 и 2008/09.

Голман Едуардо је после утакмице са Салцбургом и пласмана у Лигу шампиона потврдио да се растаје од Динама и да је прихватио понуду Челсија.

"То је прилика која се пружа једном у животу и морао сам да је прихватим. И срећан сам и тужан. Срећан јер је Динамо ушао у Лигу шампиона, а тужан јер идем из клуба за који ће ме увек везивати лепе успомене", изјавио је португалски голман за сајт Динама.

Е, сад, на ону суму од трансфера додајте и новац који се добија за пласман у групну фазу Лиге шампиона и до сада зарађен новац у квалификацијама у овом такмичењу.

До плеј-офа, Динамо је зарадио 6,1 милион евра. А победом у двомечу против Салцбурга, односно пласманом у групну фазу Лиге шампиона зарадио је додатних 14 милиона евра. Укупно то је 20 милиона евра.

На оних потенцијалних 60 милиона од трансфера, са ових 20 од уласка у Лигу шампион то је већ 80 милиона евра. И то без ТВ права и маркетиншких провизија! Уз то, свака победа у Лиги шампиона доноси 1,5 милион евра, а реми 500.000 евра (на то треба додати и надокнаду од телевизијских права).

ОК, наравно да ту има и расхода - одржавање терена, просторија клуба, целокупног стадиона, плата играча, тренера, стипендије за играче из омладинске школе, њихов смештај, храна, плате запослених у клубу. Не треба заборавити ни чињеницу да Динамо добија помоћ од Града Загреба.

Али, свако ко прати дешавања у европском фудбалу зна да је ово огроман успех.

Хрватски портал Индеx.хр израчунао је да је загребачки Динамо већ сада зарадио двоструко више од свих клубова бивше Југославије ЗАЈЕДНО и то без (очекиваног) трансфера Марка Рога у Наполи!

Ријека, Хајдук и остатак Хрватске лиге зарадили су шест пута мање

Ријека је овог лета зарадила мало више од шест милиона евра на трансферима играча и УЕФА награди за треће претколо Лиге Европе, Хајдук око два милиона, а преосталих седам клубова из лиге око три милиона евра. Значи, Динамо је, ако заиста Рог оде, већ зарадио шест пута више од остатка лиге и тек га чекају наступи у Лиги шампиона где победа доноси још 1,5 милиона евра, а реми 500.000 евра уз новац од телевизијских права.

Првак Србије зарадио чак 30 пута мање

Тек кад се погледају остали клубови из бивше Југославије и њихова зарада, схвати се колико је Динамо зарадио овог лета. Звезда, првак Србије, зарадила је тек два милииона евра, а Партизан и Чукарички по милион више. Сви остали клубови српске лиге на трансферима играча зарадили су тек два милиона евра, па је Динамо и од целе Суперлиге Србије зарадио шест пута више.

Словенци заказали...

Ни словеначки клубови се нису прославили овог лета. Сви су испали из Европе осим Марибора који вечерас у плеј-офу ЛЕ јури 1:3 заостатак против Габале, а Марибор је и једини словеначки клуб са вишемилионском зарадом овог лета на трансферима и Евуропи (три милиона евра).

БиХ, Црна Гора и Македонија - туга

Сви босанскохерцеговачки представници у Европи запели су на првим препрекама, а цела прва лига БиХ није продала играча ни за милион евра. Сличан случај је и у Црној Гори и Македонији где играчи долазе и одлазе без одштете, а једини приход овог лета клубовима долази од УЕФА и улазница на европским утакмицама.

Динамо је тако, истиче Индеx.хр, чак и не рачунајући продају Рога, зарадио двоструко више од свих осталих клубова из бивше Југославије. Ако хрватски репрезентативац оде у Наполи за 13 милона еура, онда би Динамова зарада у односу на остале клубове била скоро три пута већа!

Извор: мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Питар

27.08.2016 07:21

Продало Сарајево Цимирота за 1,3 милиона €

ОДГОВОРИТЕ