Analiza: Dinamo i Mamić ne staju - na prodaju još jedan!

Neverovatan posao rade Dinamo Zagreb i Zdravko Mamić. Zarada od transfera i plasmana u Ligu šampiona može da bude oko 80 miliona evra ovog leta!!! Na prodaju i mladi Ante Ćorić. I on bi mogao u Premijer ligu.

Fudbal 27.08.2016 | 00:00
Analiza: Dinamo i Mamić ne staju - na prodaju još jedan!
Raspištoljio se, skinuo do pasa, Zdravko Mamić, "alfa i omega" zagrebačkog Dinama, poslenovog plasmana kluba u Ligu šampiona.

Kako i ne bi! Potencijalna zarada Dinama i Mamića ovog leta mogla bi da bude čak 80 miliona evra! Dinamo je već sada zaradio dvostruko više od svih klubova bivše Jugoslavije ZAJEDNO! Pročitajte kako i od čega!

Zagrebački Dinamo je potvrdio još jednom - na Balkanu mu nema premca. Osim Olimpijakosa, retko koji drugi klub, može da se meri za "modrima" i što se tiče rezultata na domaćoj i evro sceni i što se tiče transfera i zarađenog novca.

Novac koji je Dinamo "obrnuo" ovog leta za regionalne prilike je nestvaran, a i za mnoge delove Evrope. Gotovo da bi mogao da se meri sa stabilnim klubom u engleskoj Premijer ligi.

Dinamo je ovog leta oborio sopstveni i hrvatski rekord što se tiče transfera - Marko Pjaca je prodat Juventusu za fenomenalnih 23 miliona evra, čime je nadmašen i transfer Luke Modrića u Real Madrid.

To je bila samo jedna od prodaja ovog leta, a uprkos tome što je "na pijacu" stavio sve najbolje, Dinamo se još jednom plasirao u grupnu fazu Lige šampiona! Četvrti put u poslednjih šest godina!

Da, mi možemo samo da budemo ljubomorni na hrvatskog šampiona, jer kod nas nema dovoljno sluha, talenta, šlifa za ovako nešto. I srpski fudbaleri odlaze rano u "pečalbu", ali za mnogo, mnogo manje novca nego što to uspeva Dinamo, a ulazak u Ligu šampiona je san. Uspevao je Partizan, dva puta, i to bi bilo to. Partizan je i jedini koji uspeva da bude, koliko-toliko, redovan u Ligi Evrope, da prodaje igrače po nešto većim cenama, ali sve je to malo u odnosu na Dinamo.

Da se vratimo na Dinamo i Mamića, koji se kao povukao sa funkcionerskih položaja u klubu, ali se i dalje pita za sve. On je neka vrsta savetnika, takoreći "konsiljere".

Odlascima Pjace u Juventus za 23 milona evra, najavljenom prodajom Marka Roga u Napoli za 13,5 miliona evra (on bi trebalo do petka da ode na lekarske preglede u Napoli), potom prodajom Josipa Brekala u Volfzburg za sedam miliona i Taravela u Gent za milion evra, prvak Hrvatske je već ili će inkasirati 43,5 miliona evra. Tome treba dodati i prodaju 34-godišnjeg portugalskog golmana Eduarda u Čelsi (nije obelodanjena suma, ali sigurno neće biti ispod 5 miliona evra), a najnovija vest je da je 19-godišnji Ante Ćorić najozbiljniji kandidat za selidbu na Ostrvo - u Mančester siti.

Početkom jula, hrvatski mediji plasirali su informaciju da je za Ćorića zainteresovan Liverpul i da bi za njega platio 15 miliona evra. "Večernji list" piše da je Siti zainteresovan za Ćorića i da Dinamo sada nema ništa protiv prodaje.

Procenimo da će za Siti za njega dati 10 miliona evra i već smo došli do, grubo izračunato,oko 60 miliona evra! Samo od transfera ovog leta! Pojedini transferi od ovih koje smo naveli još nisu ostvareni, realizovani, tako da ovo jeste gruba procena. Ali i da, recimo, Ćorić, ne ode ovog leta, zarada Dinama od transfera je rekordna.

Najnovija informacija u vezi sa Markom Rogom je da on "zateže" oko transfera u Napoli, jer još nije dogovorio lične sulove, ali to uvek može da se preokrene u kratkom vremenu.

Do ove godine Dinamova rekordna zarada od prodaje fudbalera bila je 31 milion evra i ona je ostvarena u sezonama 2007/08 i 2008/09.

Golman Eduardo je posle utakmice sa Salcburgom i plasmana u Ligu šampiona potvrdio da se rastaje od Dinama i da je prihvatio ponudu Čelsija.

"To je prilika koja se pruža jednom u životu i morao sam da je prihvatim. I srećan sam i tužan. Srećan jer je Dinamo ušao u Ligu šampiona, a tužan jer idem iz kluba za koji će me uvek vezivati lepe uspomene", izjavio je portugalski golman za sajt Dinama.

E, sad, na onu sumu od transfera dodajte i novac koji se dobija za plasman u grupnu fazu Lige šampiona i do sada zarađen novac u kvalifikacijama u ovom takmičenju.

Do plej-ofa, Dinamo je zaradio 6,1 milion evra. A pobedom u dvomeču protiv Salcburga, odnosno plasmanom u grupnu fazu Lige šampiona zaradio je dodatnih 14 miliona evra. Ukupno to je 20 miliona evra.

Na onih potencijalnih 60 miliona od transfera, sa ovih 20 od ulaska u Ligu šampion to je već 80 miliona evra. I to bez TV prava i marketinških provizija! Uz to, svaka pobeda u Ligi šampiona donosi 1,5 milion evra, a remi 500.000 evra (na to treba dodati i nadoknadu od televizijskih prava).

OK, naravno da tu ima i rashoda - održavanje terena, prostorija kluba, celokupnog stadiona, plata igrača, trenera, stipendije za igrače iz omladinske škole, njihov smeštaj, hrana, plate zaposlenih u klubu. Ne treba zaboraviti ni činjenicu da Dinamo dobija pomoć od Grada Zagreba.

Ali, svako ko prati dešavanja u evropskom fudbalu zna da je ovo ogroman uspeh.

Hrvatski portal Index.hr izračunao je da je zagrebački Dinamo već sada zaradio dvostruko više od svih klubova bivše Jugoslavije ZAJEDNO i to bez (očekivanog) transfera Marka Roga u Napoli!

Rijeka, Hajduk i ostatak Hrvatske lige zaradili su šest puta manje

Rijeka je ovog leta zaradila malo više od šest miliona evra na transferima igrača i UEFA nagradi za treće pretkolo Lige Evrope, Hajduk oko dva miliona, a preostalih sedam klubova iz lige oko tri miliona evra. Znači, Dinamo je, ako zaista Rog ode, već zaradio šest puta više od ostatka lige i tek ga čekaju nastupi u Ligi šampiona gde pobeda donosi još 1,5 miliona evra, a remi 500.000 evra uz novac od televizijskih prava.

Prvak Srbije zaradio čak 30 puta manje

Tek kad se pogledaju ostali klubovi iz bivše Jugoslavije i njihova zarada, shvati se koliko je Dinamo zaradio ovog leta. Zvezda, prvak Srbije, zaradila je tek dva miliiona evra, a Partizan i Čukarički po milion više. Svi ostali klubovi srpske lige na transferima igrača zaradili su tek dva miliona evra, pa je Dinamo i od cele Superlige Srbije zaradio šest puta više.

Slovenci zakazali...

Ni slovenački klubovi se nisu proslavili ovog leta. Svi su ispali iz Evrope osim Maribora koji večeras u plej-ofu LE juri 1:3 zaostatak protiv Gabale, a Maribor je i jedini slovenački klub sa višemilionskom zaradom ovog leta na transferima i Evuropi (tri miliona evra).

BiH, Crna Gora i Makedonija - tuga

Svi bosanskohercegovački predstavnici u Evropi zapeli su na prvim preprekama, a cela prva liga BiH nije prodala igrača ni za milion evra. Sličan slučaj je i u Crnoj Gori i Makedoniji gde igrači dolaze i odlaze bez odštete, a jedini prihod ovog leta klubovima dolazi od UEFA i ulaznica na evropskim utakmicama.

Dinamo je tako, ističe Index.hr, čak i ne računajući prodaju Roga, zaradio dvostruko više od svih ostalih klubova iz bivše Jugoslavije. Ako hrvatski reprezentativac ode u Napoli za 13 milona eura, onda bi Dinamova zarada u odnosu na ostale klubove bila skoro tri puta veća!

Izvor: mondo.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Pitar

27.08.2016 07:21

Prodalo Sarajevo Cimirota za 1,3 miliona €

ODGOVORITE