Дачић очекује жустру расправу о Космету

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да на данашњој седнице Савета безбедности УН о Косову и Метохији очекује жустру расправу.

Србија 25.08.2016 | 07:14
Дачић очекује жустру расправу о Космету
Он је истакао да Србија инсистира на формирању Заједнице српских општина, као и на регионалном миру и стабилности, али да не може прихватити једностране акте, попут проглашења независности Космета.

"Очекује се једна веома жустра расправа, пре свега са представницима Приштине. И овога пута ће у име Приштине бити њихов представник овде у САД, Фљора Читаку која је позната по томе да непринципијелно и жустро, оштро од самог почетка, напада Србију на свакој седници Савета безбедности и ја ћу се наравно свим средствима супротставити једној таквој реторици и логици," рекао је Дачић.

Србија, како је истакао, жели да настави добре односе у региону, жели регионални мир и стабилност, али с друге стране не може прихватити једностране акте, као што је једнострано проглашење независности Косова.

"Ми, такође, инсистирамо на формирању Заједнице српских општина. О свему томе разговараћу и са генералним секретаром УН Бан Ки-муном у петак, након седнице Савета безбедности", рекао је Дачић.

У Њујорку ће данас бити одржана седница Савета безбедности УН на којој ће бити размотрен редовни тромесечни извештај генералног секретара светске организације Бан Ки-муна о ситуацији на Косову.

Србију ће представљати Дачић који ће дати осврт на Извештај генералног секретара УН и изнети оцену српске стране о актуелној ситуацији на Косову и Метохији и деловању УНМИК-а.

Бан је у најновијем извештају позвао лидере у Београду и Приштини да наставе дијалог о нормализацији односа, али и да притом покажу спремност на компромис како би обезбедили бржи завршетак тог процеса у корист свих.

Извештајем је обухваћен период од 16. априла до 15. јула ове године.

Кад је реч о дијалогу Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, Бан је констатовао да се у практичној примени постигнутих договора није много одмакло, али напомиње да су обе стране изразиле посвећеност наставку дијалога.

Уочи седнице Савета безбедности УН, Београд је посетио специјални Банов представник и шеф УНМИК-а Захир Танин, који је разговарао са председником и премијером Србије, као и са шефом дипломатије.

Агенције

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Дон

25.08.2016 06:57

А прихватили сте једнострани акт укидања аутономије Косову и Војводини!? Или онај једнострани акт проглашења "Српске Републике Босне и Херцеговине" 09. јануара 1992. год., који је био увод у крваве сукобе у Босни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

супља политика

25.08.2016 09:43

Бас си супаљ мини стре.Лупис једну изјаву јуце ,а данас другу и останес зив