Dačić očekuje žustru raspravu o Kosmetu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da na današnjoj sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji očekuje žustru raspravu.

Srbija 25.08.2016 | 07:14
Dačić očekuje žustru raspravu o Kosmetu
On je istakao da Srbija insistira na formiranju Zajednice srpskih opština, kao i na regionalnom miru i stabilnosti, ali da ne može prihvatiti jednostrane akte, poput proglašenja nezavisnosti Kosmeta.

"Očekuje se jedna veoma žustra rasprava, pre svega sa predstavnicima Prištine. I ovoga puta će u ime Prištine biti njihov predstavnik ovde u SAD, Fljora Čitaku koja je poznata po tome da neprincipijelno i žustro, oštro od samog početka, napada Srbiju na svakoj sednici Saveta bezbednosti i ja ću se naravno svim sredstvima suprotstaviti jednoj takvoj retorici i logici," rekao je Dačić.

Srbija, kako je istakao, želi da nastavi dobre odnose u regionu, želi regionalni mir i stabilnost, ali s druge strane ne može prihvatiti jednostrane akte, kao što je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova.

"Mi, takođe, insistiramo na formiranju Zajednice srpskih opština. O svemu tome razgovaraću i sa generalnim sekretarom UN Ban Ki-munom u petak, nakon sednice Saveta bezbednosti", rekao je Dačić.

U Njujorku će danas biti održana sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj će biti razmotren redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara svetske organizacije Ban Ki-muna o situaciji na Kosovu.

Srbiju će predstavljati Dačić koji će dati osvrt na Izveštaj generalnog sekretara UN i izneti ocenu srpske strane o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i delovanju UNMIK-a.

Ban je u najnovijem izveštaju pozvao lidere u Beogradu i Prištini da nastave dijalog o normalizaciji odnosa, ali i da pritom pokažu spremnost na kompromis kako bi obezbedili brži završetak tog procesa u korist svih.

Izveštajem je obuhvaćen period od 16. aprila do 15. jula ove godine.

Kad je reč o dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, Ban je konstatovao da se u praktičnoj primeni postignutih dogovora nije mnogo odmaklo, ali napominje da su obe strane izrazile posvećenost nastavku dijaloga.

Uoči sednice Saveta bezbednosti UN, Beograd je posetio specijalni Banov predstavnik i šef UNMIK-a Zahir Tanin, koji je razgovarao sa predsednikom i premijerom Srbije, kao i sa šefom diplomatije.

Agencije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Don

25.08.2016 08:57

A prihvatili ste jednostrani akt ukidanja autonomije Kosovu i Vojvodini!? Ili onaj jednostrani akt proglašenja "Srpske Republike Bosne i Hercegovine" 09. januara 1992. god., koji je bio uvod u krvave sukobe u Bosni.

ODGOVORITE
Name

suplja politika

25.08.2016 11:43

Bas si supalj mini stre.Lupis jednu izjavu juce ,a danas drugu i ostanes ziv