Промјена коју нуди СНСД је персонална

Кључни проблем у Бањалуци јесте недостатак нових радних мјеста и неповољан привредни амбијент. На томе треба да се интензивно ради све док службеници, чиновници, одборници и сви функционери који управљају градом не буду схватили да су они ту због грађана, а не баријера или кочница за остваривање њихових права – рекао је за портал СрпскаЦафе Драган Милановић, једини представник Српске радикалне странке Републике Српске на октобарским изборима у Бањалуци.

Република Српска 24.08.2016 | 20:44
Промјена коју нуди СНСД је персонална
На овогодишње локалне изборе СРС Републике Српске излази у оквиру заједничке листе са СДС-ом, са којим, како каже Милановић, имају дводеценијску сарадњу.

– Та сарадња је допринијела да у Бањалуци и још неколико општина изађемо са заједничком листом, док у већини излазимо самостално. СРС не спада у ред великих странака али се може похвалити завидним политичким капиталом јер је можда и једина у Републици Српској која није мијењала ни политичке партнере, нити одступала од зацртаних идеја. Једина смо политичка странка у Српској која никада, ни на једном нивоу власти, није гласала нити за један пренос надлежности са РС на ниво БиХ, нити за било коју одлуку која је имало умањила ингеренције РС – каже Милановић.

о Како се, по вама, тренутно управља Бањалуком?

– Лоше. Нећу ништа ново рећи ако кажем да је стање у Бањалуци поражавајуће. Многа дјеца немају могућност да иду у вртиће, Врбас је загађен, лош је привредни амбијент, нема инвестиција, незапосленост велика, млади одлазе итд. Апсурдно је што то говоре и људи који су већ двије деценије на власти. Они сада, након толико времена, промовишу да имају некакву визију за развој града, а до сада ништа од тога нису урадили.

о Многи Бањалучани који нису задовољни стањем у граду вјерују да Радојичић може покренути град напријед.

– Разумијем подршку Радојичићу и владајућој коалицији када је ријеч о људима који су задовољни и сматрају да је све добро у граду. Али они који нису, морају знати да је глас за Радојичића и странке владајуће коалиције глас за континуитет владања Бањалуком који имамо посљедње двије деценије. Надам се да неће повјеровати како ће Радојичић и екипа око њега донијети неке промјене, јер је то немогуће. Ако побједе владаће се из истог центра моћи као и до сада, јер Радојичића не можемо одвојити од СНСД-а, иако се то тренутно покушава. Једноставно је, ко је задовољан нека гласа за њега, ко није нека изабере другу опцију. Бањалуци су потребни нови људи, знања и енергије ако желимо нешто промијенити у овом граду. Тек промјеном градоначелника и скупштинске већине може се очекивати неки помак. Промјена коју нуди СНСД је чисто персонална, никако суштинска.

о Буџет града се смањује. Шта је главни разлог?

– Код владајуће коалиције је примјетна тенденција пада буџета до које долази због њиховог начина управљања градом. СНСД је довео буџет од скоро 200 милиона КМ, колико је износио 2008. године, на мање од 120 милиона КМ! Та тенденција пада ће се наставити док владају исте странке јер својим неактивностима смањују буџет. Треба да се доведу инвестиције, поправи буџет а потом са њим рационално управља. Онда би било довољно новца и за зелене површине којих је све мање у Бањалуци, и за културу која се занемарује и за спорт који је уништен и опстаје на појединачним иницијативама ентузијаста.

о На шта би ви усмјерили своје снаге?

– Кључни проблем у граду јесте недостатак нових радних мјеста и неповољан привредни амбијент. На томе треба да се интензивно ради све док службеници, чиновници, одборници и сви функционери који управљају градом не буду схватили да су они ту због грађана, да су сервис грађанима, прије свега привредницима. На томе ћу највише инсистирати. Није нормално да један инвеститор у грађевинарству у Бањалуци више времена проведе на добијању разних дозвола, прикупљању разноразне документације и да на то више времена изгуби него што му треба да изгради објекат. То је недопустиво јер је то грана која значајно пуни буџет града.

о Због чега се то не мијења, ваљда су и представници владајућих странака свјесни тог проблема?

– Свјесни су они тога, то је неспорно. Али начин на који они функционишу је један затворен систем, они немају воље, знања нити жеље да то промијене. Људи који то раде, којих има превише у градској управи нису били на услузи грађанима, привредницима, инвеститорима него су се бавили запошљавањем по партијској линији и радили за своје личне интересе. Било би добро увести и градског архитекту и градског менаџера. Менаџер би радио на томе да што ефикасније устроји градску управу у којој би људи лакше остваривати своја права. Опет морам поновити, градска управа је сервис грађана, а не баријера или кочница за остваривање њихових права.

о Како бисте ви олакшали издавање грађевинских дозвола?

– Треба се извршити реконструкција комплетне градске управе, како би била ефикаснија. Запослених у њој има и превише, па би било у реду да барем раде свој посао и омогуће ефикасно дјеловање. Потребно је увести једношалтерски систем. У Србији инвеститор дође на један шалтер и на њему завршава сву документацију, а градска администрација ради за њега тако што тражи сву потребну папирологију и када све скупе позивају га. И то све не може трајати бесконачно дуго већ има крајњи рок до када се све мора завршити. Био сам фрапиран чињеницом да је јапански амбасадор рекао како су имали намјеру отворити фабрику ауто-дијелова у Бањалуци али да су одустали због поменутих баријера, административних препрека. И правна несигирност људи који имају жељу да инвестирају и који препознају интерес у нашем граду је разлог који многе одвраћа од улагања. А довољно је само погледати око себе, много је позитивних примјера.

о На примјер?

– Можемо за примјер узети Тешањ, чији привредни субјекти имају скоро двије милијарде КМ промета годишње! Затим Градачац, или у Србији Јагодина, Инђија итд. Ти градови су на олакшицама привукли инвеститоре а заузврат добили озбиљне инвестиције које су запослиле велики број људи, а у коначници и држава је кроз порезе и доприносе попунила буџет.

о Споменули сте на почетку разговора да социјална брига о грађанима у Бањалуци није добра. На основу чега то тврдите?

– Можемо за примјер узети болеснике на дијализи. То су људи који немају никаква права када говоримо о пензионисању, инвалиднинама и било чему другом, а нису способни за рад због специфичности болести. Са друге стране, имамо општине и градове који тим људима издвајају одређену накнаду на мјесечном нивоу као и бесплатан градски превоз, новац за туђу његу и помоћ.

о Бањалучки спорт?

– Професионални спорт се очито не може финансирати из постојећих средстава која су на располагању. Град би требао ставити акценат на школски, омладински и рекреативни спорт. Свако дијете, независно од материјалног статуса родитеља требало би да има могућност да иде у школу спорта, а онда ће се из те базе, из те масовности, изродити и квалитетнији појединци који ће у професионалном спорту направити значајне резултате. На тај начин можемо упослити и људе који су завршили факултет за физичку културу, а који су незапослени, да буду ангажовани у школама спорта. Направили би тако двоструку корист.

Стање у бањалучким селима?

– Лоше стање је и у бањалучким селима, посебно у њима, јер је Центар за развој и унапређење села нерационално трошио средства. Радили су по страначким и политичким линијама, занемаривали одређене средине у којима нису имали лични интерес а фаворизовали и форсирали неке средине у којима је он постојао. Тај неравномјерни развој руралног дијела Бањалуке је нешто на шта посебно треба обратити пажњу.

(СрпскаЦафе)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Мд простор

25.08.2016 05:34

Млад,образован и поштен. Неспорно изузетно квалитетан кадарза градску скупштина.Само напред и пуно среце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борик

25.08.2016 06:31

Браво, Драгане, коначно можемо гласати за човјека који ће знати да представља наше интересе у Градкој скупштини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радикал

25.08.2016 07:07

Напријед Драгане, сви смо уз тебе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нова Варош

25.08.2016 07:13

Напријед Драгане

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соња

25.08.2016 07:19

Човјек перспективан ,марљив и образован. Одличан кадар за градску скупстину. Браво за Драгана!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

25.08.2016 11:38

Наш одборник

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДРАГАН КАТАЛИНА

25.08.2016 14:10

ПОБЕДА ЈЕ НАША, НАПРЕД РАДИКАЛИ,,,,

ОДГОВОРИТЕ