Настављена контрола арапских фирми у БиХ

Служба за послове са странцима већ неколико седмица контролише предузећа која су у БиХ отвориле особе поријеклом из арапских земаља. бог бројних неправилности у акцију се укључују пореске управе, а можда ће бити посла и за Сипу.

Босна и Херцеговина 24.08.2016 | 20:25
Настављена контрола арапских фирми у БиХ
"У оквиру појачних мјера контроле боравка арапских држављана у БиХ контролисано је 108 фирми, а утврђено је да само 36 правних субјеката послује у складу са законом", каже директор Службе за послове са странцима Слободан Ујић.

"За остала 72 правна субјекта утврђено је да их нема на пријављеној адреси, да су фиктивне фирме са изузетно малим оснивачким улогом од двије хиљаде марака", додаје Ујић.

Акција контроле предузећа у власништву арапских држављана се наставља, јер је према достављеном регистру од 2013. до 2015.године у БиХ отворено 1250 нових фирми.

"То су фирме из Кувајта, Уједињених Арапских Емирата, Либије, Катара, Сирије и Омана. Биће узвршена квалитетна анализа и сигурно ће бити још најмање 300-400 фирми које ће бити у наредном периоду контролисане", истиче Ујић и додаје да Служба за послове са странцима може вршити само радње из своје надлежности, па ће се у акцију контроле укључити и остале институција.

"Са нама ће ићи и инспектори пореских управа, јер имамо информације да нека правна лица већ дугују милионе пореза", истиче Ујић и упозорава да је врло тешко пратити токове новца предузећа која имају оснивачки улог од двије хиљаде марака, а власници су некретнина вриједних 700-800 хиљада.

Ако буде сумњи да ту има неких криминалних радњи и кривичних дјела, у акцију ће се укључити и Сипа и Обавјештајно безбједносна агенција", истиче Ујић.

Директор Службе за послове са странцима каже да арапски држављани тренутно фирме отварају на територији Кантона Сарајево, а највише их занимају и некретнине на том подручју.

"Ради се о земљишту које има доста шуме и гдје су ријеке. Сада вечином купују објекте и земљиште у Хаџићима, Илиџи и Нишићкој висоравни, међутим проширују се и на Зеничко-добојски кантон. У последње вријеме све више арапских држављана заинтереосовано је и за куповуну некретнина у Републици Српској", тврди Ујић.

Према важећем Закону, арапски држављани у БиХ не могу да купе некретнину, али могу да отворе предузеће које онда може да купи некретнине. Међутим, власник предузећа које посједује некретнину након пет година може да упути захтјев за регулисање свог боравка и статуса у БиХ.

(БН телевизија)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Требавац

24.08.2016 19:12

Какво је стање са Руским фирмама?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.

24.08.2016 22:33

Стање је одлицно, порез не плацају, али то је и позељно, хахаха

Name

Упласени

24.08.2016 22:36

Ови кокузи се Арапима могу само сагети

ОДГОВОРИТЕ
Name

јеремија

25.08.2016 17:15

Сто би рекао Спирке на Телерингу, сви цемо ми преко скеле, али бас сви. Они це ово парце Европе једноставно да купе. Америка их подрзава у томе и то је сасвим довољно.

ОДГОВОРИТЕ