Nastavljena kontrola arapskih firmi u BiH

Služba za poslove sa strancima već nekoliko sedmica kontroliše preduzeća koja su u BiH otvorile osobe porijeklom iz arapskih zemalja. bog brojnih nepravilnosti u akciju se uključuju poreske uprave, a možda će biti posla i za Sipu.

Bosna i Hercegovina 24.08.2016 | 20:25
Nastavljena kontrola arapskih firmi u BiH
"U okviru pojačnih mjera kontrole boravka arapskih državljana u BiH kontrolisano je 108 firmi, a utvrđeno je da samo 36 pravnih subjekata posluje u skladu sa zakonom", kaže direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić.

"Za ostala 72 pravna subjekta utvrđeno je da ih nema na prijavljenoj adresi, da su fiktivne firme sa izuzetno malim osnivačkim ulogom od dvije hiljade maraka", dodaje Ujić.

Akcija kontrole preduzeća u vlasništvu arapskih državljana se nastavlja, jer je prema dostavljenom registru od 2013. do 2015.godine u BiH otvoreno 1250 novih firmi.

"To su firme iz Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Libije, Katara, Sirije i Omana. Biće uzvršena kvalitetna analiza i sigurno će biti još najmanje 300-400 firmi koje će biti u narednom periodu kontrolisane", ističe Ujić i dodaje da Služba za poslove sa strancima može vršiti samo radnje iz svoje nadležnosti, pa će se u akciju kontrole uključiti i ostale institucija.

"Sa nama će ići i inspektori poreskih uprava, jer imamo informacije da neka pravna lica već duguju milione poreza", ističe Ujić i upozorava da je vrlo teško pratiti tokove novca preduzeća koja imaju osnivački ulog od dvije hiljade maraka, a vlasnici su nekretnina vrijednih 700-800 hiljada.

Ako bude sumnji da tu ima nekih kriminalnih radnji i krivičnih djela, u akciju će se uključiti i Sipa i Obavještajno bezbjednosna agencija", ističe Ujić.

Direktor Službe za poslove sa strancima kaže da arapski državljani trenutno firme otvaraju na teritoriji Kantona Sarajevo, a najviše ih zanimaju i nekretnine na tom području.

"Radi se o zemljištu koje ima dosta šume i gdje su rijeke. Sada večinom kupuju objekte i zemljište u Hadžićima, Ilidži i Nišićkoj visoravni, međutim proširuju se i na Zeničko-dobojski kanton. U poslednje vrijeme sve više arapskih državljana zaintereosovano je i za kupovunu nekretnina u Republici Srpskoj", tvrdi Ujić.

Prema važećem Zakonu, arapski državljani u BiH ne mogu da kupe nekretninu, ali mogu da otvore preduzeće koje onda može da kupi nekretnine. Međutim, vlasnik preduzeća koje posjeduje nekretninu nakon pet godina može da uputi zahtjev za regulisanje svog boravka i statusa u BiH.

(BN televizija)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Trebavac

24.08.2016 19:12

Kakvo je stanje sa Ruskim firmama?

ODGOVORITE
Name

re.

24.08.2016 22:33

Stanje je odlicno, porez ne placaju, ali to je i pozeljno, hahaha

Name

Uplaseni

24.08.2016 22:36

Ovi kokuzi se Arapima mogu samo sageti

ODGOVORITE
Name

jeremija

25.08.2016 17:15

Sto bi rekao Spirke na Teleringu, svi cemo mi preko skele, ali bas svi. Oni ce ovo parce Evrope jednostavno da kupe. Amerika ih podrzava u tome i to je sasvim dovoljno.

ODGOVORITE