Градишка у шоку: Прасе са главом слона

У домаћинству Стевана Бабића из Ламинаца, код Градишке, крмача је опрасила прасе са главом слона, које је угинуло након неколико сати.

Република Српска 24.08.2016 | 12:02
Градишка у шоку: Прасе са главом слона
Вијест о овом случају брзо се пронијела Лијевче пољем, многи су дошли да виде о чему се ради јер нису повјеровали у Стеванову причу.

"Ово живинче које више личи на слона него на прасе живјело је неколико сати, ходало, борило се за храну, али је угинуло. Покушавао сам му помоћи, међутим, није успјело јер му је сметала сурла", објашњава Стеван призор у своме свињцу, где је свиња након вјештачке оплодње опрасила још 17 прасади.

Десеторо је преживјело, а остали заједно са овим које подсјећа на слона, су угинули.

"Изглед овог прасета које су моји укућани назвали слончетом ме уплашио и зачудио. Зато сам позвао комшије да виде јер ми нико није вјеровао, говорили су ми да лажем, измишљам и фантазирам. Зато сам га пронио кроз село да сви виде и лично се у то увјере",  прича Стеван, који је у Лијвче поље доселио из Окучана у Хрватској, гдје је узгајао стотине свиња.

Каже да у његовим крдима никада није било мутација као што је ова, а узроке приписује употреби хемије у пољопривреди, осиромашеном уранијуму кориштеном током рата и климатским променама. Стручњаци за овај и сличне случајеве имају одговор.

Момир Цвјетковић, инжењер сточарарства који је први дошао на Стеваном позив, сматра да се природа поиграла са овим прасетом које је након угинућа смјештено у замрзивач, због стручних налаза.



"Овдје се ради о генетским мутацијама гдје је дошло је до поремећаја нуклеотида у ДНК. То је индукована мутација настала усљед несавршеног копирања генетског кода", појаснио је Цвјетковић, рекавши да је ово јединствен примјер у БиХ, а поготово у Лијевче пољу.

Зато ће прасе са главом која увелико подсјећа на слона бити прослијеђено у Ветеринарски завод "Васо Бутозан" у Бањалуци, како би се у потпуности одгонетнуло о чему се ради и шта је узрок овом поремећају.

Прасе са двије главе

Жељко Сладојевић, директор Ветеринарског завода "Васо Бутозан" у Бањалуци, казао је да ће прасе бити патолошки обрађено, а потом саопштени подаци о налазима.



"Имамо још један примјер из села Рогољи у Лијевче пољу којег такође проучавамо, а то је прасе са двије главе. Ова два случаја су ријеткост и за нас су веома интересантни", казао је Сладојевић.

Извор: Блиц

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

косава

24.08.2016 10:10

То је неки лос знак.....!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕРО

24.08.2016 10:30

ПА ТО ЈЕ НОРМАЛНО У ЛИЈЕВЧА ПОЉУ,КАКО И ЧИМЕ ХРАНЕ СТОКУ НИЈЕ НЕКО ЧУДО, ЈА ОДОЗДО НЕ КУПУЈЕМ НИ КУРУЗЕ А КАМОЛИ СВИЊЕ

Name

ацо

24.08.2016 10:48

Хране их са стероидима...буабуахаха

Name

Ре Перо

24.08.2016 11:06

То је нама наша ЕУ дала!

Name

Одговор

24.08.2016 11:28

Вештачка оплодња и утицај довољно неиспитане хране.

Name

МИХАИЛО Микиц

24.08.2016 12:52

Ово су знаци времена последњих дана који науцнике упозоеавају на згадјеност зивотне средине. Због зрацења и загадјености ускоро могу и људи да се поцну радјати са физицким деформација, са двије главе, цетири ноге и цетури руке итд. Духовно и интелектуално народ је одавно деформисан у име ЈУГОСЛАВЕНСТВА и лазног браства и јединства, а сада у име ЕУ и бољег зивота који сепајуци због политицки прилику никако немозе да стигне у Босну!

Name

Опа

24.08.2016 10:54

Ајмо референдум да видимо ста градјани мисле. Угрозени смо из вана и из нутра стара болесна патетика. Морамо се бранити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лијевцанин

24.08.2016 11:06

Овакви слуцајеви се десавају посвуда,и код вјестацког и природног оплодјавања,само сто се сваки пут медијски не експонира. Логицно да у слуцајевима када се унутар материце формира веци број фетуса,да због смањеног простора за развој додје до неприродне интеграције тијела двају фетуса сто резултује оваквим и слицним појавама. Е,сада сто неки сваста коментарису то је њихов проблем,не би ме цудило да се и овај слуцај не исполитизује

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вожд

24.08.2016 11:54

Бајин експеримент успјешно изведен,од сутра то исто примјењује на неистомишљеницима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додик

24.08.2016 12:27

Ништа њему не фали на ражањ нек је само крметина и ото што је нездрава није проблем ракије и белог лука и онако умиремо пре реда

ОДГОВОРИТЕ
Name

О ја

25.08.2016 10:05

Слицне вести су долазилеи из области Нагасаки,Хиросиме,Цернобила... Хм природа,казе струцњак са дипломом,па ајде да му поверујемо,сазвацемо и прогутамо.А укус? Укус це остати.

ОДГОВОРИТЕ