Gradiška u šoku: Prase sa glavom slona

U domaćinstvu Stevana Babića iz Laminaca, kod Gradiške, krmača je oprasila prase sa glavom slona, koje je uginulo nakon nekoliko sati.

Republika Srpska 24.08.2016 | 12:02
Gradiška u šoku: Prase sa glavom slona
Vijest o ovom slučaju brzo se pronijela Lijevče poljem, mnogi su došli da vide o čemu se radi jer nisu povjerovali u Stevanovu priču.

"Ovo živinče koje više liči na slona nego na prase živjelo je nekoliko sati, hodalo, borilo se za hranu, ali je uginulo. Pokušavao sam mu pomoći, međutim, nije uspjelo jer mu je smetala surla", objašnjava Stevan prizor u svome svinjcu, gde je svinja nakon vještačke oplodnje oprasila još 17 prasadi.

Desetoro je preživjelo, a ostali zajedno sa ovim koje podsjeća na slona, su uginuli.

"Izgled ovog praseta koje su moji ukućani nazvali slončetom me uplašio i začudio. Zato sam pozvao komšije da vide jer mi niko nije vjerovao, govorili su mi da lažem, izmišljam i fantaziram. Zato sam ga pronio kroz selo da svi vide i lično se u to uvjere",  priča Stevan, koji je u Lijvče polje doselio iz Okučana u Hrvatskoj, gdje je uzgajao stotine svinja.

Kaže da u njegovim krdima nikada nije bilo mutacija kao što je ova, a uzroke pripisuje upotrebi hemije u poljoprivredi, osiromašenom uranijumu korištenom tokom rata i klimatskim promenama. Stručnjaci za ovaj i slične slučajeve imaju odgovor.

Momir Cvjetković, inženjer stočararstva koji je prvi došao na Stevanom poziv, smatra da se priroda poigrala sa ovim prasetom koje je nakon uginuća smješteno u zamrzivač, zbog stručnih nalaza."Ovdje se radi o genetskim mutacijama gdje je došlo je do poremećaja nukleotida u DNK. To je indukovana mutacija nastala usljed nesavršenog kopiranja genetskog koda", pojasnio je Cvjetković, rekavši da je ovo jedinstven primjer u BiH, a pogotovo u Lijevče polju.

Zato će prase sa glavom koja uveliko podsjeća na slona biti proslijeđeno u Veterinarski zavod "Vaso Butozan" u Banjaluci, kako bi se u potpunosti odgonetnulo o čemu se radi i šta je uzrok ovom poremećaju.

Prase sa dvije glave

Željko Sladojević, direktor Veterinarskog zavoda "Vaso Butozan" u Banjaluci, kazao je da će prase biti patološki obrađeno, a potom saopšteni podaci o nalazima."Imamo još jedan primjer iz sela Rogolji u Lijevče polju kojeg takođe proučavamo, a to je prase sa dvije glave. Ova dva slučaja su rijetkost i za nas su veoma interesantni", kazao je Sladojević.

Izvor: Blic

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

kosava

24.08.2016 12:10

To je neki los znak.....!

ODGOVORITE
Name

PERO

24.08.2016 12:30

PA TO JE NORMALNO U LIJEVČA POLJU,KAKO I ČIME HRANE STOKU NIJE NEKO ČUDO, JA ODOZDO NE KUPUJEM NI KURUZE A KAMOLI SVINJE

Name

aco

24.08.2016 12:48

Hrane ih sa steroidima...buabuahaha

Name

Re Pero

24.08.2016 13:06

To je nama naša EU dala!

Name

Odgovor

24.08.2016 13:28

Veštačka oplodnja i uticaj dovoljno neispitane hrane.

Name

MIHAILO Mikic

24.08.2016 14:52

Ovo su znaci vremena poslednjih dana koji naucnike upozoeavaju na zgadjenost zivotne sredine. Zbog zracenja i zagadjenosti uskoro mogu i ljudi da se pocnu radjati sa fizickim deformacija, sa dvije glave, cetiri noge i ceturi ruke itd. Duhovno i intelektualno narod je odavno deformisan u ime JUGOSLAVENSTVA i laznog brastva i jedinstva, a sada u ime EU i boljeg zivota koji sepajuci zbog politicki priliku nikako nemoze da stigne u Bosnu!

Name

Opa

24.08.2016 12:54

Ajmo referendum da vidimo sta gradjani misle. Ugrozeni smo iz vana i iz nutra stara bolesna patetika. Moramo se braniti.

ODGOVORITE
Name

Lijevcanin

24.08.2016 13:06

Ovakvi slucajevi se desavaju posvuda,i kod vjestackog i prirodnog oplodjavanja,samo sto se svaki put medijski ne eksponira. Logicno da u slucajevima kada se unutar materice formira veci broj fetusa,da zbog smanjenog prostora za razvoj dodje do neprirodne integracije tijela dvaju fetusa sto rezultuje ovakvim i slicnim pojavama. E,sada sto neki svasta komentarisu to je njihov problem,ne bi me cudilo da se i ovaj slucaj ne ispolitizuje

ODGOVORITE
Name

Вожд

24.08.2016 13:54

Бајин експеримент успјешно изведен,од сутра то исто примјењује на неистомишљеницима

ODGOVORITE
Name

Dodik

24.08.2016 14:27

Ništa njemu ne fali na ražanj nek je samo krmetina i oto što je nezdrava nije problem rakije i belog luka i onako umiremo pre reda

ODGOVORITE
Name

O ja

25.08.2016 12:05

Slicne vesti su dolazilei iz oblasti Nagasaki,Hirosime,Cernobila... Hm priroda,kaze strucnjak sa diplomom,pa ajde da mu poverujemo,sazvacemo i progutamo.A ukus? Ukus ce ostati.

ODGOVORITE