Коначно стиже вода за 150 кућа на Мањачи!

Водоводни систем "Бањица" почео је да снабдијева водом Локваре, Сладојевиће и Дујаковце. Прво провјеравамо дио по дио мреже, а затим пуштамо воду домаћинствима, тако да тај дио Мањаче више неће мучити суша и жеђ.

Република Српска 24.08.2016 | 10:45
Коначно стиже вода за 150 кућа на Мањачи!
Изјавио је то јуче директор Центра за развој и унапређење села Миленко Шарић најавивши да ће укупно 150 домаћинстава добити воду.

"Препумпна станица у Вулинима пуштена је у функцију још у недјељу, чиме је вода кренула према Локварима. Након тога смо почели са испирањем и дезинфекцијом те контролом цјевовода и шахтова који су постављени прије двије године. Идемо по секторима, тако се и вода пушта у систем, односно тако воду добијају и потрошачи. Пошто је прошло доста времена од постављања цјевовода, нисмо могли одједном пустити воду у цјелокупни систем. Морамо провјерити да временом негдје није дошло до кварова које морамо отклонити", казао је Шарић.

Додао је да би те контроле и евентуалне поправке требало да буду готове до петка, чиме би цјелокупни систем снабдијевања водом за ове засеоке требало да буде у функцији.

"Вјероватно ће након тога бити потребно одређено вријеме да се систем стабилизује, могући су кварови и проблеми са притиском па апелујем да мјештани имају стрпљење. То не би требало да траје више од десетак дана", навео је Шарић.

Очекује да ће за око 15 дана почети радови на препумпној станици која би требало да омогући снабдијевање водом за 25 домаћинстава у Горњим Лусићима.

Казао је да пуштањем у функцију станице у Вулинима воду добија и заселак Ђуричићи који припада општини Рибник.

"Имају положен цјевовод и паралелно са испитивањем цјевовода који припада Бањалуци биће испитана и њихова мрежа, тако да можемо очекивати да и тих 20 домаћинстава добије воду", казао је Шарић.

Предсједник Савјета МЗ Стричићи Златко Сладојевић је потврдио да је вода већ стигла у Локваре:

"Надам се да неће бити већих проблема на мрежи. Свакако да ће водовод побољшати квалитет живота. До сада су житељи воду за све животне потребе од пића, личне хигијене па до напајања стоке и залијавања башта користили из бунара и изворишта. Убудуће ће им бити лакше".

Објаснио је да овим неће бити ријешено питање снабдијевање водом цијеле МЗ Стричићи.

"Остају непокривени Горњи Лусићи те још неких 20 кућа у неколико мањих заселака до којих није стигао цјевовод. Трудићемо се да у наредном периоду и то буде ријешено како би свака кућа у Стричићима имала доведену воду", казао је Сладојевић.

Буквалек

Миленко Шарић је рекао да је идуће године један од приоритета рјешавање питања снабдијевања Буквалека водом.

"На том подручју имамо приличан број домаћинстава који немају воду. Потребно је направити реконструкцију постојећег цјевовода и проширити га како би водоводном мрежом била обухваћена сва домаћинстава", казао је Шарић.

Извор: Глас Српске

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Троп

24.08.2016 09:08

Да је Каја са Мањаче до сад би и аеродром имали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ас оглас

24.08.2016 10:18

Напријед Српска нема стајања, јбг као да је средњи вијек, добили воду ударна вијест.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ливне

24.08.2016 13:20

Избори су чудо...