Konačno stiže voda za 150 kuća na Manjači!

Vodovodni sistem "Banjica" počeo je da snabdijeva vodom Lokvare, Sladojeviće i Dujakovce. Prvo provjeravamo dio po dio mreže, a zatim puštamo vodu domaćinstvima, tako da taj dio Manjače više neće mučiti suša i žeđ.

Republika Srpska 24.08.2016 | 10:45
Konačno stiže voda za 150 kuća na Manjači!
Izjavio je to juče direktor Centra za razvoj i unapređenje sela Milenko Šarić najavivši da će ukupno 150 domaćinstava dobiti vodu.

"Prepumpna stanica u Vulinima puštena je u funkciju još u nedjelju, čime je voda krenula prema Lokvarima. Nakon toga smo počeli sa ispiranjem i dezinfekcijom te kontrolom cjevovoda i šahtova koji su postavljeni prije dvije godine. Idemo po sektorima, tako se i voda pušta u sistem, odnosno tako vodu dobijaju i potrošači. Pošto je prošlo dosta vremena od postavljanja cjevovoda, nismo mogli odjednom pustiti vodu u cjelokupni sistem. Moramo provjeriti da vremenom negdje nije došlo do kvarova koje moramo otkloniti", kazao je Šarić.

Dodao je da bi te kontrole i eventualne popravke trebalo da budu gotove do petka, čime bi cjelokupni sistem snabdijevanja vodom za ove zaseoke trebalo da bude u funkciji.

"Vjerovatno će nakon toga biti potrebno određeno vrijeme da se sistem stabilizuje, mogući su kvarovi i problemi sa pritiskom pa apelujem da mještani imaju strpljenje. To ne bi trebalo da traje više od desetak dana", naveo je Šarić.

Očekuje da će za oko 15 dana početi radovi na prepumpnoj stanici koja bi trebalo da omogući snabdijevanje vodom za 25 domaćinstava u Gornjim Lusićima.

Kazao je da puštanjem u funkciju stanice u Vulinima vodu dobija i zaselak Đuričići koji pripada opštini Ribnik.

"Imaju položen cjevovod i paralelno sa ispitivanjem cjevovoda koji pripada Banjaluci biće ispitana i njihova mreža, tako da možemo očekivati da i tih 20 domaćinstava dobije vodu", kazao je Šarić.

Predsjednik Savjeta MZ Stričići Zlatko Sladojević je potvrdio da je voda već stigla u Lokvare:

"Nadam se da neće biti većih problema na mreži. Svakako da će vodovod poboljšati kvalitet života. Do sada su žitelji vodu za sve životne potrebe od pića, lične higijene pa do napajanja stoke i zalijavanja bašta koristili iz bunara i izvorišta. Ubuduće će im biti lakše".

Objasnio je da ovim neće biti riješeno pitanje snabdijevanje vodom cijele MZ Stričići.

"Ostaju nepokriveni Gornji Lusići te još nekih 20 kuća u nekoliko manjih zaselaka do kojih nije stigao cjevovod. Trudićemo se da u narednom periodu i to bude riješeno kako bi svaka kuća u Stričićima imala dovedenu vodu", kazao je Sladojević.

Bukvalek

Milenko Šarić je rekao da je iduće godine jedan od prioriteta rješavanje pitanja snabdijevanja Bukvaleka vodom.

"Na tom području imamo priličan broj domaćinstava koji nemaju vodu. Potrebno je napraviti rekonstrukciju postojećeg cjevovoda i proširiti ga kako bi vodovodnom mrežom bila obuhvaćena sva domaćinstava", kazao je Šarić.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Trop

24.08.2016 09:08

Da je Kaja sa Manjače do sad bi i aerodrom imali.

ODGOVORITE
Name

As oglas

24.08.2016 10:18

Naprijed Srpska nema stajanja, jbg kao da je srednji vijek, dobili vodu udarna vijest.

ODGOVORITE
Name

Livne

24.08.2016 13:20

Izbori su čudo...