Сезонски радници црнче за цркавицу

Већина сезонских радника у Српској, прије свега у области грађевинарства, ради на црно.

Република Српска 23.08.2016 | 22:00
Сезонски радници црнче за цркавицу
Многи од њих годинама раде најтеже послове, а да им ни за један једини месец нису уплаћени доприноси.

У Синдикату грађевинарства Републике Српске кажу за “ЕуроБлиц” да је ријеч о класичном искоришћавању, при чему грађевинари не добију ништа, осим плате тек нешто веће од 500 КМ.

"Грађевински радници, у принципу, раде током цијеле године. Многи немају избора него да годинама раде без мјесеца пријаве. Радни статус сезонаца у Српској, очигледно, мало кога интересује", истиче предсједница овог синдиката Драгана Врабичић.

Марко В. из Бањалуке каже да већ скоро деценију зарађују на грађевинама.

"Све вријеме радим на црно. Немам избора, јер је у данашње вријеме ипак најважнија плата којом прехрањујемо породице. Наравно, свјесни смо и шта значи пријава, али ко нас пита",  истиче наш саговорник.

Подсјетимо, у Србији је у припреми нацрт закона о сезонским пословима, који подразумијева увођење ваучера за сезонске раднике који ће им бити гаранција за радни стаж. Како су саопштили из ресорног министарства Србије, закон се односи на све оне с којима послодавци нису имали интерес да закључују уговор о раду.

У Министарству рада Републике Српске истичу да у Српској није у плану доношење посебног прописа за регулисање статуса сезонских радника, те да за тим сада нема потребе.

"Закон о раду Републике Сршске не регулише посебно статус сезонских радника, јер они имају статус запослених у вријеме док обављају сезонске послове код послодаваца", кажу у овом министарству.

Републичка инспекција је за шест мјесеци контролисала 5.960 радника, од којих 414 није имало закључен уговор о раду и нису били пријављени на обавезне видове осигурања.

"Ангажовање радника на црно најчешће је у области угоститељства, грађевинарства, трговине, експлоатације и прераде дрвета", каже портпаролка Инспектората Републике Српске Душанка Макивић. 

Злоупотреба закона

У Унији удружења послодаваца Републике Српске кажу да је чињеница да и међу њима има оних који не пријављују сезонске раднике.

"Реч је о злоупотреби закона, коју ниједан савјестан послодавац не подржава. Да би се овакве појаве свеле на минимум инспекције треба више да раде, односно да кажњавају оне који раднике држе на црно, умјесто да им уплаћују доприносе", истиче предсједник ове уније Драгутин Шкребић.

Извор: ЕуроБлиц

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

мами

23.08.2016 21:46

Све је то боранија! Мало уцене мало висе претње и сви ће гласат за СНСД масинерију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смијешно

24.08.2016 00:58

Обиђе ли инспекција режимске агенције за обезбјеђење гдје је сваки други непријављен,наравно не обиђе!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

24.08.2016 05:23

Са казе Дјокиц као министар рада дали га интересују радници наравно не.

ОДГОВОРИТЕ