Sezonski radnici crnče za crkavicu

Većina sezonskih radnika u Srpskoj, prije svega u oblasti građevinarstva, radi na crno.

Republika Srpska 23.08.2016 | 22:00
Sezonski radnici crnče za crkavicu
Mnogi od njih godinama rade najteže poslove, a da im ni za jedan jedini mesec nisu uplaćeni doprinosi.

U Sindikatu građevinarstva Republike Srpske kažu za “EuroBlic” da je riječ o klasičnom iskorišćavanju, pri čemu građevinari ne dobiju ništa, osim plate tek nešto veće od 500 KM.

"Građevinski radnici, u principu, rade tokom cijele godine. Mnogi nemaju izbora nego da godinama rade bez mjeseca prijave. Radni status sezonaca u Srpskoj, očigledno, malo koga interesuje", ističe predsjednica ovog sindikata Dragana Vrabičić.

Marko V. iz Banjaluke kaže da već skoro deceniju zarađuju na građevinama.

"Sve vrijeme radim na crno. Nemam izbora, jer je u današnje vrijeme ipak najvažnija plata kojom prehranjujemo porodice. Naravno, svjesni smo i šta znači prijava, ali ko nas pita",  ističe naš sagovornik.

Podsjetimo, u Srbiji je u pripremi nacrt zakona o sezonskim poslovima, koji podrazumijeva uvođenje vaučera za sezonske radnike koji će im biti garancija za radni staž. Kako su saopštili iz resornog ministarstva Srbije, zakon se odnosi na sve one s kojima poslodavci nisu imali interes da zaključuju ugovor o radu.

U Ministarstvu rada Republike Srpske ističu da u Srpskoj nije u planu donošenje posebnog propisa za regulisanje statusa sezonskih radnika, te da za tim sada nema potrebe.

"Zakon o radu Republike Sršske ne reguliše posebno status sezonskih radnika, jer oni imaju status zaposlenih u vrijeme dok obavljaju sezonske poslove kod poslodavaca", kažu u ovom ministarstvu.

Republička inspekcija je za šest mjeseci kontrolisala 5.960 radnika, od kojih 414 nije imalo zaključen ugovor o radu i nisu bili prijavljeni na obavezne vidove osiguranja.

"Angažovanje radnika na crno najčešće je u oblasti ugostiteljstva, građevinarstva, trgovine, eksploatacije i prerade drveta", kaže portparolka Inspektorata Republike Srpske Dušanka Makivić. 

Zloupotreba zakona

U Uniji udruženja poslodavaca Republike Srpske kažu da je činjenica da i među njima ima onih koji ne prijavljuju sezonske radnike.

"Reč je o zloupotrebi zakona, koju nijedan savjestan poslodavac ne podržava. Da bi se ovakve pojave svele na minimum inspekcije treba više da rade, odnosno da kažnjavaju one koji radnike drže na crno, umjesto da im uplaćuju doprinose", ističe predsjednik ove unije Dragutin Škrebić.

Izvor: EuroBlic

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

mami

23.08.2016 23:46

Sve je to boranija! Malo ucene malo vise pretnje i svi će glasat za SNSD masineriju!

ODGOVORITE
Name

Smiješno

24.08.2016 02:58

Obiđe li inspekcija režimske agencije za obezbjeđenje gdje je svaki drugi neprijavljen,naravno ne obiđe!?

ODGOVORITE
Name

borac

24.08.2016 07:23

Sa kaze Djokic kao ministar rada dali ga interesuju radnici naravno ne.

ODGOVORITE