Шта је са Законом о високом образовању?

Нацрт Закона о високом образовању није задовољавајући, јасан је био ректор бањалучког Универзитета. Сви декани који су учествовали на сједници проширеног колегијума одржаној 15. јула траже да се нацрт повуче. 

Република Српска 23.08.2016 | 21:40
Шта је са Законом о високом образовању?
Разлози томе су, рекао је Матаруга, многи пропусти. Додао је да овај нацрт никако не ствара добар правац високог образовања и да са Владом морају сарадјивати.

Као главни разлог за овакав став наводимо чињеницу да је већ у процедурама израде овог документа било доста пропуста, гомила приједлога није нашло своје мјесто у овом документу.

Речено је да овај документ не креира правац развоја високог образовања, те да није у складу са регионалним прописима из области високог образовања – каже Матаруга.

На адресу Владе нису стигле конкретне примједбе, узвратио је министар просвјете и културе. Према информацијама са којима располаже, све су то само лична мишљења декана.

Са другим универзитетом немају такав проблем. Како је изборна година, није немогуће да су реакције политички мотивисане, додао је Малешевић.

"Примједба да нови закон не ваља без указивања на поједине чланове и које су то доредбе које не одговарају, који је разлог да се противе појединим рјешењима, то ко је доставио али без неких конкретних назнакла шта то не ваља, мислим да ми на тај начин не можемо утицати да се закон повлачи.Закон не повлачи министар просвјете, ми смо то радили према Влади", тврди Малешевић.

Ректор је ипак имао да наброји конкретне одредбе. Један од недостатака је и нижи критеријум за виша академска звања. Да ли су у питању неспоразуми, ни сам не зна, али се нада да ће се без икаквих конфликата настојати да ријеши ситуацију.

"Ако ћемо детаље, онда ћу бити слободан рећи да су критеријуми избора за виша академска звања у овом нацрту Закона о високом образовању мања него што су у постојећем. Што је недопустиво! Ми тражимо веће критеријуме избора у виша звања",  додаје Матаруга.

На конференцији се Матаруга осврнуо и на друге актуелности. Како је у току други уписни рок, навео је да је остало 1660 слободних мјеста. И то на Правном, Економском, Архитектонско грађевинском, Електротехничком и Машинском факултету. Како је ове године 20 % мање студената уписало факултете, из Ректората су рекли да се очекује и трећи уписни рок.

Извор: Српскацафе

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

студент

23.08.2016 20:02

Саљи те маторце преко 65г у пензију, то су ти декани који се боре само за себе, њих није брига за студенте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да се не лажемо

24.08.2016 09:52

Сто ће нама толики факултети?!! Да би професори имали хонорар! Кога брига , лова је у питању. Паметним доста .

Name

Студент

23.08.2016 20:08

Борба СНСДа (Матаруга) против ДНСа (Малешевић). А високо образовање на издисају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалан

23.08.2016 20:26

Овај Малешевић је дебил купио је наводне школе у Зрењанину професори са факултета га сматрају будалом нема никакав ауторитет.Он да предлаже закон нема благе везе ни са општетехничким а камоли са правном науком.Хитна смјена министра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вд

23.08.2016 20:57

Министар из днс је залутао у просвету глуми поштење и честитост а мажњава гдје стигне нек каже шта има од имовине и како је стеко.Магистриро и докторирао у седмој деценији живота?Треба послати инспекцију да то провјери,мисли да смо сви глупи и да му се вјерује.На суду је са неколико људи,ако га ускоро не смјене биће их 10.

ОДГОВОРИТЕ
Name

градишка

23.08.2016 21:00

Док је био директор средње школе у Градишкој бавио се криминалом,он да предлаже законе професорима на факултету смијешно,будала.Малешевић је најгори министар у просвети од настанка омогућио је страначко запошљавање.Днс багра која ће бити почишћена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

23.08.2016 21:16

Министар не мозе квалитетно да припреми ни закон о обрезивању, а камоли образовању

ОДГОВОРИТЕ
Name

Звекан

24.08.2016 05:01

У Фоци на медицинском факултету имате асистенте који имају радни стаз од 12 година, а који нису објавили нити један науцни рад. Овдје не мислим на радове на сци листи него било гдје. Какав је закон који то омогуцава? Кога бре такви асистенти несто да науце? Ало бре!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реx рибалдорум

24.08.2016 05:26

Колико је неускладјено трзисте високог образовања показује један мали детаљ. Наиме родитељи дјеце који су уписали тзв факултет здравствене његе казу да су преварени. Дјеца која су га заврсила у реалном зивоту слузе само да слусају старије сестре на одјељењу, носају носе и слицно. Са тим факултетом се усрецило само пар сестара које су се запослиле на том факултету како неки асистенти па сад изигравају квазинтелектуалце. Људи са том дипломом нису ниста друго него обицне медицинске сестре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ректор Матаруга Лазе

24.08.2016 05:26

Критеријуми по новом закну су исти. Он изабран по старом закону, а сада трази да закон о избору буде тези за младје колеге. Себицњак и лицемјер. Типицно понасање за диктатора. Послије мене потоп и заболи ме. Сто се он не изабере по строзијим критеријума. Има ли он рад у задњих пет ходина на СЦИ листи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицо

24.08.2016 07:01

Медицински факултет је из Фоце одавно требало премјестити у Бијељину. Тамо је ултрамодерна болница, велики број становника сто омогуцава неопходну праксу за студенте, а и јефтиније је довлацити професоре из Београда и Новог сада, мислим близе је.Има нова зграда са амфитеатрима, ста ти висе треба.Реалније је да це се у будуцности из популације од 200000 у будуцности формира кадар факултета него из популације од 19000 становника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

инкогнито

24.08.2016 08:48

Дане је глуперда лично га знам предаво ми је опште теничко,не вјерујем да се даље дошколово све то треба провјерити сад ће реконструкција владе први је за смјену.

ОДГОВОРИТЕ