Šta je sa Zakonom o visokom obrazovanju?

Nacrt Zakona o visokom obrazovanju nije zadovoljavajući, jasan je bio rektor banjalučkog Univerziteta. Svi dekani koji su učestvovali na sjednici proširenog kolegijuma održanoj 15. jula traže da se nacrt povuče. 

Republika Srpska 23.08.2016 | 21:40
Šta je sa Zakonom o visokom obrazovanju?
Razlozi tome su, rekao je Mataruga, mnogi propusti. Dodao je da ovaj nacrt nikako ne stvara dobar pravac visokog obrazovanja i da sa Vladom moraju saradjivati.

Kao glavni razlog za ovakav stav navodimo činjenicu da je već u procedurama izrade ovog dokumenta bilo dosta propusta, gomila prijedloga nije našlo svoje mjesto u ovom dokumentu.

Rečeno je da ovaj dokument ne kreira pravac razvoja visokog obrazovanja, te da nije u skladu sa regionalnim propisima iz oblasti visokog obrazovanja – kaže Mataruga.

Na adresu Vlade nisu stigle konkretne primjedbe, uzvratio je ministar prosvjete i kulture. Prema informacijama sa kojima raspolaže, sve su to samo lična mišljenja dekana.

Sa drugim univerzitetom nemaju takav problem. Kako je izborna godina, nije nemoguće da su reakcije politički motivisane, dodao je Malešević.

"Primjedba da novi zakon ne valja bez ukazivanja na pojedine članove i koje su to doredbe koje ne odgovaraju, koji je razlog da se protive pojedinim rješenjima, to ko je dostavio ali bez nekih konkretnih naznakla šta to ne valja, mislim da mi na taj način ne možemo uticati da se zakon povlači.Zakon ne povlači ministar prosvjete, mi smo to radili prema Vladi", tvrdi Malešević.

Rektor je ipak imao da nabroji konkretne odredbe. Jedan od nedostataka je i niži kriterijum za viša akademska zvanja. Da li su u pitanju nesporazumi, ni sam ne zna, ali se nada da će se bez ikakvih konflikata nastojati da riješi situaciju.

"Ako ćemo detalje, onda ću biti slobodan reći da su kriterijumi izbora za viša akademska zvanja u ovom nacrtu Zakona o visokom obrazovanju manja nego što su u postojećem. Što je nedopustivo! Mi tražimo veće kriterijume izbora u viša zvanja",  dodaje Mataruga.

Na konferenciji se Mataruga osvrnuo i na druge aktuelnosti. Kako je u toku drugi upisni rok, naveo je da je ostalo 1660 slobodnih mjesta. I to na Pravnom, Ekonomskom, Arhitektonsko građevinskom, Elektrotehničkom i Mašinskom fakultetu. Kako je ove godine 20 % manje studenata upisalo fakultete, iz Rektorata su rekli da se očekuje i treći upisni rok.

Izvor: Srpskacafe

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

student

23.08.2016 20:02

Salji te matorce preko 65g u penziju, to su ti dekani koji se bore samo za sebe, njih nije briga za studente.

ODGOVORITE
Name

Da se ne lažemo

24.08.2016 09:52

Sto će nama toliki fakulteti?!! Da bi profesori imali honorar! Koga briga , lova je u pitanju. Pametnim dosta .

Name

Student

23.08.2016 20:08

Borba SNSDa (Mataruga) protiv DNSa (Malešević). A visoko obrazovanje na izdisaju.

ODGOVORITE
Name

realan

23.08.2016 20:26

Ovaj Malešević je debil kupio je navodne škole u Zrenjaninu profesori sa fakulteta ga smatraju budalom nema nikakav autoritet.On da predlaže zakon nema blage veze ni sa opštetehničkim a kamoli sa pravnom naukom.Hitna smjena ministra.

ODGOVORITE
Name

vd

23.08.2016 20:57

Ministar iz dns je zalutao u prosvetu glumi poštenje i čestitost a mažnjava gdje stigne nek kaže šta ima od imovine i kako je steko.Magistriro i doktorirao u sedmoj deceniji života?Treba poslati inspekciju da to provjeri,misli da smo svi glupi i da mu se vjeruje.Na sudu je sa nekoliko ljudi,ako ga uskoro ne smjene biće ih 10.

ODGOVORITE
Name

gradiška

23.08.2016 21:00

Dok je bio direktor srednje škole u Gradiškoj bavio se kriminalom,on da predlaže zakone profesorima na fakultetu smiješno,budala.Malešević je najgori ministar u prosveti od nastanka omogućio je stranačko zapošljavanje.Dns bagra koja će biti počišćena.

ODGOVORITE
Name

Realno

23.08.2016 21:16

Ministar ne moze kvalitetno da pripremi ni zakon o obrezivanju, a kamoli obrazovanju

ODGOVORITE
Name

Zvekan

24.08.2016 05:01

U Foci na medicinskom fakultetu imate asistente koji imaju radni staz od 12 godina, a koji nisu objavili niti jedan naucni rad. Ovdje ne mislim na radove na sci listi nego bilo gdje. Kakav je zakon koji to omogucava? Koga bre takvi asistenti nesto da nauce? Alo bre!

ODGOVORITE
Name

Rex ribaldorum

24.08.2016 05:26

Koliko je neuskladjeno trziste visokog obrazovanja pokazuje jedan mali detalj. Naime roditelji djece koji su upisali tzv fakultet zdravstvene njege kazu da su prevareni. Djeca koja su ga zavrsila u realnom zivotu sluze samo da slusaju starije sestre na odjeljenju, nosaju nose i slicno. Sa tim fakultetom se usrecilo samo par sestara koje su se zaposlile na tom fakultetu kako neki asistenti pa sad izigravaju kvazintelektualce. Ljudi sa tom diplomom nisu nista drugo nego obicne medicinske sestre.

ODGOVORITE
Name

Rektor Mataruga Laze

24.08.2016 05:26

Kriterijumi po novom zaknu su isti. On izabran po starom zakonu, a sada trazi da zakon o izboru bude tezi za mladje kolege. Sebicnjak i licemjer. Tipicno ponasanje za diktatora. Poslije mene potop i zaboli me. Sto se on ne izabere po strozijim kriterijuma. Ima li on rad u zadnjih pet hodina na SCI listi.

ODGOVORITE
Name

Mico

24.08.2016 07:01

Medicinski fakultet je iz Foce odavno trebalo premjestiti u Bijeljinu. Tamo je ultramoderna bolnica, veliki broj stanovnika sto omogucava neophodnu praksu za studente, a i jeftinije je dovlaciti profesore iz Beograda i Novog sada, mislim blize je.Ima nova zgrada sa amfiteatrima, sta ti vise treba.Realnije je da ce se u buducnosti iz populacije od 200000 u buducnosti formira kadar fakulteta nego iz populacije od 19000 stanovnika.

ODGOVORITE
Name

inkognito

24.08.2016 08:48

Dane je gluperda lično ga znam predavo mi je opšte teničko,ne vjerujem da se dalje doškolovo sve to treba provjeriti sad će rekonstrukcija vlade prvi je za smjenu.

ODGOVORITE