Туђман хтио подјелу БиХ са Србима

Председник Хрватске Фрањо Туђман је почетком 1992. године покушао да убеди САД да је у њиховом интересу да Срби и Хрвати поделе БиХ.

Босна и Херцеговина 23.08.2016 | 18:15
Туђман хтио подјелу БиХ са Србима
Председник Хрватске Фрањо Туђман је почетком 1992. године покушао да убеди САД да је у њиховом интересу да Срби и Хрвати поделе БиХ, те је потврдио да је о томе разговарао не само са Слободаном Милошевићем, већ и са лидерима Срба у БиХ који Хрватима нуде договор, наведено је у депеши од фебруара 1992. године која је из америчке амбасаде у Београду упућена у Стејт департмент, а декласификована је прошлог месеца.

Како је истакнуто, Туђман је покушао да докаже да ће муслимани довести пола милиона Турака, као и да ће се преко Санџака и Косова повезати са Турском, преносе "Независне".

Узимајући у обзир "високи наталитет муслимана", како пише у депеши, муслиманска држава у Европи не би била у интересу ни Америке ни Европе.

У депеши је истакнуто да је амерички амбасадор Ворен Цимерман био шокиран овим тврдњама, уз напомену да је интерес за поделу БиХ у Туђману вероватно побудио Слободан Милошевић током разговора у Бриселу.

Наведено је да је Цимерман упитао Туђмана како је могуће да са Србима ратује у Хрватској, а да истовремено с њима преговара у БиХ, Туђман је, како се тврди у депеши, одговорио да је БиХ вештачка држава створена вољом колонијалних сила, а да је Хрватска стара држава која се простирала до Земуна, те да је неопходно да у интересу мира Срби и Хрвати постигну договор у БиХ, с тим да би муслиманима била препуштена територија Сарајева с околином.

У депеши се истиче да је телефонски разговор са Туђманом иницирао Цимерман како би га похвалио јер је пристао да одблокира касарне ЈНА у Хрватској и да му објасни зашто САД не могу да признају Хрватску, али да је Туђман веома брзо разговор скренуо на БиХ и његове планове о подели.

"Било нам је јасно да Туђман једноставно не може да схвати да муслимани имају било какво право да одлучују о судбини БиХ.

Потпуно је одбацио амбасадорово мишљење да је Изетбеговић разумна особа која жели постићи компромис. Туђман је за Изетбеговића рекао да је турски човек који жели да створи велику Босну. Рекао је да ако ми то дозволимо, Хрвати ће бити препуштени судбини у терористичкој кампањи која не би поштедела ни Загреб", пише у документу.

Разговор је даље, како је наведено, из фазе бизарног прешао у "фазу кошмара", када је Туђман почео да заступа српску позицију, тврдећи да је за мир потребно да се реши положај два милиона Срба западно од Дрине, те да тензије могу једино трајно да се реше цртањем нових граница.

"Ако ви и Милошевић поделите БиХ, биће рата. Шта очекујете да ће тада муслимани урадити", рекао је амерички амбасадор и напомено у депеши да је Туђман својим аргументима практично обележио хрватску политику према Србима у сопственој земљи.

На даље инсистирање Туђмана да је подела БиХ једино рјешење које ће муслимани морати прихватити ако Срби и Хрвати истрају, Цимерман је разговор скренуо на Србију, истакавши да Запад мора да покаже Милошевићу да отимање БиХ није одговор. Онда је, како је истакнуто, отворено критиковао њемачку политику према БиХ, преноси тај лист.

"Немачка је у великој мери одговорна за овај проблем јер је натерала Изетбеговића да мора да бира између независности и прикључења мини-Југославији којом би доминирали Срби. Његова одлука да иде на независност је разумљива, али је изазвала очекиван српски одговор. Изетбеговићаби требало подржати да изађе из овог проблема и зато је позиција САД да морају опстати постојеће границе", наведено је у депеши.

Амбасадор је онда позвао Туђмана да се не придружује Милошевићу у замци редефинисања граница. Туђман је Цимермана упозорио да САД треба да пазе на политику НЊемачке према муслиманима, а амбасадор је, приводећи разговор крају, упозорио Туђмана да ће изгубити америчку подршку ако настави са таквом политиком.

У уводном делу разговора, Цимерман је објаснио да Америка не може да призна Хрватску из два разлога: прво зато што је у Југославији ратно стање, а друго, зато што непризнавањем Хрватске САД задржавају одређени кредибилитет и могућност да утичу на Београд.

"САД НЕЋЕ ПРИЗНАТИ СРПСКУ РЕПУБЛИКУ У БИХ"

САД никад неће признати српску републику у БиХ која би настала као резултат "српске агресије" на ту земљу, рекао је Ворен Цимерман, амерички амбасадор у Београду у телефонском разговору с Туђманом из фебруара 1992, који је недавно декласификовао Стејт департмент.

"Српске активности у стварању српске републике у БиХ видимо као агресију коју нити хоћемо нити можемо признати и прихватити. Нећемо прихватити ни хрватску агресију као успостављање равнотеже према српским акцијама. Како очекујете од нас да се супротставимо српским намјерама да мењају границе у Хрватској, а да истовремено подржимо исте такве ваше активности у БиХ", рекао је Цимерман.

Извор: Независне

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

роле

23.08.2016 16:27

Имао је и тудјман понеку паметну.бих је фиктивна,само на папиру и у срцима мепросвецених муслимана..А,ето створи се Дрзава Република Српска...вец,висе од двије деценије..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

23.08.2016 16:50

Еј Роле частим те за ово Купим ти буквар па крени са учењем.

Name

Роле в

23.08.2016 18:43

Под хитно географију из основне сколе у руке и цитај.

Name

Ре

23.08.2016 20:52

Роле је у праву. Ко је вама крив што сматрате другачије и не признате РС.

Name

ре роле

24.08.2016 04:59

Неће да може.

Name

ре

24.08.2016 10:38

Па ја јутрос из Мостара у Невесиње. Нигдје границе, нигдје полиције, у Невесињу у употреби КМ, таблице исте ко у Мостару. Једино, брате, некаквих графита о Младићу и Караџићу на све стране. Ваљда је зато тај крај толико и пропао, а штета баш лијепо мјесто и крај...

Name

Хурем (Александра)

24.08.2016 13:17

Благо теби онда, јер Срби кад се надју на муслиманској и хрватској територији не пролазе кроз њу бас тако лако као ти Мостарац сто продје кроз Невесиње...Тразе муслимани босњацки да се писе и цита по сколама у Српској, који бy тхе wаy ни не постоји, као ни босански, а хајде да видимо да се у сколама у Федерацији цита и писе на српском језику. Кад уведосе српски у сколама по Сарајеву, Зеници, Тузли и да не набрајам, а кад смо вец код Тузле, била сам слуцајно присутна и гледала сам у прослу недељу, како свадба хрватска (католицка) пролази са све расиреном саховницом и ником ниста, а не дај Бозе да Србин тако расири своју српску заставу и провоза се Тузлом или Сарајевом, било би му као сто је и било у Сарајеву пред рат, кад су српски сватови страдали, па ко је ту показао први да је зељан крви, подјеле и мрзње...Срби или они који су пуцали на те исте Србе у сватовима. Не мозе неко оцекивати да има нека права од мене, ако их ни ја немам од њега, а свим муслиманима би препоруцила, (јер их је веома мали број гледао и пратио серију Сулејман Велицанствени, а сто ли Бозе), да погледају цијелу серију и све епизоде, па мозда и науце несто о свом поријеклу и историји, јер стета сто је Срби нису резирали да их могу и за то окривити, како лазу и измисљају, него је резирали Турци и све показасе и приказасе...поздрав свима онима који не оцекују да це пљувањем на друге и истицуци само своје остати без реаговања тих истих других...

Name

Xy

23.08.2016 16:33

Па то се одавно зна, ниста ново

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др.Дабиц Драган

23.08.2016 16:44

Као да сада није подјељена. Ф.БИХ-Хрватски кантони,Босњацки кантони.Брцко Дистрикт.Република Српска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тудјман-цовиц

23.08.2016 17:16

Ево га и данас...Цовиц помазе Србе сада као сто је тудјман....па тудјман протјера 2 мил срба...оцекуј те онда и да це цовиц...политика латина је иста помази па зацерај...као и муслиманима 93....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цц

23.08.2016 20:21

Браво за коментар

Name

неки

23.08.2016 17:24

Депеса је декласификована тј. није висе тајна,а објасњава и доказује пуно тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазар

23.08.2016 17:44

Сваста се десавало..Поделе нису ником добро донеле..Лепа је Босна и људи су тамо дивни.То се зло није смело тим људима нацинити..А ви брацо морате и даље зивети с тим људима..Памет у главу и тразите опроста..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре лазар

23.08.2016 20:02

Одакле си Лазаре па тако лијепо збориш. Дођи живи у Босни кад ти је лијепа, ми Срби ћемо у Републици Српској.

Name

Ре лазар

23.08.2016 20:54

Јеси ти то Јовановићу Чедо?

Name

Ријечи

24.08.2016 10:36

Ријечи једног искреног и поштеног Србина боле неке радикалне Србе с ове стране Дрине.

Name

Прле

23.08.2016 18:09

Па то је сваком јасно ста су биле намјере и због цега се у сустини и водио рат. Унисти једне нека двоје дијеле.. и онда се поцну измисљати којекакве теорије како је рат поцео због нецег другог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

подјела

23.08.2016 18:49

Свејесни смо ми какве имамо комсије и знамо да им је то јос увијек намјера и зеља само сто то не смију због разних интереса износити у јавност

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босна и Херцегохина

23.08.2016 19:12

Држава дијеле многи одлазе коме ће остат Хрватска Србија Босна биће ненасељене ко пустња

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоцо

23.08.2016 19:34

Људи па сто нико не отвори тајне архиве ништа није како изгледа комплетна плејада политичара из ратног периода су слуге светских моћника и још увек нас држе у заблуди позз

ОДГОВОРИТЕ
Name

Их јооој

24.08.2016 05:51

Знаци и покојни Тудјман је имао праву визију. Ово му је била одлицна идеја.Било би доста тога другације на овим просторима.Мислим на брадате, наорузане, сто имају своје центре и врсљају по сумама.Не би било онога сто сто се зели представити а није га било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

24.08.2016 10:35

Де ти прво види које и чије брадоње су вршљале по БиХ 1991. и 1992. Након тих брадоња дошли су вехабије, а не би дошли да није било ових првих.

Name

Хурем (Александра)

24.08.2016 14:09

Сто се тице Фрање и његове подјеле, па Хрватима да није било Тита, не би добили ни Далмацију, која никада није ни била њихова, као ни Истру и јос неке дјелове Хрватске, који никада нису ни били у саставу Хрватске, све до заврсетка Другог свјетског рата, а сто се тице Крајине, сто не прогласисе Крајину и Далмацију (коју су ионако добили на поклон) аутономном покрајином, него Србији увалисе покрајине, а све у славу и цаст братства и јединства...за оне који не знају, Крајину је Србима населила Аустроугарска да се боре против Турака, јер су били првокласни борци, а онда их Хрвати прогласисе агресорима над својим властитим огњистима и протјерасе и наравно, ником ниста...а гдје год је истјеран иједан Хрват, то се и даље зове и сматра хрватским и наравно припада Хрватима...за мене је и било каква подјела боља од свих ових лази, заваравања и силне неправде...50 година смо били претис лонац, под називом ''братство и јединство'' који је само цекао да експлодира, а сада смо поново сви у лонцу, али овај пут босанском, који само кува, а од тог кувања се јос нико не нахрани...ни након 25 година мира...нити це...поззз

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

24.08.2016 15:04

Паметан предлог

ОДГОВОРИТЕ