Сиромашни грађани страхују од зиме

Сиромашни становници Републике Српске стрепе од доласка јесени, а да би се изборили са надолазећим хладним данима неопходна им је помоћ добрих људи, који су спремни да донирају пећи, угаљ и дрва, јер им је то најпотребније.

Република Српска 23.08.2016 | 13:35
Сиромашни грађани страхују од зиме
Потврдили су ово у организацијама Црвеног крста широм Републике Српске апелујући на донаторе да помогну социјално-угроженим суграђанима да прегурају зиму. Полице у магацинима ових организација углавном зјапе празне. Одјеће има, али кубури се са храном и хигијенским средствима.

"Прије почетка годишњих одмора обезбиједили смо нешто залиха у складишту, али су потребе све веће, па се то свакодневно дијелило угроженом становништву и рафе су нам остале готово празне" навела је секретар бањалучког Црвеног крста Жељкица Илић.

Иако осим републичке, имају и помоћ града Приједора, у њиховом Црвеном крсту такође истичу да се тешко боре да обезбиједе потрепштине за пуко преживљавање.

"Наше складиште готово никада није баш потпуно празно, али потребе су веће од количина које имамо. Зима иде, сада је угроженима неопходно обезбиједити огрев" навео је секретар приједорског Црвеног крста Зоран Веселиновић.

Да су, осим огрева, недостатак конзервисане хране, уља, брашна, соли, тјестенине, пелена за одрасле, детерџената, сапуна и шампона, међу највећим потребама угрожених казали су и у добојском Црвеном крсту.

"Апсолутно све је празно. Сада је важно да људи, уколико су у могућности, поклоне пећи и дрва" поручили су.

Залихе су пресушиле и у Бијељини, а секретар Црвеног крста у овом граду Перица Глигић каже да су им осим за пакете, потребне и веће количине хране за јавну кухињу. Ништа боља ситуација није ни у Зворнику.

"Ни ми немамо ништа, али су сада осим хране и хигијенских пакета, најпотребнији постељина, деке, пећи и огрев. Немамо ни зимске обуће, која ће људима бити неопходна" навела је секретар ове организације у Зворнику Данојка Мићић додајући да је све више социјално угрожених грађана.

Ситуација у Фочи је такође тешка, а и у њиховом магацину могуће је пронаћи само одјећу. Од зиме страхују како сиромашни становници, тако и представници Црвеног крста.

"Хране готово да немамо. Потребно је обезбиједити и пећи, угаљ или дрва" навела је секретар организације Снежана Ковач.

Горући проблем у Фочи јесте и недостатак пелена за одрасле, али фали и обуће, нарочито за дјецу.

"Због хигијене настојимо да обезбиједимо нову обућу, нарочито дјеци, јер су она јако осјетљива" казала је Ковачева апелујући на фирме да им донирају ципеле.

Иако се некако сналазе, захваљујући сталној помоћи хуманиста, секретар Црвеног крста Шамац Даница Радуловић наглашава да су донације увијек добродошле.

Кварљива роба

Генерални секретар Црвеног крста РС Ђоко Михајловић истакао је раније да немају довољно магацина, те им је због тога тешко да чувају велике количине намирница.

"Магацини су често и неусловни. Апелујемо да грађани доносе некварљиву и трајнију храну" казао је он.

Према процјенама око десет одсто становника Српске социјално је угрожено, а како је навео Михајловић тај број се годишње повећа за десет процената. Организација Црвеног крста у Републици Српској дјелује у 65 локалних заједница.

Извор: Глас Српске

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Карадоз

23.08.2016 11:37

Зар има сиромаства у ПЦ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

23.08.2016 13:20

Зар РС која је препуна суме, вецина територије под сумама, не мозе обезбједити пар хиљада кубика црвеном крсту? Цему онда плацати намете? Не да нам радити, не да социјално угрозеним, инвалидима, пензионерима, борцима..који је смисао њеног постојања? Узивање групе лопова?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

САНЕ

23.08.2016 13:35

Паре за референдум усмјерити гдје треба купити људима од тих пара огријев.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зазао

23.08.2016 14:19

Сиромасним је свака зима теска!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

23.08.2016 14:38

Трк на референдум. По гласу 2 метра дрва...

ОДГОВОРИТЕ
Name

грађанин

23.08.2016 14:40

Е чуј у Фочи тако ситуација тешка. Па нека апелују да грађани доносе робу које сигурно имају на претек или је само важно давати изјаве за јавност као да су амбасадори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

23.08.2016 16:11

Само ви руке у џепове само ће доћи а земља и шума с толиким богаством нек плачу

ОДГОВОРИТЕ
Name

раконцај зељо

02.12.2018 17:49

зивим са зеном и тастом и нсмо у могуцности да купимо огрев,седимо у јакнама по куци па би замолијо све добре људе да нам помогну

ОДГОВОРИТЕ