Хиларина савјетница радила за исламисте

Хума Абедин, једна од главних сарадница за кампању Хилари Клинтон и жена која би могла да постане шеф кабинета прве жене предсједника у историји Америке, десет година је уређивала радикални исламски часопис, који је критикова женска права и оптужио САД за нападе 11. септембра.

Свијет 23.08.2016 | 07:51
Хиларина савјетница радила за исламисте
Хума Абедин и Хилари КлинтонФото: РЕУТЕРС

Једно од највећих достигнућа Хилари Клинтон представљених на сајту кампање јесте пружање подршке Свјетској конференцији о женама у Пекингу 1995, када је изјавила да су "женска права људска права". Њен говор је постао кључна тачка њене кампање, која је посебно истакнута на видео-снимку са конвенције Демократске странке, када је званично проглашена предсједничким кандидатом те партије.

Међутим, убрзо након овог "историјског и револуционарног" догађаја 1995, како га је Клинтонова недавно описала, њена асистенткиња Хума Абедин објављивала је чланке у саудијском часопису који су се критички обрачунавали с њеном феминистичком платформом. У то вријеме, Абединова је била помоћник уредника "Јоурнал оф Муслим Миноритy Аффаирс", чија је главна уредница била њена мајка. У то вријеме Хума Абедин је била на пракси у Беијлој кући, гдје је радила за тадашњу прву даму Хилари Клинтон.

У чланку објављеном у дотичном часопису под називом "Женска права су исламска права" из 1996. године наводи се да самохране мајке, запослене мајке и геј парови с дјецом не треба да буду признати као породица. Такође се наводи да слободније облачење уведено послије ослобођења жена "води директно до нежељених посљедица у виду сексуалног промискуитета и неодговорног сексуалног понашања и посредно промовише насиље против жена", што, оцјењује "Њујорк пост", другим ријечима значи да сексуално ослобођене жене саме траже да буду силоване.

"Брак само између мушкарца и жене"

"Брачна заједница између мушкарца и жене, проширена стварањем потомства, једина је дефиниција породице коју муслимани могу да прихвате", наводи аутор чланка, саудијски званичник из невладине организације Свјетска исламска лига, упозоравајући на "опасности алтернативних начина живота". Часопис који је уређивала Абединова је, иначе, основао бивши предсједник Свјетске исламске лиге.

"Гурање (мајки) на отворено тржиште рада јасан је доказ недостатка поштовања према женствености и мајчинству", наводи се даље у тексту.

У другом чланку из јануара 1996. мајка Хуме Абедин, која је представљала Лигу на конференцији УН, написала је да Клинтонова и други говорници заговарају "веома агресиван и радикално феминистички" програм, који је неисламски и погрешан зато што је оријентисан према јачању утицаја жена.

"'Јачање утицаја' жена више штети него што користи женским интересима и њиховим односима с мушкарцима", написала је Салеха Махмуд Абедин. "Стављајући жене под "заштиту и бригу" мушкараца и повјеравајући женама одговорност за оне за које су надлежне, исламске вриједности доприносе разумијевању у међуљудским и породичним односима... Од свих вјерских система, ислам је отишао најдаље када је ријеч о успостављању равноправности међу половима. Признајући централну улогу жене у рађању и васпитавању дјеце и стварању дома, ислам повјерава одговорност за економско издржавање породице превасходно мушким члановима", наводи Салеха Махмуд Абедин.

"Насиље у породици је само стрес"

Насиље у породици она сматра посљедицом "стреса и фрустрације с којима се мушкарци суочавају у свакодневном животу". Иако осуђује такво насиље, не сматра да је добро кажњавати мушкарце за то, преноси "Њујорк пост".

"Мушкарци су чешће жртве насиља у породици него жене... Ако посматрамо свијет из мушког угла, видјећемо да пате због многих тешкоћа и неправди."

Хума Абедин се није извинила због мајчиних ставова: "Моја мајка је путовала по свијету и учествовала на међунардним конференцијама посвећеним јачању жена, и то је нормално", изјавила је она недавно за магазин "Вог".

Хума је радила у мајчином часопису до 2008. године. Била је "помоћник уредника" у импресуму издања из 2002. у коме је њена мајка тврдила да је Сједињеним Државама било суђено да буду нападнуте 11. септембра због "санкција" које су наметнуле Ираку и других неправди које су нанијеле муслиманском свијету.

"Била је то темпирана бомба која је морала да експлодира, а експлодирала је 11. септембра, промијенивши живот и вријеме друштва и народа којима је требало да служи".

Хума Абедин је у сваком погледу најлојалнија сарадница Хилари Клинтон, која је и најдуже радила за њу - прво у Бијелој кући, послије тога у Сенату и на крају у Стејт Дипартменту, а данас је потпредсједник тима за вођење предсједничке кампање.

Неколико сати након што је "Њујорк пост" објавио чланак о блиској сарадници Хилари Клинтон, портпарол предсједничке кандидаткиње Ник Мерил саопштио је да Хума Абедин није учествовала у уређивању радикалног исламског часописа, иако је њено име било наведено у импресуму.

"Сматрам да је њено име напросто било само наведено. Она није учествовала у уређивању публикације", рекао је он, додавши да је њена улога била симболична и да у ствари није била члан уредничког тима часописа "Јоурнал оф Муслим Миноритy Аффаирс", које је финансирала Саудијска Арабија, а који је изражавао радикално антифеминистичке ставове и строге исламске законе који су на мети критика због угњетавања жена.

Извор: Блиц

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Аха

23.08.2016 06:56

Овај блиц све зна.ако не ваља само брак између мушка и жене онда је овај блиц педерски часопис

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.08.2016 07:56

Не ваља ти блиц јер открива како алахови следбедници убијају и силују жене које су друге вјере,као ни то што открише ваше исламске болести и сарадње са терористима и исламистима.

Name

Ре.ре

23.08.2016 11:32

Ти си болестан у својој дуси мрзеци друге

ОДГОВОРИТЕ
Name

увек било.

23.08.2016 17:59

ре:ГДЕ СЕ БАБЕ ПОЛИТИКУ ГОНЕ !ЂАВО НЕМА ШТА ДА ТРАЖИ.

Name

Ре Ре.ре

24.08.2016 12:46

Споменик живом човјеку, оснивачу и вођи Исламске државе Билу Клинтону, Хилари, илари, ри, иииииииииииии ?