Hilarina savjetnica radila za islamiste

Huma Abedin, jedna od glavnih saradnica za kampanju Hilari Klinton i žena koja bi mogla da postane šef kabineta prve žene predsjednika u istoriji Amerike, deset godina je uređivala radikalni islamski časopis, koji je kritikova ženska prava i optužio SAD za napade 11. septembra.

Svijet 23.08.2016 | 07:51
Hilarina savjetnica radila za islamiste
Huma Abedin i Hilari KlintonFoto: REUTERS

Јedno od najvećih dostignuća Hilari Klinton predstavljenih na sajtu kampanje jeste pružanje podrške Svjetskoj konferenciji o ženama u Pekingu 1995, kada je izjavila da su "ženska prava ljudska prava". Njen govor je postao ključna tačka njene kampanje, koja je posebno istaknuta na video-snimku sa konvencije Demokratske stranke, kada je zvanično proglašena predsjedničkim kandidatom te partije.

Međutim, ubrzo nakon ovog "istorijskog i revolucionarnog" događaja 1995, kako ga je Klintonova nedavno opisala, njena asistentkinja Huma Abedin objavljivala je članke u saudijskom časopisu koji su se kritički obračunavali s njenom feminističkom platformom. U to vrijeme, Abedinova je bila pomoćnik urednika "Journal of Muslim Minority Affairs", čija je glavna urednica bila njena majka. U to vrijeme Huma Abedin je bila na praksi u Beijloj kući, gdje je radila za tadašnju prvu damu Hilari Klinton.

U članku objavljenom u dotičnom časopisu pod nazivom "Ženska prava su islamska prava" iz 1996. godine navodi se da samohrane majke, zaposlene majke i gej parovi s djecom ne treba da budu priznati kao porodica. Takođe se navodi da slobodnije oblačenje uvedeno poslije oslobođenja žena "vodi direktno do neželjenih posljedica u vidu seksualnog promiskuiteta i neodgovornog seksualnog ponašanja i posredno promoviše nasilje protiv žena", što, ocjenjuje "Njujork post", drugim riječima znači da seksualno oslobođene žene same traže da budu silovane.

"Brak samo između muškarca i žene"

"Bračna zajednica između muškarca i žene, proširena stvaranjem potomstva, jedina je definicija porodice koju muslimani mogu da prihvate", navodi autor članka, saudijski zvaničnik iz nevladine organizacije Svjetska islamska liga, upozoravajući na "opasnosti alternativnih načina života". Časopis koji je uređivala Abedinova je, inače, osnovao bivši predsjednik Svjetske islamske lige.

"Guranje (majki) na otvoreno tržište rada jasan je dokaz nedostatka poštovanja prema ženstvenosti i majčinstvu", navodi se dalje u tekstu.

U drugom članku iz januara 1996. majka Hume Abedin, koja je predstavljala Ligu na konferenciji UN, napisala je da Klintonova i drugi govornici zagovaraju "veoma agresivan i radikalno feministički" program, koji je neislamski i pogrešan zato što je orijentisan prema jačanju uticaja žena.

"'Јačanje uticaja' žena više šteti nego što koristi ženskim interesima i njihovim odnosima s muškarcima", napisala je Saleha Mahmud Abedin. "Stavljajući žene pod "zaštitu i brigu" muškaraca i povjeravajući ženama odgovornost za one za koje su nadležne, islamske vrijednosti doprinose razumijevanju u međuljudskim i porodičnim odnosima... Od svih vjerskih sistema, islam je otišao najdalje kada je riječ o uspostavljanju ravnopravnosti među polovima. Priznajući centralnu ulogu žene u rađanju i vaspitavanju djece i stvaranju doma, islam povjerava odgovornost za ekonomsko izdržavanje porodice prevashodno muškim članovima", navodi Saleha Mahmud Abedin.

"Nasilje u porodici je samo stres"

Nasilje u porodici ona smatra posljedicom "stresa i frustracije s kojima se muškarci suočavaju u svakodnevnom životu". Iako osuđuje takvo nasilje, ne smatra da je dobro kažnjavati muškarce za to, prenosi "Njujork post".

"Muškarci su češće žrtve nasilja u porodici nego žene... Ako posmatramo svijet iz muškog ugla, vidjećemo da pate zbog mnogih teškoća i nepravdi."

Huma Abedin se nije izvinila zbog majčinih stavova: "Moja majka je putovala po svijetu i učestvovala na međunardnim konferencijama posvećenim jačanju žena, i to je normalno", izjavila je ona nedavno za magazin "Vog".

Huma je radila u majčinom časopisu do 2008. godine. Bila je "pomoćnik urednika" u impresumu izdanja iz 2002. u kome je njena majka tvrdila da je Sjedinjenim Državama bilo suđeno da budu napadnute 11. septembra zbog "sankcija" koje su nametnule Iraku i drugih nepravdi koje su nanijele muslimanskom svijetu.

"Bila je to tempirana bomba koja je morala da eksplodira, a eksplodirala je 11. septembra, promijenivši život i vrijeme društva i naroda kojima je trebalo da služi".

Huma Abedin je u svakom pogledu najlojalnija saradnica Hilari Klinton, koja je i najduže radila za nju - prvo u Bijeloj kući, poslije toga u Senatu i na kraju u Stejt Dipartmentu, a danas je potpredsjednik tima za vođenje predsjedničke kampanje.

Nekoliko sati nakon što je "Njujork post" objavio članak o bliskoj saradnici Hilari Klinton, portparol predsjedničke kandidatkinje Nik Meril saopštio je da Huma Abedin nije učestvovala u uređivanju radikalnog islamskog časopisa, iako je njeno ime bilo navedeno u impresumu.

"Smatram da je njeno ime naprosto bilo samo navedeno. Ona nije učestvovala u uređivanju publikacije", rekao je on, dodavši da je njena uloga bila simbolična i da u stvari nije bila član uredničkog tima časopisa "Journal of Muslim Minority Affairs", koje je finansirala Saudijska Arabija, a koji je izražavao radikalno antifeminističke stavove i stroge islamske zakone koji su na meti kritika zbog ugnjetavanja žena.

Izvor: Blic

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Aha

23.08.2016 06:56

Ovaj blic sve zna.ako ne valja samo brak između muška i žene onda je ovaj blic pederski časopis

ODGOVORITE
Name

Re

23.08.2016 07:56

Ne valja ti blic jer otkriva kako alahovi sledbednici ubijaju i siluju žene koje su druge vjere,kao ni to što otkriše vaše islamske bolesti i saradnje sa teroristima i islamistima.

Name

Re.re

23.08.2016 11:32

Ti si bolestan u svojoj dusi mrzeci druge

ODGOVORITE
Name

uvek bilo.

23.08.2016 17:59

re:GDE SE BABE POLITIKU GONE !ĐAVO NEMA ŠTA DA TRAŽI.

Name

Re Re.re

24.08.2016 12:46

Spomenik živom čovjeku, osnivaču i vođi Islamske države Bilu Klintonu, Hilari, ilari, ri, iiiiiiiiiiiii ?