Пристојно плаћени за солидан нерад

Посланици и делегати који су чланови Комисије за утврђивање сукоба интереса на нивоу БиХ добиће на плату још око 500 КМ, сазнаје „ЕуроБлиц“.

Република Српска 23.08.2016 | 07:29
Пристојно плаћени за солидан нерад
Заједничка комисија за административне послове ПС БиХ тиме је ставила тачку на вишемесечни проблем колико ће чланови Комисије бити плаћени, те ко ће сносити остале материјалне трошкове њиховог рада. Одлучено је да чланови могу добити накнаду од 500 КМ, ако раде само у једној комисији или радној групи у ПС БиХ, те да ће Дом народа БиХ, Представнички дом БиХ и Агенција за превенцију корупције (АПИК) делити остале трошкове.

Комисија је званично почела са радом пре годину дана и усвојила је само два одлуке за покретање поступка утврђивања сукоба интереса, а апсурд је што о томе одлучују парламентарци и политички представници.

Заменик председавајућег Заједничке комисије за административне послове Момчило Новаковић каже да ни чланови АПИК не би требало да примају посебне накнаде за рад у Комисији, јер је то њихов посао.

“Иако је решен финансијски проблем, сматрам да Комисија није решење за утврђивање сукоба интереса и да би било боље да је тај посао остао у надлежности ЦИК БиХ. На овај начин веома тешко ће бити утврдити да ли је неко од званичника у сукобу интереса. Измене закона отишле су у погрешном правцу, где је скупштинска већина прихватила решење које је неефикасно и не треба очекивати резултате рада Комисије”,  каже Новаковић.

Корајлић: И Комисија у сукобу интереса

Портпарол Транспаренси интернешела (ИТ) Ивана Корајлић наводи да Комисија нема праву надлежност за утврђивање сукоба интереса.

Предложили смо ПС БиХ да посао око сукоба интереса буде пренесен на АПИК, која ће бити задужена за примену закона и да се тиме припоји прича о имовинским картонима званичника. Овако неће функционисати Комсија, јер су практично и њени чланови у сукобу интереса – каже Корајлићева.

Извор: ЕуроБлиц

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

БАНЕ

23.08.2016 05:38

Нема се више шта рећи , осим МЕТЛА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

миско

23.08.2016 07:18

То све треба добро испрасити велком усраном мотком,ниста не раде само тросе новац овог лудог народа....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

23.08.2016 08:01

Како нас странци лако гурају у дужничко ропство, дају паре политичарима да распоредјују.

ОДГОВОРИТЕ