Pristojno plaćeni za solidan nerad

Poslanici i delegati koji su članovi Komisije za utvrđivanje sukoba interesa na nivou BiH dobiće na platu još oko 500 KM, saznaje „EuroBlic“.

Republika Srpska 23.08.2016 | 07:29
Pristojno plaćeni za solidan nerad
Zajednička komisija za administrativne poslove PS BiH time je stavila tačku na višemesečni problem koliko će članovi Komisije biti plaćeni, te ko će snositi ostale materijalne troškove njihovog rada. Odlučeno je da članovi mogu dobiti naknadu od 500 KM, ako rade samo u jednoj komisiji ili radnoj grupi u PS BiH, te da će Dom naroda BiH, Predstavnički dom BiH i Agencija za prevenciju korupcije (APIK) deliti ostale troškove.

Komisija je zvanično počela sa radom pre godinu dana i usvojila je samo dva odluke za pokretanje postupka utvrđivanja sukoba interesa, a apsurd je što o tome odlučuju parlamentarci i politički predstavnici.

Zamenik predsedavajućeg Zajedničke komisije za administrativne poslove Momčilo Novaković kaže da ni članovi APIK ne bi trebalo da primaju posebne naknade za rad u Komisiji, jer je to njihov posao.

“Iako je rešen finansijski problem, smatram da Komisija nije rešenje za utvrđivanje sukoba interesa i da bi bilo bolje da je taj posao ostao u nadležnosti CIK BiH. Na ovaj način veoma teško će biti utvrditi da li je neko od zvaničnika u sukobu interesa. Izmene zakona otišle su u pogrešnom pravcu, gde je skupštinska većina prihvatila rešenje koje je neefikasno i ne treba očekivati rezultate rada Komisije”,  kaže Novaković.

Korajlić: I Komisija u sukobu interesa

Portparol Transparensi internešela (IT) Ivana Korajlić navodi da Komisija nema pravu nadležnost za utvrđivanje sukoba interesa.

Predložili smo PS BiH da posao oko sukoba interesa bude prenesen na APIK, koja će biti zadužena za primenu zakona i da se time pripoji priča o imovinskim kartonima zvaničnika. Ovako neće funkcionisati Komsija, jer su praktično i njeni članovi u sukobu interesa – kaže Korajlićeva.

Izvor: EuroBlic

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

BANE

23.08.2016 05:38

Nema se više šta reći , osim METLA!

ODGOVORITE
Name

misko

23.08.2016 07:18

To sve treba dobro isprasiti velkom usranom motkom,nista ne rade samo trose novac ovog ludog naroda....

ODGOVORITE
Name

Piksi

23.08.2016 08:01

Kako nas stranci lako guraju u dužničko ropstvo, daju pare političarima da rasporedjuju.

ODGOVORITE