Анализа: Како су Британци уз помоћ Лота постали спортска суперсила?!

Велика Британија на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру заузела је друго место по броју освојених златних медаља, а како оцењују аналитичари, то је резултат системског улагања државе у спорт.

Остали спортови 24.08.2016 | 23:30
Анализа: Како су Британци уз помоћ Лота постали спортска суперсила?!
Са 27 златних од 67 медаља Британија је друга у свету по броју злата после САД. По броју медаља Британија је међу водећим у свету, после САД са 121 и Кине са 70 одличја, међутим, Велика Британија има једну златну медаљу више од Кине. Иза таквог британског успеха не стоји револуција у начину тренирања или технологији већ новац Националног лутријског фонда и “старих добрих” пореских обвезника, оцењују аналитичари.

Како пише Асошиејтед прес, финансирањем из фонда Државне лутрије подстакнута је трансформација британског спорта. Наиме, од сваке Лото уплате одваја се две фунте за врхунски спорт. Британија је две деценије после олимпијског краха и дебакла на Играма у Атланти, када је освојила само 15 медаља, од којих свега једну златну, израсла у спортску суперсилу захваљујући системском улагању државе у спорт. Влада и лутријски фонд потрошили су стотине милиона фунти на успех у спорту у последње две деценије.

Председник УК Спорта и тренер британског тима у једрењу на три олимпијске игре Род Кар сматра да је за успех британског спорта заслужна пропаст на Играма у Атланти 1996. У време Атланте, рекао је за агенцију АФП Кар, закон о лутрији ишао је у парламент и тек годину дана касније створена је основа за рад на успеху.

УК Спорт је организација британске владе за развој олимпијског и параолимпијског спорта у земљи. Према проценама британских медија, влада је пре Игара у Атланти трошила само пет милиона фунти годишње за финансирање олимпијских спортова. Сума је нарасла на више од 50 милиона фунти у четири године пре Олимпијских игара 2000. године у Сиднеју, када је Британија узела 28 медаља.

Пре Олимпијских игара у Лондону 2012. Британија је трошила више од 80 милиона фунти годишње и њени спортисти освојили су 65 медаља и сврстали се на треће место у свету по броју медаља. Кар каже да је успех у Рију делом и “наслеђе Игара у Лондону” и указује на значај чињенице да је Британија била домаћин Олимпијских игара.

“Док се крајем деведесетих помало веровало и у судбину, почетком трећег миленијума веза између медаља и финансирања постала је очигледна”, истакао је Кар и додао:

"Више него добри резултати Британаца на Олимпијским играма у Рију пренели су се и ван сфере спорта. Британски тим постао је главни фактор уједињења након политичке олује коју је изазвала одлука Британије да изађе из ЕУ. Спортски успех може да подигне национално расположење и то се види из писања медија”, рекао је Кар.

Међутим, УК Спорт се нашао на удару критика због финансирања ограниченог на спортове који доносе медаље док су неки други, попут кошарке, популарне међу младима у предграђима, остављени да се сами сналазе. Напомињући да се финансирање спорта не повећава због успеха, Кар је одговорио да УК Спорт не може да финансира сваки пројекат. Сума која стиже од пореских обвезника је фиксна, а финансирање из лутрије зависи од тога колико се људи коцкају.

“Наш приступ је опрезан јер средства вероватно неће бити већа. То значи да ако желимо да укључимо у систем неки спорт који је добар на пример за социјалну инклузију, морамо да узмемо новац од спортова који доносе медаље. То захтева веома тешке одлуке и може да буде контроверзно, с обзиром на наш циљ да доносимо медаље”, истакао је председник УК Спорта и додао:

“Нико није рекао да је у нашем делокругу социјална инклузија. Наш делокруг је да стварамо хероје и хероине на олимпијским и параолимпијским играма, што радимо заиста добро”.

Извор: БЕТА

Коментари / 0

Оставите коментар