Пали снопови пшенице вриједни 67,9 милиона

Овогодишњи принос пшенице од око пет тона по хектару надмашио је вишегодишњи просјек у Републици Српској, а највише снопова пало је на подручју Бијељине.

Република Српска 22.08.2016 | 22:42
Пали снопови пшенице вриједни 67,9 милиона
Наведено је то у информацији о стању пољопривредне производње и откупу пшенице рода 2016. године, коју је усвојила Влада Републике Српске на једној од протеклих сједница.

Са бијељинских ораница укупно је пожњевено 80.035 тона хљебног жита, вриједности око 25,61 милион марака.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске истичу да је жетва пшенице завршена и да су остварени натпросјечни приноси.

"Током жетве са 42.471 хектара колико је укупно било под пшеницом у Српској, остварен је принос од око 212.355 тона, вриједности 67,95 милиона марака", рекли су у Министарству.

Подстицаји

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске током ове године на основу Правилника о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села,  подстиче и производњу пшенице.

"Подстицај за производњу меркантилне пшенице износи 250 марака по хектару, док је премија за произведену и продату меркантилну пшеницу рода 2016. године, у износу од 0,05 КМ/ха", рекли су у Министарству.
Наглашавају да се приноси крећу од четири тоне по хектару на подручју Херцеговине и Романије, до пет и по тона у Приједорској регији.

"Од укупно произведених количина, процјена је да ће око 30.000 тона пшенице бити откупљено и искоришћено као хљебно жито", истакли су у Министарству и додали да откупна цијена износи од 0,30 до 0,33 марке без ПДВ-а.

Пољопривредник из Бијељине Бошко Радић који је пшеницом засијао 43 хектара ораница, каже да су приноси од седам тона по хектару напунили силосе.

"Нас 30 произвођача са ове регије смо се удружили и сав вишак произведене пшенице извезли у Турску", рекао је он.

Међутим, према Радићевим ријечима, без обзира на то што су повећани приноси, квалитет хљебног жита је лошији.

"Недостатак пољопривредног земљишта главни је узрок што нисмо у могућности да повећамо производњу, а спас за ратаре свакако је подстицај од Министарства пољопривреде, без тога би наша рачуница била мала", казао је Радић.

Директор предузећа "Јелена" из Козарске Дубице, Марко Влајсевић истиче да су приноси пшенице на пољима у власништву ове фирме били далеко изнад просјека, али је квалитет подбацио.

"Сијали смо 55 хектара сјеменске и 70 хектара меркантилне пшенице, а сорта граиндор дала је приносе од око 10 тона по хектару, али је низак ниво протеина у зрну", рекао је Влајсевић и додао да већину пшенице прерађују у властитом млину, производећи брашно, а дио приноса извозе у Турску.

(Глас Српске)

Коментари / 0

Оставите коментар