Pali snopovi pšenice vrijedni 67,9 miliona

Ovogodišnji prinos pšenice od oko pet tona po hektaru nadmašio je višegodišnji prosjek u Republici Srpskoj, a najviše snopova palo je na području Bijeljine.

Republika Srpska 22.08.2016 | 22:42
Pali snopovi pšenice vrijedni 67,9 miliona
Navedeno je to u informaciji o stanju poljoprivredne proizvodnje i otkupu pšenice roda 2016. godine, koju je usvojila Vlada Republike Srpske na jednoj od proteklih sjednica.

Sa bijeljinskih oranica ukupno je požnjeveno 80.035 tona hljebnog žita, vrijednosti oko 25,61 milion maraka.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske ističu da je žetva pšenice završena i da su ostvareni natprosječni prinosi.

"Tokom žetve sa 42.471 hektara koliko je ukupno bilo pod pšenicom u Srpskoj, ostvaren je prinos od oko 212.355 tona, vrijednosti 67,95 miliona maraka", rekli su u Ministarstvu.

Podsticaji

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske tokom ove godine na osnovu Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela,  podstiče i proizvodnju pšenice.

"Podsticaj za proizvodnju merkantilne pšenice iznosi 250 maraka po hektaru, dok je premija za proizvedenu i prodatu merkantilnu pšenicu roda 2016. godine, u iznosu od 0,05 KM/ha", rekli su u Ministarstvu.
Naglašavaju da se prinosi kreću od četiri tone po hektaru na području Hercegovine i Romanije, do pet i po tona u Prijedorskoj regiji.

"Od ukupno proizvedenih količina, procjena je da će oko 30.000 tona pšenice biti otkupljeno i iskorišćeno kao hljebno žito", istakli su u Ministarstvu i dodali da otkupna cijena iznosi od 0,30 do 0,33 marke bez PDV-a.

Poljoprivrednik iz Bijeljine Boško Radić koji je pšenicom zasijao 43 hektara oranica, kaže da su prinosi od sedam tona po hektaru napunili silose.

"Nas 30 proizvođača sa ove regije smo se udružili i sav višak proizvedene pšenice izvezli u Tursku", rekao je on.

Međutim, prema Radićevim riječima, bez obzira na to što su povećani prinosi, kvalitet hljebnog žita je lošiji.

"Nedostatak poljoprivrednog zemljišta glavni je uzrok što nismo u mogućnosti da povećamo proizvodnju, a spas za ratare svakako je podsticaj od Ministarstva poljoprivrede, bez toga bi naša računica bila mala", kazao je Radić.

Direktor preduzeća "Jelena" iz Kozarske Dubice, Marko Vlajsević ističe da su prinosi pšenice na poljima u vlasništvu ove firme bili daleko iznad prosjeka, ali je kvalitet podbacio.

"Sijali smo 55 hektara sjemenske i 70 hektara merkantilne pšenice, a sorta graindor dala je prinose od oko 10 tona po hektaru, ali je nizak nivo proteina u zrnu", rekao je Vlajsević i dodao da većinu pšenice prerađuju u vlastitom mlinu, proizvodeći brašno, a dio prinosa izvoze u Tursku.

(Glas Srpske)

Komentari / 0

Ostavite komentar