Просинечки: Не бих мијењао дјетињство ни за шта!

Роберт Просинечки причао о томе како би се снашао у данашњем фудбалу и да ли би волео да је рођен 25 година касније, па да игра у време Месија и Роналда.

Фудбал 23.08.2016 | 09:30
Просинечки: Не бих мијењао дјетињство ни за шта!
Модеран фудбал у много чему разликује се од некадашњег, рецимо, до крај деведестих година прошлог века. Данас се игра много брже, снажније, са више тактизирања, а мање егзибиција и потеза за препричавање.

Некада је током једне утакмице могло да се види по неколико "бициклица", пробацивања противнику кроз ноге, "лажњака"... Данас, један такав потез може да реши утакмицу. А и тада је питање да ли ће играч добити "буквицу" од тренера јер је искочио из система.

Има, наравно, још мајстора који се одупиру строгом јурењу резултата, али не толико као некада.

Међу играчима који су својевремено дизали публику на ноге и терали чак и противничке играче на аплауз, свакако је Роберт Просинечки.

"Велики жути" је у опширном интервјуу за Јутарњи лист упитан да ли својим знањем "лоптања" могао да парира данашњим светским звездама - Лионелу Месију и Кристијану Роналду.

"Без проблема. Јесте да је отишла физика на виши ниво, да се убрзао фудбал, али још се игра лоптом", уверен је легендарни фудбалер Црвене звезде и хрватске репрезентације.

"Кад не би било лопте, онда би неки други играли тај неки фудбал. Не кажем да физика није битна, евидентно да јесте, али чим си с лоптом, ови који мало другачије ударају лопту, ти су још увек најбољи. И тај Меси другачије удара. Па витамини, прехрана, одмор...", додао је Просинечки и појаснио.

"Фудбалери се јако много троше, деведесет минута тренинга сваки дан, али нема ту велике разлике од мог времена, само није било тих витамина, магнезија, додатног личног тренера. Најважнији је одмор, после тога рекуперација, масаже... Све смо ми то олако радили, јер су се такве навике стварале, а данашњи клинци иду од јоге надаље".

За оне који не знају, популарни Роби пушио је током читаве своје каријере.

"Почео сам негде са 15 година, а онда ми се то свидело. Пушити је катастрофа", признаје Просинечки, али...

"Пуши јако много играча. Ма, не, не знам који, ха-ха. Славен (Билић) и ја смо били у соби, пушили смо обојица, и он и данас пуши. Пушили су и у Реал Мадриду, али су се скривали. Знамо да је штетно, али ту је".

Просинечки је са Црвеном звездом био првак Европе, а један је од ретких који су играли и за Реал Мадрид и за Барселону. У данашње време, таква каријера донела би му десетине милиона евра, али каже да не би мењао да му неко понуди да се роди 25 година касније, уместо те 1969.

"Не бих ја своје детињство дао ни за шта. Бивша Југа, тај период мог детињства и одрастања био је најлепши на Балкану у то доба. Од 1979. па све тамо до краја осамдесетих. Нисам југоносталгичар, али не волим кад се ствари фалсификују, каже се да је било грозно, а мени је било феноменално. Другачије је било дружење, и изласци, и све је било некако здравије. Имао си (у Загребу) 'Салоон' и 'Биг Бен' и то је било то. У 'Салоон' те не пуштају у патикама, па чекаш да ти прошверцују неке ципеле. Школска су игралишта била сва пуна, а сад су сви на телефонима и интернетима. Знам по својим ћеркама. Ми смо били више напољу и сви смо се некако налазили у осам... А мени је новца довољно, не треба ми више".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар