Prosinečki: Ne bih mijenjao djetinjstvo ni za šta!

Robert Prosinečki pričao o tome kako bi se snašao u današnjem fudbalu i da li bi voleo da je rođen 25 godina kasnije, pa da igra u vreme Mesija i Ronalda.

Fudbal 23.08.2016 | 09:30
Prosinečki: Ne bih mijenjao djetinjstvo ni za šta!
Moderan fudbal u mnogo čemu razlikuje se od nekadašnjeg, recimo, do kraj devedestih godina prošlog veka. Danas se igra mnogo brže, snažnije, sa više taktiziranja, a manje egzibicija i poteza za prepričavanje.

Nekada je tokom jedne utakmice moglo da se vidi po nekoliko "biciklica", probacivanja protivniku kroz noge, "lažnjaka"... Danas, jedan takav potez može da reši utakmicu. A i tada je pitanje da li će igrač dobiti "bukvicu" od trenera jer je iskočio iz sistema.

Ima, naravno, još majstora koji se odupiru strogom jurenju rezultata, ali ne toliko kao nekada.

Među igračima koji su svojevremeno dizali publiku na noge i terali čak i protivničke igrače na aplauz, svakako je Robert Prosinečki.

"Veliki žuti" je u opširnom intervjuu za Jutarnji list upitan da li svojim znanjem "loptanja" mogao da parira današnjim svetskim zvezdama - Lionelu Mesiju i Kristijanu Ronaldu.

"Bez problema. Jeste da je otišla fizika na viši nivo, da se ubrzao fudbal, ali još se igra loptom", uveren je legendarni fudbaler Crvene zvezde i hrvatske reprezentacije.

"Kad ne bi bilo lopte, onda bi neki drugi igrali taj neki fudbal. Ne kažem da fizika nije bitna, evidentno da jeste, ali čim si s loptom, ovi koji malo drugačije udaraju loptu, ti su još uvek najbolji. I taj Mesi drugačije udara. Pa vitamini, prehrana, odmor...", dodao je Prosinečki i pojasnio.

"Fudbaleri se jako mnogo troše, devedeset minuta treninga svaki dan, ali nema tu velike razlike od mog vremena, samo nije bilo tih vitamina, magnezija, dodatnog ličnog trenera. Najvažniji je odmor, posle toga rekuperacija, masaže... Sve smo mi to olako radili, jer su se takve navike stvarale, a današnji klinci idu od joge nadalje".

Za one koji ne znaju, popularni Robi pušio je tokom čitave svoje karijere.

"Počeo sam negde sa 15 godina, a onda mi se to svidelo. Pušiti je katastrofa", priznaje Prosinečki, ali...

"Puši jako mnogo igrača. Ma, ne, ne znam koji, ha-ha. Slaven (Bilić) i ja smo bili u sobi, pušili smo obojica, i on i danas puši. Pušili su i u Real Madridu, ali su se skrivali. Znamo da je štetno, ali tu je".

Prosinečki je sa Crvenom zvezdom bio prvak Evrope, a jedan je od retkih koji su igrali i za Real Madrid i za Barselonu. U današnje vreme, takva karijera donela bi mu desetine miliona evra, ali kaže da ne bi menjao da mu neko ponudi da se rodi 25 godina kasnije, umesto te 1969.

"Ne bih ja svoje detinjstvo dao ni za šta. Bivša Juga, taj period mog detinjstva i odrastanja bio je najlepši na Balkanu u to doba. Od 1979. pa sve tamo do kraja osamdesetih. Nisam jugonostalgičar, ali ne volim kad se stvari falsifikuju, kaže se da je bilo grozno, a meni je bilo fenomenalno. Drugačije je bilo druženje, i izlasci, i sve je bilo nekako zdravije. Imao si (u Zagrebu) 'Saloon' i 'Big Ben' i to je bilo to. U 'Saloon' te ne puštaju u patikama, pa čekaš da ti prošvercuju neke cipele. Školska su igrališta bila sva puna, a sad su svi na telefonima i internetima. Znam po svojim ćerkama. Mi smo bili više napolju i svi smo se nekako nalazili u osam... A meni je novca dovoljno, ne treba mi više".

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar