Траже већи 'праг' за улазак у систем ПДВ-а

Предузетници у Републици Српској и Федерацији БиХ траже повећање „прага“ за обавезан улазак у ПДВ систем са садашњих 50.000 КМ на 90.000 КМ годишњег промета. Најављују да ће убрзо покренути  званичну иницијативу за измјену правне регулативе.

Република Српска 22.08.2016 | 17:29
Траже већи 'праг' за улазак у систем ПДВ-а
Директор Занатско-предузетничке коморе Републике Српске Јовица Братић рекао је за портал ЦАПИТАЛ да је тренутни праг превише низак и непотребно ствара трошкове малим предузетницима.

„Ако имате два радника, одмах испуњавате услове за ПДВ. Сматрамо да није посебан проблем за државу да нам, због трошкова књиговодства и паушала, изађе у сусрет и тај лимит подигне на 90.000 КМ. За занатске радње то би много значило, посебно за услужне дјелатности  које имају мале промете“, наводи Братић, додајући да би та промјена утицала и на предузећа која имају мање приходе па би се у том случају могла пререгистровати у самосталне предузетнике.

Предсједник Обртничке коморе Федерације Босне и Херцеговине Менсур Бектић поздравио је приједлог колега из Републике Српске и обећао пуну подршку приликом покретања иницијативе.

„То је врло реалан и добар приједлог, који има нашу пуну подршку. Данас 50.000 КМ на годишњем нивоу не значи ништа, а повећање лимита би обртницима значајно олакшало посао“, каже Бектић за ЦАПИТАЛ.ба.

У Влади чекају званичну иницијативу

У Министарству финансија Републике Српске нису жељели да се изјасне да ли подржавају иницијативу, истичући да ће став имати када је званично добију.

За сада такви приједлози нису стигли ни у Владу Српске, нити су разматрани на сједницама Управног одбора УИО БиХ која је прва овлаштена инстанца за одлучивање о томе.

Буџети не би испаштали

Повећање границе предлаже и Привредна комора Српске, позивајући се на рјешења земаља у окружењу.

У Управи за индиректно опорезивање рекли су нам да повећање лимита не значи да ће поједини обвезници изаћи из ПДВ система, већ би се само промијенила структура ПДВ обвезника.

„Повећање лимита за улазак у систем ПДВ-а са 50.000 КМ на 90.000 КМ  не подразумијева  аутоматски да би се се смањио број ПДВ обвезника и да би се смањио прилив пореза у буџете, већ би се вјероватно  структура ПДВ обвезника промијенила, јер би се знатно више лица добровољно регистровала“, наводе у одговору из УИО БиХ.

Рјешења земаља у региону

Србија је прије три године повећала праг уласка у систем ПДВ-а на осам милиона динара, што је више од 125.000 КМ, док је лимит у Словенији 50.000 евра, односно скоро 98.000 КМ.

Привредни субјекти у Хрватској не подлијежу обавезном плаћању ПДВ-а уколико им је годишњи промет нижи од 230.000 куна, односно мало више од 60.000 КМ.

За разлику од њих, Црна Гора има јако низак ПДВ праг, па су регистровани обвезници сви привредници који имају годишњи промет већи од 18.000 евра, што је мало више од 35.000 КМ.

Закон о ПДВ-у БиХ налаже да је свако лице обавезно да се региструје као порески обвезник уколико остварује промет већи од 50.000 КМ на годишњем нивоу.

Приликом одређивања да ли је пређен тај цензус, узимају се у обзир све фирме и субјекти које су под заједничком непосредном или посредном контролом.

Уколико обвезник посједује више пословних субјеката, регистрација се односи на све њих заједно, док је посебне регистрације могуће обавити уколико се књиговодство води одвојено за сваки од њих.

(Цапитал.ба)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

киза

22.08.2016 15:51

А ста је са предузецима која морају да се региструју као доо због лиценци које морају имати да би се бавили својом делатносцу а имају промет мањи од 50000 КМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

22.08.2016 16:42

Тако би и С.П. могао на примјер имати службена ил сервисна возила.

ОДГОВОРИТЕ