Traže veći 'prag' za ulazak u sistem PDV-a

Preduzetnici u Republici Srpskoj i Federaciji BiH traže povećanje „praga“ za obavezan ulazak u PDV sistem sa sadašnjih 50.000 KM na 90.000 KM godišnjeg prometa. Najavljuju da će ubrzo pokrenuti  zvaničnu inicijativu za izmjenu pravne regulative.

Republika Srpska 22.08.2016 | 17:29
Traže veći 'prag' za ulazak u sistem PDV-a
Direktor Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske Jovica Bratić rekao je za portal CAPITAL da je trenutni prag previše nizak i nepotrebno stvara troškove malim preduzetnicima.

„Ako imate dva radnika, odmah ispunjavate uslove za PDV. Smatramo da nije poseban problem za državu da nam, zbog troškova knjigovodstva i paušala, izađe u susret i taj limit podigne na 90.000 KM. Za zanatske radnje to bi mnogo značilo, posebno za uslužne djelatnosti  koje imaju male promete“, navodi Bratić, dodajući da bi ta promjena uticala i na preduzeća koja imaju manje prihode pa bi se u tom slučaju mogla preregistrovati u samostalne preduzetnike.

Predsjednik Obrtničke komore Federacije Bosne i Hercegovine Mensur Bektić pozdravio je prijedlog kolega iz Republike Srpske i obećao punu podršku prilikom pokretanja inicijative.

„To je vrlo realan i dobar prijedlog, koji ima našu punu podršku. Danas 50.000 KM na godišnjem nivou ne znači ništa, a povećanje limita bi obrtnicima značajno olakšalo posao“, kaže Bektić za CAPITAL.ba.

U Vladi čekaju zvaničnu inicijativu

U Ministarstvu finansija Republike Srpske nisu željeli da se izjasne da li podržavaju inicijativu, ističući da će stav imati kada je zvanično dobiju.

Za sada takvi prijedlozi nisu stigli ni u Vladu Srpske, niti su razmatrani na sjednicama Upravnog odbora UIO BiH koja je prva ovlaštena instanca za odlučivanje o tome.

Budžeti ne bi ispaštali

Povećanje granice predlaže i Privredna komora Srpske, pozivajući se na rješenja zemalja u okruženju.

U Upravi za indirektno oporezivanje rekli su nam da povećanje limita ne znači da će pojedini obveznici izaći iz PDV sistema, već bi se samo promijenila struktura PDV obveznika.

„Povećanje limita za ulazak u sistem PDV-a sa 50.000 KM na 90.000 KM  ne podrazumijeva  automatski da bi se se smanjio broj PDV obveznika i da bi se smanjio priliv poreza u budžete, već bi se vjerovatno  struktura PDV obveznika promijenila, jer bi se znatno više lica dobrovoljno registrovala“, navode u odgovoru iz UIO BiH.

Rješenja zemalja u regionu

Srbija je prije tri godine povećala prag ulaska u sistem PDV-a na osam miliona dinara, što je više od 125.000 KM, dok je limit u Sloveniji 50.000 evra, odnosno skoro 98.000 KM.

Privredni subjekti u Hrvatskoj ne podliježu obaveznom plaćanju PDV-a ukoliko im je godišnji promet niži od 230.000 kuna, odnosno malo više od 60.000 KM.

Za razliku od njih, Crna Gora ima jako nizak PDV prag, pa su registrovani obveznici svi privrednici koji imaju godišnji promet veći od 18.000 evra, što je malo više od 35.000 KM.

Zakon o PDV-u BiH nalaže da je svako lice obavezno da se registruje kao poreski obveznik ukoliko ostvaruje promet veći od 50.000 KM na godišnjem nivou.

Prilikom određivanja da li je pređen taj cenzus, uzimaju se u obzir sve firme i subjekti koje su pod zajedničkom neposrednom ili posrednom kontrolom.

Ukoliko obveznik posjeduje više poslovnih subjekata, registracija se odnosi na sve njih zajedno, dok je posebne registracije moguće obaviti ukoliko se knjigovodstvo vodi odvojeno za svaki od njih.

(Capital.ba)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

kiza

22.08.2016 17:51

A sta je sa preduzecima koja moraju da se registruju kao doo zbog licenci koje moraju imati da bi se bavili svojom delatnoscu a imaju promet manji od 50000 KM

ODGOVORITE
Name

Dragan

22.08.2016 18:42

Tako bi i S.P. mogao na primjer imati službena il servisna vozila.

ODGOVORITE